نکات طلایی برای جوجه کشی در خانه
تجربه شگفت انگیز و نکات طلایی برای جوجه کشی در خانه
جوجه کشی در خانه : هیچ چیزی هیجان انگیزتر از آن نیست که انتظار بیرون آمدن جوجه ها از داخل تخم را بکشیم به خصوص اگر جوجه کشی مربوط به خودمان باشد و با دست های خودمان مراحل را طی کرده باشیم.در طول دوره جوجه کشی در خانه ، چه با دستگاه جوجه کشی خانگی یا هر روش دیگری که باشد ممکن است دچار استرس و سردرگمی شوید ، بخصوص اگر کم تجربه باشید.در این مطلب سعی میکنیم نکات طلایی برای جوجه کشی در خانه را با شما در میان بگذاریم.نکاتی که باعث میشود هر چه بیشتر عمل جوجه کشی را راحت تر ، کم استرس تر و با درصد موفقیت بیشتری انجام دهید و جوجه های جدیدی برای خود به دنیا بیاورید.
انتخاب تخم های نطفه دار مناسب

قبل از خرید دستگاه جوجه کشی ، هنگامی که تصمیم گرفتید که عمل جوجه کشی در خانه را شروع کنید.اولین قدم انتخاب تخم های نطفه دار مناسب می باشد.بایست تخم های را انتخاب کنید که در گام اول نطفه دار باشند و از گله سالم و قوی انتخاب شده باشند.انتخاب تخم های ضعیف باعث میشود درصد جوجه کشی به شدت افت کند.نکته بعدی در شکل و ظاهر تخم ها می باشد ، بایست تخم های را انتخاب کنید که از نظر ظاهری بدون هیچ بر آمدگی یا شکستگی باشند.همچنین اندازه تخم ها نبایست از حد نرمال بزرگتر یا کوچک تر باشند.
جوجه کشی در خانه – انتخاب دستگاه جوجه کشی مناسب

انتخاب دستگاه جوجه کشی مناسب در مرحله نخست واقعا به انتظار شما و خواسته شما از تعداد تخم های که تصمیم به جوجه کشی از آنها گرفته اید بستگی دارد.دستگاه های جوجه کشی ظرفیت های مختلفی دارند ، برای نمونه گروه صنعتی اسکندری دستگاه های در ظرفیت 12 عددی تا چند هزار عددی را تولید می نماید.به همین دلیل بایست اول تصمیم بگیرید چه خواهان چه ظرفیتی برای جوجه کشی هستیدبرای انتخاب بهتر بایست در نظر بگیرید چقدر زمان ازاد برای نگهداری و پرورش جوجه ها دارید و چقدر می توانید برای این کار هزینه کنید.در کنار این موارد برخی از ویژگی ها در محصولات جوجه کشی باعث میشوند که عمل جوجه کشی بسیار آسان تر و لذت بخش تر باشد.برای مثال یک ماشین جوجه کشی باید چرخش اتوماتیک با ترنر دستگاه جوجه کشی داشته باشد و فرایند چرخش آن اتوماتیک صورت گیرید در غیر این صورت واقعا عمل جوجه کشی ضعیف و خسته کننده خواهد بود.همچنین ویژگی مهم دیگر اتوماتیک بودن فرایند تنظیم و کنترل دما و رطوبت می باشد.یک ماشین جوجه کشی خوب ، دستگاهی است که دما و رطوبت را به صورت اتوماتیک و کاملا دقیق کنترل کند زیرا بدون اینها نبایست انتظار راندمان خوبی را داشته باشید.این سه مورد از موارد اساسی در انتخاب دستگاه جوجه کشی خانگی مناسب می باشد. یک نکته فرعی و البته کارآمد سیستم اعلام خطر ماشین جوجه کشی خانگی می باشد ، با خارج شدن دما و رطوبت و تغییر فرایند جوجه کشی اگر ماشین جوجه کشی بتواند شما را با خبر کند بسیار مفید می باشد.
آماده سازی فرایند جوجه کشی در خانه
از آنجایی که مسئولیت جوجه کشی بر عهده ماشین جوجه کشی است پس باید شرایط را جوری تنظیم کنید که بدون مشکل همه چیز طی شود.یک اشتباه کوچک می تواند باعث مرگ جوجه ها شود.برای آماده سازی اولیه بایست دستگاه جوجه کشی را ضد عفونی شده ، تمیز و کاملا خشک برای جوجه کشی آماده کنید.سپس انتخاب محل مناسب می باشد ، برای جوجه کشی در خانه محلی را انتخاب کنید که نور مستقیم به ماشین جوجه کشی نتابد همچنین شرایط محیط به گونه ای باشد که دما نوسان نداشته باشد.همچنین نبایست محلی را انتخاب کنید که به دستگاه ضربه وارد شود.بعد از انتخاب محل مناسب بهتر است یک هفته قبل از قرار دادن تخم ها دستگاه را روشن و بدون تخم تست کنید ( حداقل 24 ساعت ) تا از تنظیمات و شرایط لازم برای جوجه کشی مطمئن شوید.
دما و رطوبت کلید موفقیت در جوجه کشی

نگهداری و تنظیم دقیق دما و رطوبت در داخل دستگاه جوجه کشی مهمترین بخش فرآیند انکوباسیون و جوجه کشی می باشد.تغییر دما و رطوبت اندک فاصله کمی است برای موفقیت و شکست در جوجه کشی به همین خاطر بایست به طور دقیق این دو فاکتور مهم بررسی شود.به طور میانگین دمای مناسب برای جوجه کشی 37.5 درجه می باشد و رطوبت در حدود 50-55% بایست تنظیم شود و در دو تا سه روز آخر دوره جوجه کشی رطوبت بایست به 70-75% افزایش یابد.(البته این شرایط کاملا بستگی به نوع و مدل دستگاه جوجه کشی شما دارد و بایست دفترچه راهنمای آن را بررسی کنید.)برای کاهش و افزایش رطوبت داخل ماشین جوجه کشی می توانید دریچه های قرار داده شده روی آن را باز و بسته کنید یا اندکی آب به ظرف آب محصول اضافه کنید.همچنین دمای محیط به طور مستقیم بر روی دما و رطوبت داخل دستگاه جوجه کشی تاثیر می گذارد.اکسیژن و جریان هوا از محیط بیرون به داخل ماشین جوجه کشی کشیده شده و این دما و رطوبت بین دو محیط جابه جا میشود به همین خاطر دمای محیط تاثیر مستقیم در دما و رطوبت داخل انکوباتور جوجه کشی دارد.
نکاتی در مورد چرخش تخم های نطفه دار

یک محصول استاندارد به سیستم چرخش اتوماتیک تخم نطفه دار مجهز است و هر یک یا دو ساعت به مقدار مورد نیاز تخم ها را چرخش می دهد.این عمل باعث میشود پوسته داخل تخم نچسبد و جنین دچار مشکل نشود ( خشک نشود ) .اگر از محصول اتوماتیک استفاده نمیکنید باید فرایند چرخش را خودتان با دست انجام دهید که واقعا سخت است.چرخش هر دو ساعت یک بار با دست برای 18 روز متوالی عملی نیست پس بهترین کار این است که روزانه سه تا پنج بار در زمان های مشخص تخم های نطفه دار را چرخش دهید.همان طور که گفته شد چرخش برای تخم های نطفه دار بسیار مهم است پس حتما تخم های را چرخش دهید ( پیشنهاد میکنیم برای پنج روز اول حتما روزی 5 مرتبه این کار را انجام دهید ).رفته رفته می توانید تعداد چرخش ها را کم کنید تا اینکه در سه روز آخر به طور کل دیگر نیاز به چرخش نمی باشد.برای راحتی کار در صورت چرخش دستی ، می توانید با مداد با علامت گذاری X و O در طرفیت تخم ها جهت چرخش را گم نکنید.
جوجه کشی در خانه – نطفه سنج دقیق
نطفه سنجی چیست؟ به شما پیشنهاد میکنیم مطلب نطفه سنجی چیست؟ را مطالعه کنید.
به طور خلاصه عمل نطفه سنجی که در انگلیسی ( egg candler ) نامیده میشود ، تشخیص نطفه دار بودن تخم یک پرنده می باشد.
در این عمل به وسیله دستگاهی که نطفه سنج نامیده میشود عمل آشکار سازی داخل تخم را با استفاده از نور انجام می دهند تا تشخیص دهند که آیا در داخل تخم نطفه ای برای رشد و تبدیل شدن به جنین وجود دارد یا خیر.
جوجه کشی در خانه – نکات برای هچینگ
تخم مرغ های شما باید پس از 21 روز به طور ایده آل باشند (ممکن است نزدیک به 19 تا 20 روز هم باشد و مشکلی نیست)، و هنگامی که فرآیند هچینگ یا خروج جوجه ها از تخم تمام شد، می توانند تا بیست و چهار ساعت در انکوباتور ( دستگاه جوجه کشی ) بدون مشکل بمانند.نکاتی که بایست در دوره هچ به آن دقت کنید این است که جوجه ها می توانند تا 24 ساعت داخل دستگاه باشند پس نگران نباشید.در دوران هچ اصلا نباید در سه روز آخر درب دستگاه را باز کنید حداکثر 2 تا 3 مرتبه در شرایط اضطراری درب دستگاه بایست باز شود.جوجه های تازه به دنیا آمده را سریع از دستگاه خارج نکنید.شرایط و محیط ای را آماده کنید که جوجه ها بعد از خروج از دستگاه بتوانند در آنجا زندگی کنند.
چند نکته کلیدی در جوجهکشی
جوجهکشی از تخمهای نطفهدار به دو مرحله ستر و هچر تقسیمبندی میشود. منظور از مرحله ستر دورانی است که در آن تخمهای نطفهدار در داخل شانه مخصوص قرارگرفته و بهصورت مداوم چرخانده میشوند. تا در طول دوران ستر جنین رشد کرده و جوجه در داخل تخم شکل بگیرد.
اما در دوران هچر جنین تشکیلشده از داخل تخم خارج میشود. در این دوران عملیات چرخش تخم متوقفشده و تخمها از شانهها به درون سبدهای هچ منتقل میشوند.
در نظر داشته باشید که دما و رطوبت در دوران ستر و هچر برای پرندگان مختلف متفاوت میباشد. و شما با مراجعه به دفترچه ارائهشده همراه دستگاه میتوانید اطلاعات مربوط به پارامترهای جوجهکشی از پرنده موردنظر را دریافت کنید.
مراقبتهای لازم در زمان ستری
نطفه سنجی از اقدامات بسیار مهمی است که باید در مرحله هچر آن را انجام دهید. برای این کار در روزهای هفتم تا دهم با عبور نور کم حرارت از تخمها ، تخمهای بی نطفه ، ترکخورده و متورم را جدا کنید.
بسیاری از کارشناسان و افراد باتجربه توصیه میکنند که تخمها را قبل از قرار دادن در دستگاه جوجهکشی به مدت حداقل 24 ساعت در مکان مناسب انبار کنید. این مکان مناسب باید دمای 16 تا 18 درجه سانتیگراد دما داشته باشد. رطوبت مناسب برای شرایط انبار نیز بین 55 تا 65 درصد است.
تخمها را در انبار میتوانید به دو صورت عمودی یا افقی ذخیره کنید. در حالت عمودی باید قسمت پهن دستگاه به سمت بالا باشد. در حالت افقی نیز بهتر است تخمها را بهصورت کج و زاویهدار نگهداری کنید بهطوریکه قسمت پهن آن رو به بالا باشد. بهتر است تخمها را هرروز دو سه بار بچرخانید.
قبل از قرار دادن تخمهای نطفهدار در درون دستگاه ، آنها را به مدت چند ساعت در خارج از دستگاه در دمای اتاق یعنی حدود 25 درجه سانتیگراد قرار دهید. اگر مستقیماً آنها را در داخل دستگاه قرار دهید عرق کرده و شوک دمایی به نطفه وارد میشود.
تاریخ قرار دادن تخمها را در داخل دستگاه یادداشت کنید تا زمان هچ شدن تخمها را بهصورت دقیق و صحیح مراعات نمایید. البته دستگاههای جوجهکشی گروه صنعتی اسکندری مجهز به نمایشگر روزشمار دیجیتال هستند که با استفاده از آن میتوانید مدتزمان گذشته شده از دستگاه جوجهکشی را مشاهده کرده و زمان دقیق هچ را مشخص کنید.
رطوبت ساز دستگاه را با استفاده از آب بدون املاح پرکنید. املاح موجود در آب میتوانند همراه با رطوبت بر روی پوسته تخمها قرارگرفته و روزنههای موجود بر روی پوسته تخم را گرفته و باعث کاهش راندمان جوجهکشی شود.
درصورتیکه برق شهری بیش از دو ساعت قطع شود ، با استفاده از برق اضطراری مانند باتری اتومبیل و یا موتورسیکلت آن را دوباره فعال کنید. در استفاده از سیستم برق اضطراری باید توجه داشته باشید که گیره قرمزرنگ مخصوص قطب مثبت و گیره سیاهرنگ مخصوص قطب منفی است.
مراقبتهای لازم در زمان هچری
- مراقبتهای لازم در زمان انتقال تخمها از مرحله ستری به هچری و در مرحله هچری ضروری است.
- هنگام باز کردن درب دستگاه دمای محیط دستگاه را به 30 درجه سانتیگراد برسانید تا شوک دمایی به تخمها وارد نشود.
- دما و رطوبت دستگاه را با توجه به پارامترهای پرنده موردنظر تغییر دهید. معمولاً در مرحله هچر دما کاهش و رطوبت افزایش پیدا میکند.
- تخمها را بدون وارد شدن ضربه شدید از شانه خارج کرده و به سبد منتقل کنید. هرچه انتقال سریعتر باشد بهتر است زیرا شوک کمتری به تخمها وارد میشود.
- از باز و بسته کردن بیمورد دستگاه مخصوصاً در زمان هچر خودداری کنید.
- 24 ساعت پس از خروج اولین جوجه از تخم ، یکبار جوجهها را از دستگاه خارج کرده و 48 ساعت بعد دستگاه را خاموشکنید.
- طولانی شدن زمان هچ بیشتر از 72 ساعت میتواند نشانهای از پایین بودن دما یا کالیبره نبودن دستگاه باشد.
و در آخر
جوجه کشی در خانه و پرورش جوجه ها در انکوباسیون یک تجربه ی فوق العاده ی ارزشمند و یادگیری عالی است و یکی از کارهای فوق العاده هیجان انگیز می باشد. در حالی که عوامل متعددی در انکوباتور وجود دارد که می تواند سخت به نظر برسد ولی در واقعیت سخت نیست و می توانید شما آن را یاد بگیرید و انجام دهید. به یاد داشته باشید از این دوره واقعا قابل توجه لذت ببرید – استقبال از زندگی جدید!
شما که زحمت میکشیدلطف کنید توضیحات کامل ارائه بدهید مخصوصا برای ما که زندگی آپارتمان نشینی داریم وعلاقه داریم که در سطح کوچکتری این تجربه را داشته باشیم حداقل برای مصرف خودمان الحظ تخم وگوشت باتشکر
سلام اطلاعات خوبی بود لطفابه نکات کلیدی بیشتری اشاره کنید.مثلااین کاردرزندگی آپارتمانی جایی دارد