دلایل خفگی و مرگ جوجه بوقلمون در داخل تخم هنگام جوجه کشی
علت خفگی جوجه بوقلمون داخل تخم | دلیل مرگ جنین بوقلمون هنگام جوجه کشی
دلایل مختلفی در مرگ یا خفگی جنین بوقلمون در داخل تخم دخالت دارند که در این نوشته همراه با ویدیوی آموزشی به دلایل مهم و عمده این اتفاق پرداخته ایم و راه حل هایی را نیز جهت پیشگیری از مرگ و میر جوجه بوقلمون داخل تخم ارائه داده ایم، بنابراین برای رسیدن به راندمان بالا در جوجه کشی بوقلمون حتما این مقاله از چیکن دیوایس را مطالعه کنید.
چه عواملی سبب مرگ یا خفگی جوجه بوقلمون در داخل تخم می شود؟
دلایل مختلفی مانند تنظیم نبودن دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی، کهنه و غیر استاندارد بودن تخم نطفه دار، عدم نطفه سنجی به موقع، عدم توجه به کالیبراسیون دستگاه و دمای متابولیک، باز و بست مداوم درب دستگاه، بیمار و مشکل دار بودن گله مولد و… در مرگ جنین داخل تخم دخالت دارند که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره خواهد شد.
الف – کالیبره نبودن سنسور دستگاه جوجه کشی
حتما قبل از شروع جوجه کشی، از کالیبره بودن سنسور دستگاه مطمئن شوید. برای این کار می توانید از سنسور دما و رطوبت تستو برای سنجش دقت سنسور اصلی دستگاه استفاده کنید. در مقاله کالیبره سنسور دستگاه جوجه کشی به صورت کامل به این موضوع پرداخته شده است.
طبیعتا در صورت عدم توجه به کالیبراسیون سنسور، مرگ و میر جوجه های بوقلمون در داخل تخم نیز قابل پیش بینی خواهد بود.
هم چنین نوع سنسور دستگاه نیز تاثیر به سزایی در موفقیت جوجه کشی از بوقلمون خواهد داشت. سنسورهای sht مخصوص نسل ۳ و ۴ دارای دقت و سرعت سنجش فوق العاده بالایی نسبت به سایر سنسورهای موجود در بازار می باشد که راندمان جوجه کشی از بوقلمون را بالاتر خواهد برد.
ب – عدم تنظیم صحیح دما و رطوبت جوجه کشی
دما مهم ترین و تاثیرگذارین عامل در جوجه کشی است، تغییر در دمای جوجه کشی در حد چند دهم درجه سبب تشنج و مرگ جنین در داخل تخم می شود، بنابراین حتما به شکل دقیقی تنظیم شود.
هم چنین نوسانات رطوبت در حد ۵ الی ۱۰ درصد مشکلی برای جوجه کشی بوقلمون ایجاد نمی کند، اما تنظیم دقیق رطوبت نیز حائز اهمیت بوده چرا که بالا بودن یا پایین بودن رطوبت نیز مشکلات خاص خود را به دنبال خواهد داشت.
در مقالات جداگانه ای به عوارض بالا یا پایین بودن بیش از حد دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی پرداخته شده و در حالت کلی، یکی از دلایل مرگ جوجه بوقلمون داخل تخم به عدم تنظیم صحیح این دو مورد مربوط می شود.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت فلجی پای بوقلمون بر روی لینک مقابل کلیک کنید، نحوه درمان بیماری پای بوقلمون با صورت خانگی.
ج – جوجه کشی از تخم نطفه دار کهنه یا ضعیف
در صورتی که تخم های نطفه دار بوقلمون را ۳ الی ۴ روز انبار کرده اید، تلفات جنین در داخل تخم قابل پیش بینی خواهد بود، چرا که تخم های کهنه مقداری آب از دست داده اند و جنین ضعیف تر شده است. هم چنین اگر گله بوقلمون مولد تخم نطفه دار، دچار بیماری شده اند و یا زیاد جوان و زیاد مسن هستند، احتمال جوجه نشدن تخم ها و یا مرگ جنین در داخل تخم وجود دارد.
به عنوان مثال بیماری مایکوپلاسما می تواند مرگ جنین در داخل تخم را به دنبال داشته باشد، چون باکتریِ عامل می تواند از طریق بوقلمون مادر به تخم و جنین منتقل شود.
د – چرخش نامناسب راک دستگاه
چرخش دستگاه تاثیر زیادی در میزان مرگ و میر جوجه های داخل تخم دارد. زاویه چرخش، آرام و تند بودن چرخش و حتی تعداد دور در ۲۴ ساعت همگی بر این قضیه دخالت دارند و حتی مقالات علمی معتبری نیز در این باره منتشر شده اند.
استفاده از یک دستگاه جوجه کشی استاندارد که چرخش آرام و با زاویه مناسبی داشته باشد، تا حد زیادی در کاهش تلفات جنین بوقلمون در داخل تخم موثر است، حتما در دوره های جوجه کشی بعدی از یک دستگاه جوجه کشی استاندارد تر مانند هواباتور یا درنا استفاده کنید.
هـ – استفاده از تخم بدفرم و مشکل دار در جوجه کشی
تخم هایی که گرد و دایره ای شکل هستند و یا بسیار کوچک و بسیار بزرگ هستند و یا حتی تخم هایی که دارای کوچکترین تَرَک بر روی پوسته خود هستند، احتمال هچ موفق آنها کم است. هم چنین تخم های آلوده به فضولات، خون و … نیز شانس کمی برای جوجه شدن دارند.
و – سنجش دمای متابولیک جنین و سیرکولاسیون صحیح
در صورتی که تمام موارد فوق را در جوجه کشی بوقلمون رعایت کرده اید، اما باز هم شاهد مرگ جوجه بوقلمون در داخل دستگاه بودید به احتمال زیاد نسبت به دمای متابولیک در جوجه کشی بوقلمون بی توجه بوده اید.
بدن جنین در طی دوره جوجه کشی همواره رشد می کند و هر چه قدر که جثه آن بزرگتر میشود، حرارت بیشتری تولید می کند. این حرارت که ناشی از سوخت و ساز بدن جنین است، دمای متابولیک نامیده می شود و در صورتی که مقدار این دما بالاتر از ۳۸.۵ درجه سانتی گراد باشد، جنین داخل تخم دچار تب و در نهایت تشنج و مرگ خواهد شد.
در مقاله تفاوت دمای پوسته تخم و دمای هوای داخل دستگاه به این مورد به صورت کامل اشاره شده است. اما در حالت کلی جهت سنجش دمای متابولیک تخم بوقلمون و اطمینان از بالا نبودن آن می توانید از یک تب سنج لیزری دقیق (ترجیحا مارک بیورر) استفاده کنید.
در صورتی که دمای پوسته تخم بالاتر از ۳۸.۵ درجه سانتی گراد باشد، احتمال تلف شدن جنین داخل تخم وجود داشته و هر چه سریعتر باید در جهت کاهش دمای پوسته اقدام کنید. برای این کار کافیست میزان حجم هوای در گردش دستگاه را افزایش دهید، بدون اینکه هوای پرفشاری وارد یا خارج شود. آموزش تخصصی تر در مقاله و ویدیوی آموزشی مربوطه قرار داده خواهد شد.
سخن کلی
در این نوشته به صورت خلاصه و کلی به دلایل مختلف مرگ یا خفگی جوجه بوقلمون در داخل تخم اشاره شد. در صورتی که در پرورش بوقلمون و یا هر پرنده بومی دیگری فعالیت دارید، حتما به موارد فوق دقت کنید چرا که دلایل عمده تلفات جنین در داخل تخم همین موارد هستند.
سلام من یه دستگاه ۶۷۲تایی هواباتورگرفتم ۶۰۰تاتخمرغ گذاشتم ولی رطوبتش میاد۵۷ومیره۶۰مشکلی پیش نمیادبراتخما ودریچه جلودستگاهونمیدونم ببندم یابازکنم یکیم کنارش داره
سلام دوست عزیز
طبیعیه این رطوبت در کل ۶۰ درصد رطوبت نیازه برای دوران ستر
دریچه ها بسته به دوران ستر و هچر و شرایط جوجه کشی باید باز و بسته و نیمه باز کنی
با سلام و تشکر از اطلاعات مفیدتون
آیا دستگاه سوپر مینیاتور ۱۶۸ و ۳۳۶ عددی (برد۹۵۰) شرکت شما سیستم تهویه مناسبی دارند که نیاز به تست دمای تخم بوقلمون نداشته باشیم؟
سوال دوم اینکه اگه در اوخر ستر بوقلمون چند دهم درجه دما رو پایین تر قرار بدیم آیا این مشکل رفع میشه یا اینکار اشتباه هست با تشکر
سلام
این دستگاه ها در طول سالیان تولیدشون از بهترین دستگاه ها برای جوجه کشی از بوقلمون بودن ، از ویدیوهای هچ موجود میتونید این مورد رو متوجه بشید
منظورتون از تست دمای تخم بوقلمون دقیقا چی هست ؟
دقیقا کدوم مشکل رو میگید ؟