جوجه کشی خشک چیست و چگونه انجام میشود ؟
فرایند جوجه کشی از تخم ها با اینکه بسیار ساده به نظر می رسد ولی بسیار حساس بوده و دارای پیچیدگی هایی است. چرا که در زمانی که جنین جوجه ها در حال رشد در داخل تخم ها هستند اتفاقات بسیاری ممکن است برای آنها رخ دهد.
یکی از مشکلاتی که در مورد جوجه کشی از تخم ها توسط دستگاه های جوجه کشی وجود دارد کنترل میزان رطوبت در دستگاه است که اکثر مرغداران با آن مواجه می باشند.
برای اینکه جنین جوجه ها در طی فرایند جوجه کشی در داخل تخم ها زنده بمانند باید رطوبت خود را از طریق پوسته ی تخم از دست بدهند و این یک روند طبیعی برای آنهاست. اما در صورتی که میزان رطوبت دستگاه بیش از حد کم باشد, بیشتر آب درون تخم ها از دست رفته و جنین جوجه در داخل تخم تلف می شود. رطوبت بیش از حد نیز باعث تشکیل قطرات آب روی پوسته ی تخم ها شده و باعث ورود آلودگی ها به داخل تخم و رشد قارچ و فاسد شدن تخم ها می شود.
پس عدم کنترل رطوبت در دستگاه جوجه کشی باعث تلف شدن جنین جوجه ها در داخل تخم ها و کاهش نرخ هچ می شود و برای یک مرغدار هیچ چیز نمی تواند بدتر از صرف زمان, هزینه و انرژی برای جوجه کشی از تخم ها و کم بودن نرخ هچ باشد. برای رفع بروز چنین مشکلاتی روش نوینی تحت عنوان جوجه کشی خشک بکار گرفته شده است که می تواند تاثیر بسزایی در افزایش نرخ هچ داشته باشد. در ادامه ی این مقاله از چیکن دیوایس قصد داریم تا شما را با روش جوجه کشی خشک آشنا کرده و مراحل انجام آن را ذکر کنیم.
جوجه کشی خشک چیست و چه تفاوتی با روش جوجه کشی معمولی(با آب) دارد؟
جوجه کشی خشک روشی است که در آن معمولا تا روز ۱۸ از جوجه کشی به مخزن دستگاه آب اضافه نمی شود و سطح رطوبت در دستگاه جوجه کشی حدود ۱۵-۳۰% می باشد.سپس در روز ۱۸ برای افزایش میزان رطوبت به ۶۵-۶۰% و تسهیل بیرون آمدن جوجه ها از تخم به دستگاه جوجه کشی آب اضافه می شود. این در حالی است که در جوجه کشی معمولی قبل از شروع فرایند جوجه کشی به مخزن دستگاه جوجه کشی آب اضافه می شود و میزان رطوبت داخل دستگاه در ۱۸ روز اول حدود ۴۰-۵۰% می باشد و پس از ۱۸ روز میزان رطوبت را به ۶۰-۶۵% افزایش می دهند.
نکته : در صورتی که طی فرایند جوجه کشی خشک میزان رطوبت دستگاه به کمتر از ۱۵% کاهش یابد, باید به مخزن دستگاه آب اضافه کرده و میزان رطوبت را بین ۱۵-۳۰% حفظ کنید.
جوجه کشی خشک بهتر است یا معمولی؟
تحت شرایط خاصی جوجه کشی خشک می تواند نتایج بهتر و سازگارتری نسبت به روش جوجه کشی معمولی داشته باشد. بعضی از مردم معتقدند که جوجه کشی خشک بهتر است زیرا شرایط طبیعی جوجه کشی از پرندگان والد را بهتر تقلید می کند و بعضی دیگر بر این باورند که وجود رطوبت در جوجه کشی معمولی نتایج بهتری از جوجه کشی را ارائه می دهد.
در حالت کلی در پاسخ این سوال باید گفت که در صورتی که شما از روش جوجه کشی معمولی استفاده می کنید و نرخ هچ بالایی دارید همان روش را ادامه دهید اما اگر که نرخ هچ شما به خاطر مشکلاتی مثل عدم کنترل رطوبت, پایین باشد توصیه می شود از روش جوجه کشی خشک استفاده کنید.
رطوبت آب و هوا چه تاثیری در میزان موفقیت جوجه کشی خشک دارد؟
رطوبت طبیعی آب و هوا می تواند تاثیر زیادی بر موفقیت جوجه کشی خشک داشته باشد. در صورتی که قبل از اضافه کردن آب به دستگاه جوجه کشی, رطوبت سنج میزان رطوبت محیط را بیشتر از مقدار لازم برای جوجه کشی خشک نشان دهد(بیشتر از ۳۰-۴۰%), در این حالت روش جوجه کشی خشک چندان موثر نخواهد بود.
همچنین استفاده از این روش برای افرادی که در آب و هوای خشک زندگی می کنند نیز توصیه نمی شود زیرا در این حالت جوجه ها در طول فرایند جوجه کشی رطوبت زیادی را از دست می دهند و زنده نمی مانند.
روش جوجه کشی خشک چه مزایا و معایبی دارد؟
جوجه کشی خشک یک روش نسبتا ساده ای است که در مقایسه با سایر تکنیک های جوجه کشی آسان تر است و می تواند روش مناسبی برای افراد کم تجربه باشد. اما این روش هم مانند سایر روش های جوجه کشی دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به شرح آنها می پردازیم.
مزایای جوجه کشی خشک
۱) در جوجه کشی خشک تخم ها خشک تر و تمیز ترند و آلودگی و یا کپک زدگی در آنها کمتر دیده می شود.
۲) جوجه کشی خشک فرایند جوجه کشی طبیعی از پرندگان والد را تقلید می کند.
۳) نرخ هچ در جوجه کشی خشک بالاتر است.
معایب جوجه کشی خشک
۱) عمل خشک شدن تخم ها زودتر اتفاق می افتد و به خاطر بزرگ بودن کیسه ی هوا جوجه ها کوچکترند.
۲) آب و هوا تا حد زیادی بر فرایند جوجه کشی خشک موثرند.
۳) از آنجایی که هوای مرطوب بهتر از هوای خشک باعث حفظ گرما می شود بنابراین در روش جوجه کشی خشک دما باید دائما کنترل شود.
۴) در این روش جوجه ها به سختی قادر به شکستن پوسته ی تخم ها هستند.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جوجه کشی از عروس هلندی بر روی لینک مقابل کلیک کنید، چگونه با دستگاه جوجه کشی از تخم نطفه دار عروس هلندی جوجه کشی کنیم؟
روش جوجه کشی خشک شامل چه مراحلی می باشد؟
مراحل جوجه کشی از تخم ها به روش جوجه کشی خشک به شرح زیر می باشد:
۱- تخم مرغ ها را با دقت انتخاب کنید
فقط از تخم هایی که از والدین سالم بدست آمده اند و دارای پوسته های با کیفیت هستند جوجه کشی کنید.
۲- تخم ها را نطفه سنجی کنید
تخم ها را قبل از قرار دادن در دستگاه جوجه کشی نطفه سنجی کنید و در صورت وجود هرگونه مشکل از آنها برای جوجه کشی استفاده نکنید.
۳- دستگاه جوجه کشی را آماده کنید
دستورالعمل های شرکت سازنده را برای تمیز کردن و استریل کردن دستگاه جوجه کشی رعایت کنید تا از ورود آلودگی ها به داخل تخم ها و آسیب آنها جلوگیری کنید. همچنین اطمینان حاصل کنید که دستگاه کالیبره شده باشد.
۴- میزان دما و رطوبت را در دستگاه جوجه کشی کنترل کنید
میزان دما و رطوبت در دستگاه های جوجه کشی باید ثابت باشند. کنترل این دو فاکتور در روش جوجه کشی خشک بسیار ضروری است. چون در این روش میزان رطوبت در دستگاه بسیار کم است بنابراین افت دما نیز سریع تر اتفاق می افتد و دائما باید کنترل شود.
۵- به چرخش تخم ها توجه داشته باشید
پس از شروع فرایند جوجه کشی خشک به چرخاندن تخم ها در طول این فرایند توجه کنید. زیرا عمل چرخش تخم ها برای رشد یکنواخت جوجه ها و عدم چسبیدن آنها به پوسته ی داخلی تخم ها ضروری است.
۶- تخم های آسیب دیده را جداسازی کنید
برای جلوگیری از آسیب سایر تخم ها می توانید با کندل کردن, تخم هایی که علائم رشدی از خود نشان نمی دهند را جداسازی کنید.
۷- در روز ۱۸ از جوجه کشی میزان رطوبت را تنظیم کنید
در ۱۸ روز اول از جوجه کشی در صورتی که رطوبت بین ۱۵ تا ۳۰ درصد ثابت باشد, آبی به مخزن دستگاه جوجه کشی اضافه نمی شود و پس از ۱۸ روز باید میزان رطوبت را با اضافه کردن آب به مخزن دستگاه به ۶۰-۶۵% افزایش دهید.
۸- در ۳ روز آخر تخم ها شروع به ترک خوردن می کنند
در ۳ روز آخر از جوجه کشی ترک هایی را روی پوسته ی تخم ها مشاهده خواهید کرد. در این حالت جوجه ها در تلاشند تا از تخم ها خارج شوند. به هیچ وجه در روند بیرون آمدن جوجه ها از تخم ها دخالت نکنید زیرا آنها باید خودشان این کار را انجام دهند تا ماهیچه ها و سیستم تنفسی خود را به درستی توسعه دهند.
۹- پس از ۲۴ ساعت جوجه ها را از دستگاه خارج کنید
پس از خروج جوجه ها از تخم اجازه دهید تا حداقل ۲۴ ساعت در داخل دستگاه بمانند و خشک شوند. سپس آنها را از دستگاه خارج کنید.
دستگاه جوجه کشی انتخابی برای جوجه کشی خشک باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
استفاده از یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت می تواند تاثیر بسزایی در موفقیت جوجه کشی خشک داشته باشد. از جمله ویژگی های یک دستگاه جوجه کشی خوب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مواد اولیه ی به کار رفته برای ساخت دستگاه باید آنتی باکتریال و ضد پوسیدگی باشند
این ویژگی ازآسیب به تخم ها, رشد میکروارگانیسم ها در دستگاه و کاهش نرخ هچ جلوگیری می کند.
امکان شستشوی آسان در مراحل قبل و بعد از جوجه کشی را داشته باشد
این ویژگی برای افزایش راندمان جوجه کشی و جلوگیری از رشد باکتری ها و قارچ ها در محفظه ی دستگاه جوجه کشی ضروری است.
قابلیت کنترل دما و رطوبت را داشته باشد
همانگونه که ذکر شد کنترل دما و رطوبت از فاکتورهای مهم در روش جوجه کشی خشک می باشند. یک دستگاه جوجه کشی خوب باید مجهز به سنسورهای محیطی برای کنترل مقادیر دما و رطوبت باشد.
قابلیت چرخش خودکار تخم ها را داشته باشد
قابلیت چرخش خودکار تخم ها باعث می شود که شما برای چرخاندن تخم ها مدام درب دستگاه را باز و بسته نکنید. این ویژگی برای حفظ میزان رطوبت و گرمای موثر برای جوجه کشی از تخم ها در داخل محفظه ی دستگاه ضروری است.
مجهز به فن باشد
سیرکولاسیون و تهویه ی هوا برای ایجاد جریان هوای یکنواخت برای هر یک از تخم ها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
قیمت مناسب داشته باشد
یک دستگاه جوجه کشی باید قیمتی متناسب با کیفیت قطعات و قابلیت های آن داشته باشد.
دارای گارانتی و خدمات پس از فروش باشد
گروه صنعتی اسکندری بیش از چند دهه می باشد که در زمینه ی تولید دستگاه های جوجه کشی صنعتی و خانگی فعالیت دارد و دستگاه هایی با بهترین کیفیت و بیشترین قابلیت ها را روانه ی بازار کرده است. همچنین با گارانتی یک ساله و ارائه ی ۱۰ سال خدمات پس از فروش در خدمت شما می باشد.
در صورتی که تمایل به کسب اطلاعات بیشتری درمورد انواع دستگاه های جوجه کشی داشته باشید می توانید به بخش مربوطه در وبسایت چیکن دیوایس مراجعه کنید و یا با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
سخن آخر
جوجه کشی خشک یکی از روش های کارآمد برای افزایش نرخ هچ با استفاده از کمترین میزان رطوبت است. در صورتی که رطوبت محیط شما بین ۳۰-۴۰% باشد به کارگیری این روش می تواند ایده ی خوبی برای جوجه کشی از تخم ها باشد.
در این مقاله از چیکن دیوایس روش جوجه کشی خشک و مراحل انجام آن را برای شما معرفی کردیم. مطالعه ی این مقاله به شما کمک می کند تا با استفاده از دستگاه جوجه کشی مناسب, بهترین روش را برای جوجه کشی از تخم ها با نرخ هچ بالا انتخاب کنید.