حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

تغذیه خروس لاری و مرغ لاری – تکنیک های غذا دادن به خروس لاری

1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره | 7 امتیاز | میانگین 3٫00 از 5
Loading...
image_pdf

تغذیه خروس لاری

تغذیه خروس لاری : تغذیه درست و مناسب، یکی از عوامل مهم در سلامت و نشاط هر موجود زنده ای می باشد. باید بتوان با تغذیه خروس لاری و استفاده از خوراک با کیفیت بالا و عاری از مواد آلوده و آب تازه، تا حدود زیادی سلامتی و تندرستی مرغ و خروس ها را تضمین نمود. قبل از انتخاب هر نوع خوراک برای حیوان، باید از آلوده نبودن آن اطمینان کافی حاصل شود. زیرا آب و خوراک آلوده منشاء بسیاری از بیماری های مهلک بوده و میتواند حیات پرنده را به مخاطره بیاندازد. خوراک مورد استفاده برای خروس، باید دارای یک ترکیب متعادل حاوی کربوهیدرات، پروتیین، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی باشد. نسبت و مقدار هر یک از اجزای ذکر شده بستگی به وضعیت جسمی، شرایط نگهداری خروس، سن و بسیاری از عوامل دیگر دارد. یک وعده غذایی نامناسب و نامتعادل می تواند تأثیر نامطلوبی در رشد جسمی و حتی جنسی خروس داشته و ممکن است باعث افزایش حساسیت خروس نسبت به بیماری های مختلف شود که حتی گاهی اوقات برای خروس بازان حرفهای و برای خروس های اصیل و سالم اتفاق می افتد و حیوان تلف میشود. پنج عامل مهم که در واقع اساس تغذیه مرغ , خروس لاری می باشند در زیر آورده شده است.

در این نوشته خواهیم خواند:
تغذیه مهمترین عامل در رشد صحیح جوجه ها و افزایش قدرت جنگاوری آنها می باشد، بنابراین برای تغذیه آنها باید از مواد غذایی کم چرب و دارای میزان کربوهیدرات و پروتئین بالا استفاده کنید. چرا که پرنده های در حال رشد نیاز به پروتئین و مواد معدنی بیشتری برای رشد دارند، هم چنین در مورد خروس لاری های بالغ خواهید خواند که برای افزایش قدرت آنها در نبرد ها استفاده مواد غذایی انرژی زا و مولتی ویتامین ها ضروری و لازم خواهد بود.

  تغذیه خروس لاری

 

۱- آب مرغ نمی تواند آب زیادی در بدن ذخیره کند لذا باید مرتب آب بخورد. آب مصرفی باید pH حدود 6.9 داشته باشد. چون حس چشایی مرغ ضعیف بوده و مزه آب را حس نمی کند باید مواظب تلخی و شوری آب بود. مقدار نمک آب باید صفر و یا حداکثر ۵۰۰ قسمت در میلیون یا ppm باشد. همچنین درجه حرارت آب باید ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد باشد. آب موجب نرم شدن خوراک، تسهیل در اعمال هضم و جذب، تنظیم درجه حرارت بدن، انتقال مواد غذایی از روده به سایر قسمت ها، دفع مواد زاید میگردد. ۲- انرژی انرژی برای زنده ماندن، حرکت، رشد، تولید مثل و جنگیدن مرغ و خروس لاری ضروری می باشد. منبع اصلی انرژی کربوهیدراتها هستند. این مواد انرژی زا بوده و انرژی و گرمای بدن را تامین نموده و رابطه مستقیم با تولید دارند. مصرف انرژی زیاد به صورت چربی در زیر پوست و محوطه بطنی جمع شده و موجب دشواری تخم گذاری و پرولاپس مقعد و اویدوکت می شود. در جوجههای جوان چون پوشش بدن کافی نیست و در حال رشد هستند نیاز بیشتری به انرژی دارند که باید تأمین شود. مواد اولیه جهت تامین انرژی شامل دانه هایی هستند که مقدار کربوهیدرات آن ها زیاد می باشد مانند ذرت، گندم، جو، برنج، ارزن و سبوس که در زیر به انها اشاره می شود.  

 

طیور در حال تغذیه دان

 

کلسیم و فسفر از گندم کمتر است. ذرت باعث رنگ زرده تخم مرغ و زردی پوست شده و بیشترین مصرف در تغذیه خروس لاری دارد. آرد ذرت رنگ گوشت را زرد می کند. گندم: انرژی آن بیشتر از جو است. گندم به دلیل داشتن گلوتن باعث چسبندگی مقعد جوجه ها میگردد. همچنین گندم به دلیل ترکیب غیرمحلول با کلسیم، روی و منیزیم موجب کاهش جذب کلسیم در بدن میگردد. جو: انرژی زا و چاق کننده بوده و به دلیل وجود اسید فیتیک در پوسته مانع جذب کلسیم، روی و منیزیم می شود. سلولز آن بالا و بنابراین دیر هضم بوده و خوش خوراک نمی باشد. آرد جو رنگ گوشت را سفید می کند. جو دوسر (یولاف): جودوسر به دلیل داشتن ماده معطر آونین محرک اشتها و محرک میل جنسی بوده لذا موجب رشد، پر درآوری جوجهها و شور جنسی در مرغ و خروس می شود. به علت داشتن ویتامین E، از آن در درمان مشکلات جنسی و نطفه داری استفاده میگردد. برنج: برنج از نظر انرژیزایی متوسط بوده ولی به خاطر قیمت بالای آن معمولا مصرف نمی شود.

 

تغذیه با ارزن

ارزن دیرهضم است. می توان ارزن را در آب خیسانده و جوانه زده آن را به طیور داد. جوانه زنی باعث افزایش ارزش غذایی دانه و تقویت آن از نظر ویتامین ها می شود. همچنین مواد پروتیینی آن را قابل هضم ساخته و در عین حال برای طیور خوراک تازه بشمار میرود. سبوس : پوسته ی خارجی گندم که از لحاظ فسفر غنی ولی کلسیم کمتری دارد. سبوس ملین است و برای جلوگیری .3 یبوستا استفاده می شود.

 

تصویر خروس

 

چربیها جز منابع اصلی و مهم برای تامین انرژی هستند. چربیها برای جذب ویتامین K ،E ،D3 ،A و اسیدهای چرب ضروری می باشند. اسیدهای چرب ضروری نیز برای رشد غشا، سنتز هورمون ها، تولیدمثل و جوجه درآوری ضروری می باشند. بهترین منبع اسیدهای چرب ضروری روغن های گیاهی می باشند. چربیها علاوه بر تامین انرژی به عنوان یک عایق حرارتی عمل میکنند. زیرا مصرف چربی در مقایسه با پروتیین ها و کربوهیدارتها حرارت کمتری تولید کرده و در نتیجه انرژی خالص جیره را بالا میبرد. استفاده از دو اسید چرب ضروری لینولنیک (امگا ۳) و لینولئیک (امگا ۶) در تغذیه خروس لاری سیار ضروری هستند. اسید لینولئیک در اندازه تخم مرغ موثر می باشد. دانه های روغنی خصوصا دانه کتان حاوی اسید لینولئیک است. بکاربردن چربی در جیره طیور مستلزم استفاده از آنتی اکسیدان می باشد. عدم وجود این مواد سبب فساد چربیها گردیده و موجبات فساد خوراک را فراهم میآورد. از مهمترین چربیهای حیوانی پیه، دنبه و چربی های داخل شکم و از چربیهای گیاهی می توان روغن ذرت، آفتابگردان و غیره را نام برد. چربی های گیاهی نسبت به چربیها حیوانی دارای انرژی و ارزش غذایی بیشتری شده اما چربیهای گیاهی به علت وجود اسیدهای چرب غیراشباع سریع فاسد می شوند بنابراین استفاده از آنتی اکسیدان در چنین جیره هایی ضروری است.

پروتیین پروتیین ها بخشی از مواد مغذی می باشند که از ترکیبات سادهای بنام آمینواسید تشکیل شدهاند. آمینواسیدها به دو دسته ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. آمینواسید های ضروری باید از طریق خوراک به بدن برسد.

قسمتهای مهم بافتهای نرم بدن مانند ماهیچه ها، بافتهای پیوندی، کلاژن، پوست، مو، سم، پرها، ناخنها و قسمتهای شاخی منقار در پرندگان از پروتیین تشکیل شده است. ۲۲ آمینواسید وجود دارد که به طور معمول در اجزای سازنده خوراک یافت می شوند. دو آمینواسید لایزین و متیونین نقش مهمی را در تغذیه خروس لاری به عهده دارند. پروتیین بیشترین تاثیر در رشد حیوانات را دارد. در صورت کمبود انرژی، پروتیین به انرژی تبدیل می شود ولی هیچ چیزی در صورت کمبود پروتیین جایگزین آن نمی شود. وجود پروتیین مازاد در خوراک حیوانات مضر است. چون حیوانات برای دفع ازت مازاد، انرژی مصرف می کنند. بنابراین پروتیین زیادی نه تنها باعث رشد نمی شود، بلکه کاهش رشد را در پی دارد. منبع اصلی تامین پروتیین برای طیور شامل منابع گیاهی و حیوانی هستند منابع حیوانی شامل پودر ماهی، پودر گوشت، پودر استخوان و پودر پر و خون است.

 

تغذیه خروس لاری

 

پودر گوشت : منبع اولیه تامین پروتیین در جیره بوده و از خشک کردن و سپس آسیاب لاشه، استخوانهای حیوانات و یا قسمتی از آن ها (به استثناء شاخ و سم) حاصل می شود. پودر گوشت دارای مقادیر مناسبی از آمینواسید ها می باشد. همچنین بین ۴۰ تا ۵۵ درصد پروتیین با کیفیت و ۲۳۰۰ کیلو کالری انرژی متابولیسمی در هر کیلوگرم داشته و از لحاظ عناصر معدنی کمیاب مانند مس و ید و غیره غنی میباشد. اگر فسفر آن بیش از ۴ درصد باشد پودر گوشت و استخوان نامیده می شود.

پودر ماهی: از خشک کردن و آسیاب ماهی های مختلف و غیر قابل استفاده انسانی تهیه شده و اگر با شرایط و اصول خاصی تهیه شده باشد و مواد افزودنی نداشته باشند منبعی عالی از پروتیین و همچنین لایزین و متیونین است. پودر ماهی بین ۴۵ تا ۷۸ درصد پروتیین با کیفیت بالا و گاهی ۲۹۰۰ کیلو کالری انرژی متابولیسمی در هر کیلوگرم دارد و از لحاظ املاح معدنی مانند آهن و ید نیز غنی است. پودر ماهی به علت داشتن پروتیین زیاد با ترکیب آمینواسیدهای متناسب در تغذیه خروس لاری از اهمیت بالایی برخوردار است. باید چند هفته قبل از عرضه محصول به بازار از جیره حیوان حذف شود زیرا پودر ماهی اثرهای منفی بر طعم و مزه گوشت، چربی و تخم مرغ دارد.

ویتامین ها

ویتامین مورد نیاز تغذیه طیور : معمولا در تغذیه طیور ۱۳ ویتامین اهمیت دارند. این ویتامینها به دو گروه محلول در چربی (E ،D ،A و K) و محلول در آب (تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید پانتوتنیک، پیرید و کسین، اسید فولیک، بیوتین، کولین و کوبالامین) ویتامین ها به مقدار خیلی کم مورد نیاز میباشند ولی وجود آنها ضروری بوده و کمبود آن ها منجر به ناهنجاری ها خواهد شد. در طیور ویتامین C در بدن سنتز شده، بنابراین نیازی به وجود این ویتامین در جیره نیست.

همچنین بخوانید :
خروس باستیسی BaSSetteS

 

 

ویتامین مورد نیاز تغذیه طیور
ویتامین مورد نیاز تغذیه طیور

  علایم ناشی از کمبود ویتامین ها در طیور ویتامین A: اختلال در ساخت ردو پسین، شب کوری، کاهش ایمونو گلوبولین ها، کاهش تولید تخم مرغ و کاهش جوجه درآوری. ویتامین D : نرمی استخوان یا ریکتز، انحنا در پاها، تاخیر در رشد، کاهش کیفیت تخم مرغ. ویتامین E: میوپاتی، انسفالومالاشیا و خونریزی سلول های مغزی. ویتامین K : کمخونی و تاخیر در لخته شدن خون. ویتامین B : کاهش اشتها، لاغری و از کار افتادن دستگاه عصبی. ویتامین B۲ : فلجی پنجه پا، کاهش جوجه درآوری و نارسایی در تخم مرغ. ویتامین B۳:عوارض استخوانی و غیر طبیعی بودن پر. ویتامین هB: کاهش رشد، کم خونی و ضعیف شدن استخوان ها. ویتامین B۹: کاهش جوجه درآوری و کاهش تولید تخم مرغ. ویتامین B۹: کمخونی، فلجی گردن و کاهش جوجه درآوری. ویتامین B6: پردرآوری ضعیف، ضایعات کلیوی، کمخونی و کاهش اشتها. ویتامین B 12  : پردرآوردی ضعیف ، ضایعات کلیوی ، کم خونی و کاهش اشتها.  

 

ویتامین مورد نیاز تغذیه طیور - دان مرغ
ویتامین مورد نیاز تغذیه طیور – دان مرغ

ویتامین ها برای تغذیه طیور در حال رشد در جیره طیور در حال رشد باید توجه زیادی به ویتامین ها مبذول داشت. زیرا کمبود هر یک از ویتامین ها عوارض مختلفی در جوجه ها به وجود می آورد. ویتامین A  : مناسب ترین مقدار A  برای جوجه ها 2000 I.C.U   در هر پند است ( هر پند مساوی ۴۵۴ گرم است). در جوجههای بزرگتر (۶ تا ۸ هفته) این مقدار ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ واحد و در هنگام بلوغ این میزان افزایش یافته و به ۱۲۰۰ واحد می رسد. ویتامین D: مقدار مناسب این ویتامین برای طیور در حال رشد ۱۳۰ I.C.U در هر پوند میباشد. احتیاج به آن با افزایش رشد کم شده ولی در هنگام تخم گذاری دوباره افزایش خواهد یافت. ریبوفلاوین: مقدار ضروری آن ۱/۷ میلی گرم در هر پوند است. با افزایش سن احتیاج به ریبوفلاوین به سرعت کم می شود. برای ۸ هفته اول 1.7  و بعداً به کمتر از ۱ میلی گرم تقلیل مییابد. پانتوتنیک اسید: مقدار ضروری آن برای جوجه ها ۵ میلیگرم در هر پوند خوراک می باشد. کولین: احتیاج جوجه ها به این ویتامین در حدود ۶۵۰ میلی گرم در هر پوند خوراک می باشد. ویتامینهای دیگر : نباید میزان ویتامین E از ۶ میلی گرم در هر پوند خوراک یا به طور مناسبتر ۹ میلی گرم در هر پوند خوراک کمتر باشد. سایر افزودنیهای جیره غذایی طیور افزودنیهای غذایی به منظور تغییر در متابولیسم بدن پرنده و ایجاد رشد بهتر و تولید محصول نهایی بهتر مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر برخی افزودنی های غذایی غیرمغذی ارائه شده است.

 

پودر پر : اگر به خوبی فرآوری شده باشد یک منبع پروتیینی خوب برای طیور می باشد. زیرا آمینواسیدهای تشکیل دهنده پروتیین آن از نظر تعداد و نسبت، در مقایسه با سایر پروتیین ها بهتر می باشد. پودر پر خام دارای مواد غیرقابل هضم بوده ولی اگر با حرارت و رطوبت هیدرولیز شود، به طور رضایت بخشی قابل هضم خواهد شد، بنابراین معمولا به مدت ۱۸ ساعت در حرارت ۱۲۱ درجه سانتیگراد هیدرولیز شده و در نتیجه قابلیت هضم آن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. در دستگاه های جدید، هیدرولیز پر در اتوکلاو مخصوص در حرارت ۱۴۰ درجه و به مدت ۳۰ دقیقه انجام می گیرد. پودر پر هیدرولیز شده دارای مقدار قابل توجهی پروتیین (۸۰ تا ۸۵ درصد) و آمینواسید ضروری می باشد.

پودر پر در تغذیه مرغ لاری دارای لایزین کم و از نظر تریپتوفان و هیستیدین دچار کمبود است. مواد معدنی ان در حدود ۴ درصد و میزان فسفر آن سه برابر کلسیم بوده و حاوی ۲ تا ۳ درصد چربی میباشد. ویتامین های موجود در پودر پر به خصوص ویتامین های خانواده B در حدود دانه غلات می باشد.

 

تغذیه مرغ لاری

 

پودر خون : خون خشک شده می باشد که هیچ مواد دیگری اضافه نشده باشد. استفاده از پودر خون به میزان ۱۰ درصد در جیره غذایی طیور باعث اسهال می شود. در حال حاضر برای تهیه پودر خون از دستگاههایی استفاده می کنند که در آن خون کامل به صورت پودر پاشیده شده و به طریقه اسپری خشک می شود. پودر خون حاوی ۸۰ درصد پروتیین، ۱۰ درصد رطوبت و معمولا به طور متوسط ۸۲ درصد ماده از ته می باشد. پودر خون دارای مقدار زیاد لایزین و مقدار کمی ایزولوسین، تریپتوفان، آرژنین و میتونین است. مواد معدنی آن در حدود ۵ درصد و چربی آن بسیار کم می باشد. پودر خون با داشتن مقدار فراوان مواد ازته معمولا همراه با غلات که از نظر پروتیین خام و لایزین ضعیف است، در جیره غذایی استفاده می شود.

پودر کشک : حرارت دادن و جوشاندن و سپس خشک کردن مایع غلیظ دوغ به دست آمده و به عنوان مکمل پروتیینی در تغذیه مرغ لاری ، دام و طیور بکار میرود. انواع مختلف کشک از لحاظ ترکیب بسیار با یکدیگر متفاوت بوده و ارزش غذایی آنها به نوع کشک و نحوه تهیه آن بستگی دارد. محدودیت استفاده از کشک در جیره های غذایی، میزان متغیر مواد معدنی آن است که به میزان نمک آن بستگی دارد. از این رو کشکهایی که در جیره غذایی طیور استفاده می شود برحسب مبداء و مخصوصا روش تهیه و عرضه آن باید استاندارد شوند.

پودر بقایای کشتارگاههای طیور: اگر به طور مطلوب تهیه و چربی آن به خوبی گرفته شود، دارای میزان کافی پروتیین خام خواهد بود. این پودر از نظر ویتامین و آمینواسیدها نیز غنی بوده به طوری که لایزین آن در حدود ۷/۲ درصد و متیونین آن در حدود ۱ درصد میباشد. برای تهیه پودر ضایعات یا بقایای کشتارگاههای طیور پس از کشتار طیور، امعاء و احشاء و سر و پاها و شاهپرها را وارد سرند متحرک نموده و به وسیله عمل گریز از مرکز ( سانتریفوژ) آنها را در آب شستشو داده و سپس مواد را در مخزن پخت با حرارت ۱۴۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳ تا ۴ ساعت حرارت می دهند و چربی آن را تا حد امکان جدا می نمایند.

 

مرغ و خروس لاری

 

پودر شیر پس چرخ : از شیری تهیه می شود که قسمت اعظم چربی آن جدا شده است. مقدار چربی موجود در این شیرها حدود ۱ تا ۵ درصد می باشد. شیر پس چرخ ۳۸ درصد مواد ازته دارد.

منابع گیاهی شامل کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه، کنجاله تخم آفتابگردان و کنجاله بادام زمینی میباشد. معمولاً از کنجاله ها برای تأمین پروتیین جیره غذایی طیور استفاده می شود. کنجاله ها باقی مانده دانه های روغنی هستند که پس از استخراج روغن آنها به صورت آرد یا پلت به مصرف دام و طیور و ماهی می رسد.

استفاده از مواد غذایی و مکمل های انرژی زا

همانطور که انسان های ورزشکار برای پیروزی در مسابقات و برنده شدن نیاز به تمرین و تلاش زیادی دارند، خروس ها نیز برای اینکه به جنگجو های قدرتمندی تبدیل شوند، نیاز به تمرین دارند، بنابراین پرورش دهنده باید روزانه چندین ساعت را صرف ورزش دادن پرنده بکند که در مقاله ای جداگانه به این موضوع پرداخته شده است.
اما در مورد تغذیه خروس لاری ها، همانطور که اشاره شد استفاده از مواد غذایی سالم و انرژی زا بهترین گزینه خواهد بود، صد البته اینکه استفاده از مولتی ویتامین ها و مکمل ها نیز در افزایش قدرت بدنی آنها بی تاثیر نخواهد بود. مواد غذایی مانند کنسانتره و یا پلت دارای بیشترین میزان پروتئین، ویتامین و مواد معدنی هستند و کمترین میزان چربی ها را نیز در خود جای داده اند. استفاده از دانه های روغنی مانند سویا اصلا برای خروس لاری ها مناسب نیست، چرا که موجب افزایش وزن در آنها شده و قدرت پرش آنها را کاهش خواهد داد.
برای استفاده از مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها باید با دامپزشک مربوطه مشورت کنید و استفاده روزانه از مقدار مناسبی مولتی ویتامین کودکان برای آنها خطری ایجاد نخواهد کرد. این مولتی ویتامین را می توانید در آب آشامیدنی آنها ترکیب کنید و به آنها بخورانید.

مدیر سایت
دیدگاه کاربران 4 دیدگاه
  • ناشناس 15 خرداد 1398 / 8:06:26
    0 0

    مرغی که خزان رفته آیا تخم میکنه یا نه؟

  • علی 13 آذر 1397 / 4:58:45
    0 0

    عالی

  • ناشناس 23 مهر 1397 / 8:49:03
    0 0

    عالی

  • ایمان اعتمادی زاده 18 اسفند 1396 / 10:41:53
    2 3

    خروس لاری من خیلی لاغر شده و هی داره بالا می یاره چکار کنم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.