تاثیر ترکیبات خوراک بر بستر طیور

محیط زندگی طیور نیز همانند انسان ها بسیار در سلامتشان تاثیر گذار است . بدین سبب یکی از عوامل اساسی که باید به آن توجه کافی داشته باشیم بستر نگهداری آنها می باشد. اما چه ترکیباتی در خوراک طیور بر محل زندگی آنان تاثیر منفی و مثبت دارد در این مقاله از چیکن دیوایس به طور مفصل به آن پرداخته شده است پس با ما تا انتهای این نوشته همراه باشید.

دستگاه جوجه کشی ایزی باتور 2 (96 تایی)
دستگاه جوجه کشی ایزی باتور ۲ (۹۶ تایی)
» مناسب برای جوجه کشی از انواع طیور بومی و محلی
» برخورداری از قابلیت ستر و هچر همزمان
» قابلیت کارکرد با باتری ۱۲ ولت

ترکیبات تغذیه طیور چه اثری بر روی بستر آنها دارد؟

ترکیبات زیادی در خوراک طیور وجود دارد که میتواند بر بسترشان تاثیر مستقیم داشته باشد. به ویژه ترکیباتی مانند فیبر، پروتئین و چربی که کیفیت بستر طیور را پس از تغذیه تعیین میکند. در ادامه به بررسی کامل اثرات مواد غذایی بر روی بستر طیور میپردازیم:

فیبر

اگر فیبر در غذای طیور بیش از حد وجود داشته باشد. سبب میشود که بستر طیور زودتر مرطوب شود چرا که حجم آب مدفوع را افزایش میدهد. همچنین فیبر موجود در خوراک طیور سبب افزایش گاز آمونیاک در بستر پرندگان شده و استشمام این گاز توسط آنان خطراتی را بر سلامتشان تحمیل خواهد کرد.

پروتئین

یکی دیگر از مواد غذایی مهم که افراط در آن به همراه نمک مشکلاتی همچون افزایش رطوبت در مدفوع  را به وجود می آورد. پروتئین زیاد در خوراک پرندگان سبب افزایش نیتروژن در مدفوع و در نتیجه ازدیاد آمونیاک بر بسترشان می شود که برای طیور خطر آفرین است. آمونیاک زیاد در محل زندگی طیور سبب بوی نامطبوع و ایجاد مشکلات تنفسی در طیور میشود.

چربی

افزایش چربی در خوراک طیور، اسیدهای  چرب آزاد را افزایش میدهد. در نتیجه بستر آنها خاصیت اسیدی پیدا میکند. زمانی که چربی به مقدار زیادی در جیره غذایی وجود دارد، ممکن است دستگاه گوارش طیور قادر به هضم کامل آن نباشد. این منجر به دفع چربی اضافی از طریق فضله می‌شود. مدفوعی که حاوی چربی زیادی باشد، معمولاً نرم و چسبنده است و این موضوع می‌تواند باعث کثیفی بیش از حد بستر شود.

جو

وجود جو در جیره غذایی روزانه طیور در مقدار زیاد سبب ایجاد رطوبت بالا در بستر و مشکلات زیاد در پای طیور میشود. به عنوان مثال خیس بودن بستر سوختگی کف پا را در طیور نمایان خواهد کرد.

لازم به ذکر است فیبر موجود در جو توسط میکروفلورای روده تخمیر می‌شود که می‌تواند تولید گاز و اسیدهای چرب را افزایش دهد. این فرآیند تخمیر می‌تواند به افزایش رطوبت فضله و در نتیجه افزایش رطوبت بستر منجر شود.

مواد معدنی

وجود مقادیر زیاد سدیم، کلر، پتاسیم  و کلسیم در جیره غذایی طیور سبب افزایش رطوبت مدفوع میشود. این مشکل به این دلیل رخ میدهد که طیور پس از مصرف مقادیر زیاد مواد معدنی میل به مصرف بیشتر آب نشان میدهند، در نتیجه میزان آب دفعی آنان بیشتر خواهد شد.

لازم به ذکر است اگر میزان آبی که طیور مصرف میکنند بیش از حد باشد دچار مشکل کلیوی خواهند شد و در صورت عدم درمان تلف شدن آنها را در پی خواهد داشت. 

تاثیر ترکیبات خوراک بر بستر

ترکیبات خوراک تاثیر مستقیم بر کیفیت بستر دارند. در ادامه بررسی میکنیم که خوراک چگونه مشکلاتی را برای بستر طیور به وجود می آورد.

رطوبت بستر

رطوبت زیاد در هر مکانی امکان رشد باکتری و قارچ ها را افزایش میدهد و با نفوذ به بدن جانداران خصوصا طیور که در محیطی بسته زندگی می کنند، سبب بیماری های مختلف در بدن آنها میشوند. مواد غذایی مانند فیبر زیاد سبب افزایش جذب آب در مدفوع و در نتیجه افزایش رطوبت مدفوع میشود.

گاز آمونیاک

آمونیاک گازی سمی است که به چشمان، دستگاه تنفس و پوست طیور آسیب زیادی می رساند و مشکلات بسیار مهمی در دستگاه تولید مثل پرندگان به وجود می آورد. وجود پروتئین و فیبر بسیار زیاد تر از حد نیاز در خوراک طیور سبب افزایش تولید این گاز میشود.

PH نامتعادل بستر

ترکیبات مختلف در مواد غذایی طیور بر روی PH بستر تاثیر زیادی دارد. PH پایین سبب تحریک در قسمت پوست و پاهای طیور میشود. همچنین PH بالا سبب اسیدی شدن محیط قرارگیری و در نتیجه زخم در پوست و پاها می شود.

رشد میکروارگانیسم ها

رطوبت زیاد و ph نامتعادل در بستر، میتواند سبب رشد سریع و مداوم میکرو ارگانیسم های بیماری زا در بستر طیور شود رشد باکتری ها زمینه را مساعد برای درگیری گله با انواع بیماری میکند و میتواند تلفات زیادی را برای پرورش دهنده به همراه داشته باشد. 

راهکار های مهم برای مدیریت کیفیت بستر طیور

راهکار های مهم برای مدیریت کیفیت بستر طیور - چیکن دیوایس

برای اینکه مشکلی برای بستر طیور به وجود نیاید و کیفیت آن همواره در حالت تعادل قرار داشته باشد باید کارهایی را انجام دهید. این راهکارها عبارت اند از:

تعادل در تغذیه

استفاده از مواد غذایی تشکیل شده از فیبر، چربی و پروتئین به میزان مورد نیاز سبب افزایش کیفیت بستر طیور میشود. بدین سبب توصیه میشود از جیره های متعادل شده استفاده و حتما با یک متخصص جیره نویس در این خصوص مشورت کنید. 

چنانچه قصد دارید خود اقدام به پرورش و جوجه کشی از گونه های مختلف طیور کنید پیشنهاد ما به شما استفاده از دستگاه های جوجه کشی صنعتی میباشد که راندمان بالای ۹۰ درصد را میتواند برای شما به ارمغان بیاورد. 

کنترل رطوبت

برای اینکه بتوانیم رطوبت بستر طیور را در حالت تعادل قرار دهیم، باید از سیستم تهویه مناسب و تعویض به موقع بستر غافل نشویم.

افزودنی های خوراکی

استفاده از پروبیوتیک ها و آنزیم های مناسب میتواند کمک به بهبود بستر طیور کند همچنین سبب کاهش تولید گاز آمونیاک توسط سیستم گوارش آنها  شود.

مدیریت بستر

تمیزکاری به موقع و دوره ای بستر، حذف مواد آلی اضافه سبب میشود که باکتری ها کمتر رشد کنند درنتیجه کیفیت بستر طیور افزایش یابد.

پوشال در کف مرغداری

استفاده از پوشال در کف مرغداری مانع گرد و غبار در هوا میشود همچنین رطوبت زیاد را در بستر طیور به خود جذب میکند. این روش سبب میشود محل زندگی طیور نرم باشد و آنان کمتر دچار خستگی شوند.

سخن آخر 

در این مقاله به بررسی تاثیر انواع مواد غذایی بر کیفیت بستر طیور پرداختیم و راهکارهای مهمی را جهت بررسی و کمک به شما ارائه دادیم. توجه داشته باشید تغذیه اولین رکن مهم در پرورش طیور است و میتواند عاملی بسیار قدرتمند در تولید فرآورده های با کیفیت طیور باشد.

لیست قیمت دستگاه جوجه کشی
⚠ هشدار : تمامی مطالب نوشته شده در این مقاله به منظور افزایش اطلاعات عمومی می باشد و نباید جایگزین نظر پزشک یا متخصص تلقی شود ⚠

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. آرش
    says:

    بسیار عالی بود

    1. احمدی - دکترای علوم دام و طیور
      says:

      ممنون از لطف شما آرش جان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا