نحوه صحیح کالیبره سنسور دستگاه جوجه کشی
شیوه دقیق کالیبراسیون سنسور دستگاه جوجه کشی
اصولا کالیبره کردن در حالت کلی به معنای رفع خطا و رفع تلورانس وسیله مد نظر می باشد. کالیبره زمانی کاربرد خواهد داشت که بخواهیم عملکرد وسیله را دقیق کنیم و به عبارتی دقت آن را افزایش دهیم. دستگاه جوجه کشی نیز مانند هر دستگاه دیگری نیاز به کالیبره دارد، اما به این نکته دقت کنید هنگام کالیبره دستگاه جوجه کشی، فقط سنسور را مورد سنجش قرار خواهید داد تا خطای آن را رفع کنید و به سایر قطعات کاری نخواهید داشت.
در این نوشته از چیکن دیوایس در مورد نحوه کالیبراسیون سنسور انواع دستگاه های جوجه کشی توضیحاتی ارائه خواهد شد و در بطن نوشته نیز ویدیوهای آموزشی کارشناسان مجموعه به درک بهتر شما کمک خواهد کرد.
چه سنسورهایی نیاز به کالیبره دارند؟
میزان دقت سنسور، آنالوگ یا دیجیتالی بودن آن، جدید یا قدیمی بودن آن و … عوامل مهم و تعیین کننده ای در نحوه و دوره زمانی کالیبراسیون دستگاه جوجه کشی می باشد. معمولا تمامی سنسورها بعد از مدتی نیاز به کالیبره خواهند داشت، اما زمان و نحوه انجام آن کمی متفاوت است.
در ماشین های جوجه کشی از سنسورهای مختلفی استفاده می شود اما سه نوع سنسور متداول شامل سنسور NTC، سنسور LM35 و سنسور SHT جزو شناخته شده ترین آنها می باشد. سنسورهای NTC و LM35 از نوع آنالوگ هستند و سنسور SHT از نوع دیجیتالی بوده و کارکرد دقیق تری نسبت به سایر سنسورها دارد.
روش کالیبره کردن این سنسورها مشابه است اما زمان و نوع کالیبراسیون آنها متفاوت است. دستگاه هایی که از سنسورهای آنالوگ و قدیمی مانند LM35 و NTC استفاده می کنند نیاز به تست مداوم دارند تا قبل از شروع جوجه کشی از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کرد، یعنی باید همیشه یک دماسنج خوب در اختیار داشته باشید تا روزانه صحت عملکرد سنسورها را تست کنید و در هر دوره جوجه کشی یعنی قبل از اقدام به جوجه کشی باید آنها را کالیبره کنید.
اما دستگاه های جوجه کشی دارای سنسور دیجیتالی مخصوصا sht معمولا سالانه یکبار نیاز به تست و کالیبره پیدا می کنند. چرا که این سنسورها هنگام تولید در کارخانه سازنده ، یکبار کالیبره می شوند و قبل از ارسال دستگاه جوجه کشی نیز بار دیگر مورد تست و کالیبراسیون قرار می گیرند. یکی از نکات ریز قبل از خرید دستگاه جوجه کشی ، توجه به نوع سنسور به کار رفته در آن است.
جالب اینکه اکثر دستگاه های جوجه کشی معتبر دنیا و ایران مانند آرکام، برینسی، چیموکا، ایزی باتور، درنا، هواباتور و… از سنسور sht در دستگاه های خود استفاده می کنند و به این باور رسیده اند که این سنسورها توانایی و دقت بالایی در سنجش همزمان دما و رطوبت دستگاه دارند.
چه زمانی نیاز به کالیبره سنسور دستگاه جوجه کشی وجود دارد؟
به محض مشاهده تغییر در دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی نباید تصمیم به کالیبره آن گرفت، مخصوصا اگر از دستگاه های دارای سنسور sht یا سایر سنسورهای دقیق استفاده می کنید. کالیبراسیون فرایندی زمانبر است و نیاز به تخصص و دقت دارد. بنابراین قبل از اقدام به کالیبره دستگاه حتما موارد زیر را به درستی اجرا کنید، در صورت مشاهده کاهش راندمان جوجه کشی در چند دوره پی در پی، میتوانید برای کالیبره دست به کار شوید :
۱- اتاق جوجه کشی حتما کاملا بسته باشد و از باز گذاشتن درب و پنجره ها خودداری کنید.
۲- از رفت و آمد مداوم به داخل اتاق جوجه کشی جلوگیری کنید.
۳- با استفاده از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مناسب، فن تهویه و سیستم های تامین رطوبت، دما و رطوبت اتاق جوجه کشی را به مقدار استاندارد برسانید. دما باید بین ۲۰ الی ۲۷ درجه سانتی گراد و رطوبت بین ۴۵ الی ۵۵ درصد باشد.
۴- از باز و بست کردن مداوم درب دستگاه خودداری کنید، با هر بار باز کردن درب، دما و رطوبت نمایش داده شده دچار تغییر می شوند.
۵- ظرف آب را همواره پر نگه دارید و دریچه تهویه را به مقدار مناسبی باز نگه دارید.
۶- از سالم بودن فن تهویه خود دستگاه، فن سیرکوله، المنت حرارتی، المنت رطوبت ساز در صورت وجود و سایر موارد دخیل در تغییر دما و رطوبت مطمئن شوید.
۷- از تخم های نطفه دار تازه و مطمئن استفاده کنید، تخم های نطفه دار کهنه و خریداری شده از پرورش دهنده های نامطمئن راندمان جوجه دهی پایینی دارند.
نکات مهم قبل از شروع کالیبراسیون
قبل از شروع کار کالیبره، حتما باید با بخش خدمات پس از فروش سازنده دستگاه تماس گرفته و با هماهنگی و راهنمایی آنها اقدام به این کار بکنید، رعایت نکات زیر در بدو کار ضروری هستند :
نکته اول :
اولین مسئله ای که در بحث کالیبراسیون دستگاه جوجه کشی باید مورد توجه قرار بگیرد، دما و رطوبت محیط یا همان اتاق دستگاه جوجه کشی است. که در نوشته شرایط محیط دستگاه جوجه کشی در این مورد اطلاعات مفیدی بیان شده است. اما در حالت کلی دمای مناسب محیط جوجه کشی باید بین ۲۰ الی ۲۷ درجه سانتی گراد و رطوبت مناسب آن باید بین ۴۵ الی ۵۵ درصد باشد که با استفاده از دماسنج و رطوبت سنج های محیطی می توان این مقادیر را به دست آورد.
نکته دوم :
نکته دوم در مرحله کالیبراسیون سنسور دستگاه جوجه کشی، روشن بودن آن است. قبل از شروع کالیبره، دستگاه حداقل باید ۵ الی ۶ ساعت کار کرده باشد تا مقدار دما و رطوبت در حال نمایش روی برد، به مقدار واقعی نزدیک باشد و کاملا استیبل شده باشد.
نکته سوم :
مورد سوم که بسیار مهم و حائز اهمیت است، کالیبره دستگاه همراه با تخم و سبد می باشد. بسیاری از کسانی که قصد کالیبراسیون سنسور را دارند، سبدها را از دستگاه بیرون آورده و آن را روشن میکنند، اما در واقع با این کار در نحوه و سرعت سیرکولاسیون و گردش هوای دستگاه تغییر ایجاد می کنید که احتمال خطا در سنجش دما و رطوبت توسط سنسور را به دنبال خواهد داشت.
اگر امکان قرارگیری تخم در دستگاه وجود دارد، حتما تخم ها را در داخل سبد ها قرار داده و روی راک ها بچینید چون که تخم ها نیز مقداری دما و رطوبت از خود متصاعد خواهند کرد و به دقیق تر شدن روند کالیبراسیون کمک خواهد کرد. اما اگر قرار دادن تخم ها در داخل سبد مقدور نیست، حتما سبد های خالی را بر روی راک قرار دهید.
نکته چهارم :
رفت و آمد ها به اتاق قرار گیری دستگاه جوجه کشی را به حداقل برسانید. چرا که با هر بار باز و بسته شدن در، میزان دما و رطوبت محیط نیز تغییر می کند و این تغییر در مقادیر نمایشی سنسور، شروع به کار مجدد المنت ها و رطوبت ساز و … تاثیر خواهد داشت. به عبارتی گردش هوای محیط دستگاه جوجه کشی را به حداقل برسانید.
نکته پنجم :
همانطور که در دوره ستر و هچر دریچه های دستگاه را به اندازه مشخصی باز می گذاشتید، در این فرایند هم باید دریچه ها را به همان اندازه باز بگذارید. باز بودن دریچه ها برای طبیعی جلوه دادن فرایند جوجه کشی و نزدیک کردن اعداد به مقدار واقعی ضروری است.
نکته ششم :
استفاده از یک دماسنج و رطوبت سنج دقیق و حرفه ای الزامی است. دماسنج های ارزان قیمت اصلا برای کالیبره سنسور دستگاه مناسب نیستند و شما را دچار اشتباه خواهند کرد.
دماسنج و رطوبت سنچ های دیجیتالی مانند دماسنج تستو و کیمو توانایی سنجش دقیق و همزمان دما و رطوبت داخل دستگاه را دارند و جزو کیت های تایید شده و بسیار دقیق هستند.
در صورت عدم دسترسی به این دماسنج ها، می توانید از دماسنج های شیشه ای ساخت آلمان و انگلیس استفاده کنید. حتما به اصل بوده دماسنج دقت کرده و نوشته made in germany یا made in england باید روی ان درج شده باشد.
از دماسنج های سیمی که هنگام سنجش باید درب دستگاه را باز گذاشت، استفاده نکنید. درب دستگاه در طول دوره کالیبره نباید به هیچ وجه باز شود. هم چنین دماسنج باید طوری در داخل دستگاه قرار بگیرد که امکان خواندن مقادیر دما و رطوبت بدون باز کردن درب و یا بیرون آن وجود نداشته باشد.
بهتر است از دماسنج های دارای اپلیکیشن استفاده کنید تا امکان خواندن دما و رطوبت از روی تلفن همراه وجود داشته باشد.
نکته هفتم :
در دستگاه هایی که حجم و اندازه بزرگی دارند، امکان تغییر میزان دما و رطوبت در قسمت های بالایی و پایینی آن وجود دارد، بنابراین در این موارد باید از دو الی سه دماسنج استفاده کنید، آنها را در قسمت های مختلف دستگاه قرار دهید تا از اختلاف دما و رطوبت در قسمت های مختلف ماشین جوجه کشی مطلع شوید.
نکته هشتم :
از باز و بست درب دستگاه قبل و حین کالیبره اکیدا خودداری کنید تا دما و رطوبت نمایشی سنسور دستگاه و دماسنج دچار تغییر نشوند و مقدار دقیق و واقعی را نشان دهند.
آموزش کالیبره کردن سنسور به صورت مرحله به مرحله
۱- سبدها را داخل دستگاه قرار داده و دستگاه را به برق متصل کنید تا روشن شود، سپس دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی از پرنده مورد نظر را تنظیم کنید.
۲- پس از گذشت چند دقیقه شاهد افزایش دما و رطوبت دستگاه خواهید شد که بر روی برد جوجه کشی قابل نمایش است، اما این مقادیر نمایش داده شده بسیار پایین خواهند بود. دستگاه برای رسیدن به دما و رطوبت ایده ال برای جوجه کشی به حداقل ۵ الی ۶ ساعت زمان نیاز دارد.
۳- پس از گذشت ۵ ساعت از زمان کار دستگاه و استیبل شدن مقادیر دما و رطوبت، می توانید دماسنج ها را در داخل دستگاه قرار دهید. دقت کنید که دماسنج ها را حتما در داخل سبد ها قرار دهید تا مقادیر سنجش شده به جوجه کشی واقعی نزدیک تر باشد.
۴- پس از قرار دادن دماسنج در داخل دستگاه ، نباید انتظار نمایش اعداد واقعی را داشته باشید. دماسنج ها معمولا به یک ساعت زمان نیاز دارند تا مقادیر واقعی و ثابت شده دما و رطوبت را نشان دهند.
۵- لطفا توجه کنید که برای مشاهده دما و رطوبت دماسنج، اصلا آن را از داخل دستگاه بیرون نیاورید، بلکه باید از محیط بیرون بدون باز کردن درب دستگاه سعی در خواندن اعداد دما و رطوبت را داشته باشید، برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از دماسنج های دارای اپلیکیشن استفاده کنید تا به راحتی آن را به تلفن همراه خود متصل کنید و از دما و رطوبت داخل دستگاه به صورت لحظه ای با خبر شوید.
۶- برای کالیبره بهتر و دقیق تر دستگاه جوجه کشی، باید در هر راک (هر طبقه) یک دماسنج قرار دهید. به عنوان مثال اگر دستگاه شما دارای ۳ طبقه ستر و یک طبقه هچر می باشد، باید ۳ دماسنج در قسمت ستر و یک دماسنج در قسمت هچر قرار دهید. اگر فقط یک دماسنج دارید، باید آن را در تک تک سبد ها قرار داده و دما و رطوبت به دست آمده را یادداشت کنید. برای هر طبقه نیز به حداقل یک ساعت زمان نیاز دارید (همانطور که گفته شد، برای واقعی تر شدن دما و رطوبت، دماسنج حداقل باید یک ساعت در داخل دستگاه بماند).
۷- پس از گذشت یک ساعت از زمان قرار دادن دماسنج در داخل دستگاه، مقادیر نمایش داده شده بر روی سنسور و دماسنج را در دو ردیف جداگانه یادداشت کنید. این کار را باید به تعداد ۵ الی ۶ بار و به فاصله ۱۵ دقیقه انجام دهید، یعنی ۵ یا ۶ بار دما و رطوبت دستگاه و دما و رطوبت دماسنج را بخوانید و بر روی کاغذ بنویسید پس از آن یک به یک باید دما و رطوبت ثبت شده در دفترچه را جمع کنید و تقسیم بر تعداد دفعات ثبت شده بکنید تا میانگین هر کدام از آنها به صورت جداگانه به دست بیاید. به عنوان مثال اگر ۵ بار دمای دستگاه را ثبت کردید، آنها را با هم جمع کرده و تقسیم بر ۵ بکنید، در این صورت عدد به دست آمده میانگین دمای ثبت شده توسط سنسور دستگاه خواهد بود.
این روند را برای سایر فاکتورها یعنی رطوبت سنسور و دما و رطوبت دماسنج نیز انجام دهید و میانگین هر کدام از آنها را به دست آورید. سپس باید میانگین دما/رطوبت دستگاه را از میانگین دما/رطوبت دماسنج کم کنید تا ضریب کالیبراسیون به دست آید، در ویدیوی آموزشی به صورت کامل توضیح داده شده است.
ضریب کالیبراسیون = میانگین دمای دستگاه – میانگین دمای دماسنج
سپس می توانید وارد منوی برد جوجه کشی شوید و اختلاف دما و رطوبت به دست آمده را وارد کنید و بدین ترتیب دقت سنسور دستگاه جوجه کشی خودتان را افزایش دهید. هر دستگاهی دارای شیوه کالیبراسیون مختص به خودش می باشد که باید با بخش خدمات پس از فروش تولید کننده تماس بگیرید و راهنمایی های لازم را در این باره دریافت کنید.
ویدیوی آموزش کالیبراسیون سنسور دستگاه جوجه کشی
در این ویدیو کارشناسان گروه صنعتی اسکندری توضیحات تکمیلی در رابطه با نحوه کالیبره کردن سنسور دستگاه جوجه کشی را ارائه خواهند داد که مشاهده آن را حتما توصیه می کنیم، در نهایت اگر سوال یا پیشنهادی دارید می توانید از طریق نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید و یا با بخش خدمات پس از فروش اسکندری تماس حاصل فرمایید.
ببخشید یه سوال داشتم..دستگاه جوجه کشی یه دکمه set داره ک وقتی میزنی چنتا گزینه عوض میشه ..یکیش درصد رطوبته و یکیشم درجه دما هستش..میخاسم بدونم بقیش چیه سردرنمیارم چنتا صفحه دگ میاره اونارو چند درصد یا درجه باید بزارم؟
سلام دوست عزیز
فیلم آموزشی رو کامل نگاه کن دونه به دونه توضیح داده شده
سلام خسته نباشید
ببخشید دستگاه جوجه کشی ایزی باتور ۲هم سیستم کالیبره داره من هرچی توش گشتم چیزی پیدا نکردم
لطفاً راهنمایی میکنید
سلام
بله امکان کالبیره وجود داره
دستگاه رو دستکاری نکنید
برای کالیبره با بخش خدمات پس از فروش ما در تماس باشید راهنمایی میکنن
سلام من یک دستگاه دارم که مدل jdr800هست ولی تمام تخم ها رو خر اب میکنه دما ۱ درجه زیاد نشون میده یعنی با دستگاه کالیبره ۳۷.۵هست ولی کنترلر jdr800۳۸.۵ نشون میده چه طوری کالیبره کنم
با خدمات پس از فروش تماس بگیرید تا شما رو راهنمایی کنن
در این مقاله هم به صورت کامل توضیح داده شده که چطوری کالیبره کنید
سلام من هم هرچه سعی میکنم کالیبره دستگاه کلیبره بشه یک درجه بالا پایین نشان میده ممنون از راهنماییتان
سلام با خدمات پس از فروش کارخونه ای که ازش دستگاه خریدین تماس بگیرید