تاثیر دی اکسید کربن بر میزان موفقیت در هچ جوجه ها
بسیاری از جنین ها در روز های پایانی جوجه کشی کامل شده اما توانایی خروج از تخم را ندارند و درون تخم تلف میشوند. برخی از افراد بر این باورند که این جوجه ها به دلیل نبود اکسیژن خفه شده اند، بنابراین در دوران هچر، دریچه های هوا را با تمام ظرفیت باز میکنند تا اکسیژن کافی به جوجه ها رسیده و از خفگی آنها جلوگیری شود، در حالی که این دیدگاه کاملا اشتباه بوده و وجود مقدار مناسبی دی اکسید کربن برای تولد جوجه ها ضروری است.
در این نوشته از وبلاگ چیکن دیوایس، به اهمیت دی اکسید کربن در دوران هچ و تاثیر آن در افزایش راندمان جوجه کشی پرداخته خواهد شد. هم چنین یک ویدیوی آموزشی جهت درک بهتر شما قرار داده شده است.
ویدیوی آموزش اهمیت CO2 در دوران هچ و نحوه تنظیم آن
در ویدیوی آموزشی زیر، کارشناس گروه صنعتی در مورد اهمیت دی اکسید کربن در داخل کابین و نقش آن بر میزان موفقیت هچ پرداخته شده است :
چرا دی اکسید کربن در دوران هچر مهم است؟
نتیجه آزمایشات انجام شده در لابراتوار گروه صنعتی اسکندری نشان داده که وجود دی اکسید کربن برای تولد جوجه ها لازم است. کمبود دی اکسید کربن و بالا بودن بیش از حد آن در داخل دستگاه جوجه کشی، هر دو بر راندمان جوجه کشی تاثیر داشته و مرگ جوجه داخل تخم را به دنبال خواهد داشت.
بنابراین تهویه محیط جوجه کشی و تنظیم دریچه های هوایی دستگاه جوجه کشی باید به گونه ای انجام شود که مقدار دی اکسید کربن اطراف پوسته تخم را در حد ۶۰۰۰ پی پی ام حفظ کرد، در این حالت می توان گفت که تمامی جوجه ها برای بیرون آمدن از تخم تقلا خواهند کرد و پس از پاره کردن کیسه هوایی، اقدام به شکستن پوسته تخم کرده و راه تنفس خود را پیدا خواهند کرد.
مقدار مناسب CO2 و نحوه تنظیم آن
همانطور که گفته شد، کاهش بیش از حد دی اکسید کربن و بالا بودن خیلی زیاد آن، هر دو بر کیفیت هچ جوجه ها تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین آگاهی از مقدار مناسب CO2 و تنظیم صحیح آن اهمیت بالایی دارد که در ادامه اشاره خواهد شد.
مقدار co2 داخل کابین دستگاه جوجه کشی به خصوص در دوران هچر باید بین ۴۰۰۰ الی ۸۰۰۰ ppm باشد و بهترین مقدار آن ۶۰۰۰ ppm است که همواره باید این مقدار حفظ شود. برای سنجش دی اکسید کربن می توان از سنسورهای سنجش دی اکسید کربن و یا دستگاه CO2 متر استفاده کرد، در غیر این صورت باید به شکل تجربی از مقدار مناسب CO2 داخل دستگاه اطلاع پیدا کنید که پس از چند بار جوجه کشی و کنترل دریچه های هوایی و تهویه صحیح محیط به دست خواهد آمد. به عبارت دیگر مقدار مناسب دی اکسید کربن زمانی است که بیشترین تعداد تخم ها به جوجه تبدیل شده باشند.
شیوه صحیح تهویه محیط جوجه کشی جهت کنترل CO2
دما و رطوبت محیط جوجه کشی باید به شکل درستی کنترل شود که در مقاله شرایط مناسب محیط دستگاه جوجه کشی به این مورد پرداخته شده است. جهت تهویه هوای محیط می توان از فن تهویه استفاده کرد. استفاده از تجهیزات گرمایشی بدون دودکش مانند پیک نیک و یا بخاری گازی سبب انتشار بیش از حد دی اکسید کربن و مصرف اکسیژن محیط می شود که درصد هچ جوجه ها را با مشکل مواجه خواهد کرد.
میزان آلوده بودن شهر و بزرگ و کوچک بودن آن نیز در نحوه تهویه محیط و تنظیم دریچه های هوایی دستگاه جوجه کشی تاثیر می گذارد که نحوه صحیح تهویه و تنظیم دریچه را به مرور زمان و پس از چند بار جوجه کشی به دست خواهید آورد.
نحوه تنظیم دریچه های هوایی دستگاه جوجه کشی جهت کنترل CO2
برای اینکه بهترین راندمان جوجه کشی را داشته باشید و حداکثر تعداد جوجه ها از تخم بیرون بیایند. باید دریچه دستگاه را به اندازه ای تنظیم کنید که ۶۰۰۰ ppm دی اکسید کربن داخل دستگاه وجود داشته باشد.
بنابراین باید اقدامات لازم زیر را انجام دهید :
الف – بهترین حالت این است که در دوران ستر، دریچه هوایی دستگاه را به اندازه نصف باز شود، به شرطی که تهویه محیط به خوبی با استفاده از فن تهویه تامین شود و از تمام ظرفیت دستگاه استفاده شده باشد، یعنی پر از تخم باشد.
ب – در دوران هچر دریچه را کمی بسته و فقط یک سوم آن باید باز بماند. به عنوان مثال در مورد دستگاه ۱۶۸ تایی، زمانی که به صورت کامل از تخم پر کرده باشید، اگر در دوران هچر دریچه ها را به میزان یک دهم باز کنید، کافی خواهد بود، به عبارت دیگر فقط یکی از سوراخ ها را باز کنید. یا مثلا در دستگاه ۱۰۰۸ تایی، اگر دستگاه را پر از تخم کرده باشید و محیط کاملا استاندارد و دارای تهویه باشد، دریچه ها را به اندازه دو دهم یا دو سوراخ باز کنید، کفایت خواهد کرد.
ج – اگر به روش تجربی و بدون استفاده از دستگاه سنجش دی اکسید کربن می خواهید co2 لازم در داخل دستگاه را تامین کنید، باید بارها جوجه کشی کنید و دریچه ها در حالت های مختلف باز و بسته تست کنید تا نهایتا به بهترین راندمان برسید.
نتیجه کلی
در این نوشته به اهمیت دی اکسید کربن در طول دوران جوجه کشی به ویژه دوران هچر پرداخته شد و از میزان دی اکسید کربن مناسب برای داخل کابین دستگاه و نحوه سنجش آن اطلاع پیدا کردید، هم چنین روش هایی برای تنظیم و حفظ co2 مناسب داخل دستگاه جوجه کشی آموزش داده شد. در صورت وجود هرگونه سوال از طریق دیدگاه های همین صفحه با ما در ارتباط باشید.