جدول دما و رطوبت جوجه کشی | آموزش جوجه کشی از پرندگان

516

جدول دما و رطوبت جوجه کشی

جوجه کشی از پرندگان مختلف مدت زمان متفاوتی دارد که به آن طول دوران جوجه کشی گفته می شود. جوجه کشی از تخم های نطفه دار هر پرنده ای از دو مرحله ستر و هچر تشکیل شده است. فرایند جوجه درآوری از تخم های نطفه دار پرندگان نیازمند فراهم نمودن دما و رطوبت مطلوب جوجه کشی است.

اگر دما و رطوبت به اندازه مطلوب و همچنین چرخش و تهویه مناسب برای جوجه کشی تامین نشود ، جوجه کشی موفقیت آمیز نخواهد بود. در این مقاله قصد داریم شما را با تعاریف و شرایط مناسب برای جوجه کشی آشنا کرده و دما و رطوبت مطلوب برای جوجه کشی از انواع پرندگان را ارائه کنیم.

جدول دما و رطوبت جوجه کشی | جدول زمان بندی جوجه کشی انواع تخم ها :

در لیست زیر جدول دما و رطوبت جوجه کشی هر پرنده و دوران جوجه کشی و همچنین زمان ستر و هچر و کل دوره جوجه کشی لیست گردیده است.

نکته ۱ : در برخی از طیور به دلیل تفاوت در نژاد ها ، طول دوره جوجه کشی متفاوت می باشد. در نژاد های سنگین تر این مقدار بیشترین و در سبکتر کمترین خواهد بود.
نکته ۲ : روز انتقال به هچر ، ۳ روز قبل از روز پایانی است . برای تمامی پرنده ها این مورد رو در نظر بگیرد . منظور از ۳ روز ، ۳ روز کامل هست. برای مثال در مرغ ، روز ۱۹ ام ، روز ۲۰ ام و روز ۲۱ ام ، جمعا سه روز کامل میشود . پس تخم ها در ابتدای روز ۱۹ ام به هچر منتقل میشن.
نکته ۳ : اگر اطلاع دقیق از نژاد ندارید ، میانگین روز هچر رو در نظر بگیرید و اگر مشاهده کردید که پرنده زودتر نوک زده ، تخم ها رو منتقل به هچر .
نام پرنده دما ستر رطوبت ستر دما هچر رطوبت هچر طول جوجه کشی
مرغ ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷.۲ ۷۰  ۲۱ روز
بوقلمون ۳۸ ۶۰ ۳۷.۲ ۷۰ ۲۸
اردک ۳۸ ۶۵ ۳۷.۲ ۷۵ ۲۸
غاز ۳۸ ۶۵ ۳۷.۲ ۷۵ ۳۰
بلدرچین ۳۷.۷ ۶۵ ۳۷.۲ ۷۰ ۱۷
قرقاول ۳۷.۶ ۶۵ ۳۷.۲ ۷۵ ۲۵
شترمرغ ۳۶.۳ ۲۵ ۳۶.۶ ۳۰ ۴۲
کبک ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷ ۷۰ ۲۴
کبوتر ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷ ۷۰ ۱۷-۱۹
قو ۳۷.۵ ۶۵ ۳۷ ۷۵ ۳۵-۴۱
مرغ عشق ۳۷.۵ ۶۳ ۳۷.۲ ۷۵ ۱۸-۲۰
مرغ مینا ۳۸ ۶۰ ۳۷.۵ ۷۰ ۱۷-۱۸
عروس هلندی ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷.۲ ۷۰ ۲۰-۲۱
کاسکو ۳۷.۵ ۶۳ ۳۷.۲ ۷۵ ۲۸
کاکادو ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷.۲ ۷۵ ۳۰
ماکائو ۳۷.۵ ۶۳ ۳۷.۲ ۷۵ ۲۴-۲۸
فنچ ۳۷.۵ ۵۸ ۳۷.۲ ۷۰ ۱۲-۱۴
قناری ۳۸ ۶۰ ۳۷.۲ ۷۲ ۱۴
طاووس ۳۷.۷ ۶۵ ۳۷.۲ ۷۵ ۲۷-۳۰
مرغ گینه ای ۳۷.۵ ۶۰ ۳۷.۲ ۶۵ ۲۶-۲۸

مرحله ستر در جوجه کشی :

مرحله ستر اولین مرحله در جوجه کشی از تخم های نطفه دار پرندگان است. در جدول دما و رطوبت جوجه کشی انتهای مطلب می توانید طول دوره ستر هر پرنده را مشاهده کنید.در این مرحله که ۳ روز ماقبل آخر جوجه کشی است ، به دلیل دمای مناسب نطفه از فاز گازی به فاز مایع و سپس به فاز جامد تبدیل می شود. در مرحله ستر جنین تشکیل شده با تغذیه از کیسه زرده رشد و نمو پیدا می کند و از کیسه هوایی تخم ها تنفس می کند.

مرحله هچر در جوجه کشی :

در مرحله هچر که ۳ روز آخر جوجه کشی محسوب می شود ، جوجه در داخل تخم به اندازه کافی رشد کرده و آماده خروج از تخم است. در جدول دما و رطوبت جوجه کشی انتهای مطلب می توانید طول دوره هچر هر پرنده را مشاهده کنید.جوجه در این مرحله به پوسته تخم نوک زده و و آن را می می شکند و خارج می شود.

شرایط مناسب برای جوجه کشی :

۱- دما :

دما و حرارت برای تبدیل نطفه به فازهای مختلف و رشد جنین ضروری است. دمای مناسب برای مرحله ستر پرندگان به صورت عمومی حدود ۳۷.۷ درجه سانتی گراد است. جوجه کشی از تخم های نطفه دار نسبت به دما بسیار حساس است به طوری که افزایش یا کاهش یک درجه ای دما از دمای مطلوب می تواند منجر به تلف شدن تخم های نطفه دار شود. در مرحله هچر که جوجه ها به اندازه کافی رشد کرده اند و در حال خروج از تخم هستند ، دما مقدار اندکی و در حد چند دهم درجه سانتی گراد کاهش پیدا می کند.

۲- رطوبت :

رطوبت نیز از المان های مورد نیاز برای جوجه کشی است. میزان مطلوب رطوبت برای انواع پرندگان به صورت عمومی بین ۵۵ تا ۶۵ درصد است. توجه داشته باشید که رطوبت کمتر از این میزان می تواند منجر به تبخیر بیش از اندازه محتویات تخم و کاهش اندازه کیسه هوایی شده و تنفس جنین را با مشکل مواجه کند. این معضل می تواند منجر به تلف شدن جنین در داخل تخم های نطفه دار شود.

رطوبت بالا نیز می تواند برای هچ شدن جوجه ها مشکل ساز باشد. اگر رطوبت به اندازه خیلی زیاد باشد ، منجر به غرق شدگی و یا خفگی جوجه ها می شود. رطوبت در مرحله هچر باید به حداکثر میزان خود برسد. زیرا در این مرحله جوجه ها در حال نوک زدن به پوسته و شکستن آن هستند و رطوبت بالا می تواند منجر به مرطوب شدن پوسته و شکستن راحت آن توسط جوجه ها شود.

۳- چرخش تخم ها

همانطور که اشاره شد ، جنین در مرحله ستر در حال رشد است. بنابراین برای جلوگیری از چسبیدن آن به پوسته باید تخم ها هر ۴ تا ۶ ساعت یکبار به صورت کامل چرخانده شوند در غیر این صورت جنین تشکیل می شود ولی به پوسته می چرخد و در زمان هچ نمی تواند از تخم خارج شود. در مرحله هچر چرخش تخم ها باید متوقف شود.

۴- تهویه و اکسیژن رسانی

پوسته تخم ها دارای هزاران منافذ کوچک هستند که از طریق آن ها اکسیژن را جذب کرده و دی اکسید کربن را دفع می کنند. بنابراین برای تامین اکسیژن و دفع دی اکسید کربن باید تهویه یا سیرکولاسیون هوا به صورت مناسب در داخل دستگاه جوجه کشی انجام بگیرد.

جدول دما و رطوبت جوجه کشی در طیور 2

ممکن است شما دوست داشته باشید
516 نظرات
  1. ناشناس می گوید

    سلام من دستگاه جوجه کشی دارم دما بعضی وقتا استاد میاد روی ۳۶/۵یا ۳۸اشکالی ندا ه؟

    1. admin-r می گوید

      میتونه به خاطر تغییر دمای محیط باشه . سعی کنید دمای محل دستگاه بین ۲۰-۲۵ درجه باشه

  2. شفو می گوید

    سلام رطوبت ۶۴ در ھچر میتونہ باعث تلف جوجہ بلدرچین بشہ چون نوک زدن ولی بیرون نمیان رعز ۱۷ ھست

    1. admin-r می گوید

      رطوبطش اتفاقا کم بوده دوره هچر باید ۷۰-۷۵ درصد باشه. اگه درب دستگاه رو هم باز کرده باشین احتمال اینکه پوسته خشک شده باشه هست

  3. شفو می گوید

    سلام من کرمان با آب ھوای خشک دستگاہ گذاشتم الان دمای اتاق۳ درجہ بالاس ۲۶ رو بہ ۲۷ ھس تخم بلدرچین گزاشتم رطوبت ھم ھر کاری میکنم کمہ رو ۵۰ ھس تخما خراب نشن؟دما بالاس ضرر دارہ ؟

    1. admin-r می گوید

      تو اتاق دستگاه رطوبت ساز بزارین که رطوبت محیط هم مناسب باشه و اگر مقدور هست برای تنظیم دمای اتاق از کولر گازی استفاده کنید. ولی اگر از ۲۶-۲۷ درجه بالاتر نره مشکلی ایجاد نمی کنه

  4. علیرضا می گوید

    سلام وقت بخیر جناب ببخشید اگه در روز های آخر که جوجه داره نک میزنه و تخم رو میشکنه خودمون کمکش کنیم که از تخم بیاد بیرون چی میشه… خطرناکه یا نه، جوجه صداش میاد… جوجه مرغ هستش

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      تخم رو کامل نشکونید چون هنوز زرده رو کامل جذب نکرده و اگر بدون جذب کامل زرده متولد بشه در اثر عفونت خواهد مرد.
      یک سوراخ کوچک در محل نوک ایجاد کنید تا به تنفسش کمک کنه
      خودش برای تولد تخم رو میشکنه

      1. معین می گوید

        سلام میشه رطونت ستر و هچر تغییر نکنه

        1. کارشناس وب سایت می گوید

          اگر از دستگاه ستر هچر همزمان اسکندری استفاده می کنید بله میشه

  5. ممد می گوید

    سلام میشه بگید اگه من دستگاه جوجه کشی خودم بسازم ولامپ ۱۰۰وات بگیرم بزارم خوبه تخم مرغ دما سنج ندارم تا تنظیم کنم مشکلی پیش میاد بدون دما سنج ؟؟ لطفا جواب بدیدممنون

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      حتما از دیمر و ترموستات استفاده کن
      اگه اتاقک دستگاه بزرگ ۱۰۰ وات رشته ای
      اگر کوچیکه ۴۰ وات رشته ای استفاده کن

  6. محمد سروش می گوید

    سلام خسته نباشید ببخشید در سنین مختلف جوجه مرغ غذای مورد استفاده باید چند درصد پروتویین داشته باشه
    میتونم برای جوجه های هفت هشت روز به بالا از غذای ۱۵ درصد پروتویین استفاده کنم؟
    برای سنین کمتر از ۲۲ درصد پروتویین استفاده میکنم

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      غذای مخصوص جوجه ها و نیمچه ها رو می تونی از مغازه های فروش دان طیور بخری چون استاندارد هستن
      اگه خودت میخوای درست کنی باید فرمول جیره نویسی رو یاد بگیری و دستگاه آسیاب و میکسر داشته باشی

  7. محمد می گوید

    سلام خسته نباشید من تو خونه جوجه کشی میکنم و رطوبت و دما کاملا درسته تغذیه هم ۲۲ درصد پروتیینه و آب هم همیشه تازست اما جوجه هام فضلشون به مقعدشون میچسبه بعضاً علت چیه اینم بگم که منبع گرمای من به جوجه ها نزدیکه

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      اب کافی هم همیشه بذار جلوشون
      در کنار جیره غذایی مخصوص جوجه ها از میوه و سبزیجات کافی هم استفاده کن

  8. ناشناس می گوید

    سلام جناب خسته نباشید این دما هچر یعنی چی و همینطور دمای ستر

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      مقالات مربوط به اموزش جوجه کشی از پرنده مورد نظرتون رو بخونید کامل توضیح دادیم

  9. میثم می گوید

    سلام ما شمال زندگی میکنیم موقع ستر رطوبت گاهی هر شیش ساعت میره رو شصت و هفت اینا بعد دوباره میاد رو شصت. آیا اینقد نوسان مشکل سازه؟

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      نوسان تا ۱۰ درصد مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اما بهتر که دستگاه رو در یک محیط بسته با دما و رطوبت کنترل شده قرار بدید

  10. علی رفیعی می گوید

    سلام
    برا دما و رطوبت انواع نژاد مرغ دما یکسان هست؟
    مثلا برا ایام سمانی یا کوشین ، همون دما ستر ۳۷/۵ خوبه یا برا هر نژاد دما خاصی رو باید ست کنیم

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      نزدیک به هم هستن
      با مطالعه دقیق می تونید دمای مناسب رو پیدا کنید
      از منابع انگلیسی و پرورش دهنده های خود اون نژاد ها کمک بگیرید.

  11. امیرحسین دلفانی می گوید

    سلام من دما رو روی ۳۹ میزارم هیچ مشکلی هم پیش نمیاد چطور ؟

  12. قاسم کلیچ می گوید

    سلام،من یک دستگاه ایزی باتور ۲ خریداری کردم و همه پیش نیازها رو از روی فیلم ها انجام دادم و تخمها رو داخل دستگاه چیدم دستگاه رو روی تنظیم اتومات گذاشتم دما ۳۷.۸ و رطوبت ۶۰ میباشد به نظرتون تنظیمات رو دستی کنم و دما رو به ۳۷.۵ تنظیم کنم یاروی همین ۳۷.۸ مشکلی نداره؟

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      با خدمات پس از فروش در ارتباط باشید

  13. مجتبی می گوید

    سلام وقت بخیر
    جناب من دستگاه درست کردم
    ۵ روزی هست تخم هارو‌گذاشتم
    طی این ۵ روز دما گاهی تا ۴۰ میرسید و دوباره میزون میکردم دما رو
    امروز چک کردم دیدم تخم ها گرفته و جنین تحرک داره
    سوالم اینه گاهی تا ۴۰ درجه برسه یعنی مشکلی پیش نمیاد؟

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      اره مشکل داره
      حتما باید روی ۳۷.۵ تنظیم باشه
      راندمان جوجه کشی خیلی پایین میاد اگه دما تنظیم نباشه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس