دستگاه های جوجه کشی خزندگان و پرندگان چه تفاوت هایی با هم دارند؟
خزندگان نیز مانند پرنده ها تخم گذار هستند و برای بقای نسل آنها نیاز به جوجه کشی از تخم ها وجود دارد. تخم خزنده ها دارای ویژگی ها و خصوصیات متفاوتی نسبت به تخم پرنده ها بوده و شرایط جوجه کشی متفاوتی نیز دارند که در این نوشته به تفاوت های تخم این دو موجود و در نتیجه تفاوت دستگاه جوجه کشی پرندگان و خزندگان پرداخته می شود.
ویدیوی بررسی تفاوت دستگاه جوجه کشی خزندگان و پرندگان
در این ویدیوی آموزشی، کارشناس مجموعه اسکندری به بررسی تفاوت شرایط جوجه کشی خزندگان و پرندگان و ویژگی های یک دستگاه جوجه کشی مناسب برای خزنده ها می پردازد :
تخم خزنده ها چه تفاوتی با تخم پرنده ها دارند؟
آشنایی با تخم خزنده ها و تفاوت ماهیت آنها با تخم پرنده ها به درک بهتر شما از شیوه جوجه کشی آنها کمک خواهد کرد. این تفاوت ها شامل موارد زیر می شوند :
- تخم خزنده ها بر خلاف تخم پرنده ها پوسته نرم و قابل انعطافی دارد، اما تخم پرنده ها سفت و قابل شکستن هستند.
- وجود چاله و فرورفتگی بر روی تخم خزنده ها طبیعی بوده و برخلاف تخم پرنده ها قابل جوجه کشی هستند.
- تخم خزنده ها شالاژ ندارند و باید به آرامی و بدون کوچکترین لرزش و شوک حرکتی، جا به جا شود تا مشکلی برای جنین پیش نیاید.
- کوچکترین چرخش و کوچکترین لرزش باعث نابودی تخم می شود، حتی نباید جهت و زاویه تخم را تغییر داد چون باعث از هم پاشیدن زرده و یا جدا شدن جنین از آن می شود.
- برخلاف تخم پرنده ها، امکان نگهداری و انبار تخم خزنده ها وجود ندارد و باید بلافاصله پس از تولد، جوجه کشی را شروع کرد چون جنین از همان لحظات ابتدایی شروع به رشد می کند.
- طول دوران جوجه کشی خزنده ها بیشتر از پرندگان بوده و معمولا بین ۸ الی ۱۱ هفته است، حتی دوره جوجه کشی برخی از خزنده های بزرگ جثه ممکن است تا چندین ماه طول بکشد.
- اکثر خزندگان برخلاف پرنده ها بر روی تخم ها نمی خوابند، تخم ها را در داخل ماسه های نرم می گذارند و جوجه کشی از تخم ها به صورت خودکار به کمک دما و رطوبت محیط انجام می شود. کنار ساحل معمولا رطوبت بالا و هوای خنکی دارد و برای جوجه کشی از تخم خزنده ها عالی است.
دستگاه جوجه کشی خزندگان چه تفاوتی با دستگاه جوجه کشی پرندگان دارد؟
دستگاه جوجه کشی خزنده ها شباهت زیادی به ماشین جوجه کشی پرنده ها دارد، با این تفاوت که در انکوباتور خزندگان چرخش وجود ندارد و تخم ها را باید در داخل خاک ماسه مانند دفن کرد. هم چنین دقیق بودن دما و رطوبت در دستگاه های خزندگان به اندازه دستگاه پرندگان مهم نیست.
چگونه با یک دستگاه جوجه کشی معمولی می توان از تخم خزندگان جوجه کشی کرد؟
در صورتی که علاقه مند به جوجه کشی از تخم خزنده هایی مانند مارمولک، لاک پشت، مار، آفتاب پرست و… هستید، اما به دستگاه جوجه کشی مخصوص این کار دسترسی ندارید، در ادامه آموزش های لازم برای جوجه کشی از تخم این موجودات با استفاده از دستگاه جوجه کشی معمولی را آموزش داده ایم.
۱- فراهم کردن بستر خاکی
برای جوجه کشی با دستگاه های معمولی باید بستر مناسب را برای تخم ها فراهم کنیم، یعنی باید آنها را داخل خاک دفن کرده و چرخش دستگاه را کاملا متوقف کرد.
در دستگاه هایی که امکان ریختن خاک وجود ندارد نمی توان از تخم خزنده ها جوجه کشی کرد، اما از دستگاه های جوجه کشی خانگی مانند ایزی باتور ۱ یا ۵ و ۶ می توان برای این کار استفاده کرد چون که به راحتی می توان در قسمت کف دستگاه خاک ریخت.
در نظر داشته باشید که از هر خاکی نمی توان برای دفن کردن تخم ها استفاده کرد، خاکی مناسب است که رطوبت را به خوبی در خود نگه دارد و امکان جا به جایی هوا در بافت های خاک وجود داشته باشد. هم چنین از رشد قارچ و کپک جلوگیری کند. خاک های ورمیکولیت، پرلیت و پیت ماس گزینه های خوبی برای این مورد هستند.
در کف دستگاه مقداری آب بریزید، سپس آن را پر از خاک کنید. در نهایت برای هر تخم فضای کافی باز کنید و بین هر تخم حدود ۴ الی ۸ سانتی متر فاصله بگذارید. تخم ها را به آرامی و بدون کوچکترین ضربه یا لرزش و بدون خم کردن وارد خاک می کنید. بیش از ۸۰ درصد تخم باید در داخل خاک دفن شود.
۲- متوقف کردن سیستم چرخش دستگاه
مهم ترین نکته در جوجه کشی از تخم خزنده ها، قطع کردن چرخش است. در صورت وجود کوچکترین چرخش، جنین از زرده جدا شده و تلف خواهد شد. بنابراین قبل از ریختن خاک در کف بستر، حتما از غیر فعال بودن سیستم چرخش مطمئن شوید.
در واقع تخم خزنده ها باید در یک مکان ثابت بمانند تا زرده و مایع داخل تخم ته نشین شده و یک کیسه هوایی در قسمت بالایی آن تشکیل شود تا اکسیژن لازم برای لحظه تولد نوزاد فراهم شود، علت تو رفتگی قسمت بالایی پوسته نیز دقیقا به همین علت است.
۳- تنظیم دما و رطوبت جوجه کشی
جوجه کشی از تخم خزنده ها در محدوده دمایی ۲۶ الی ۲۹ درجه قابل انجام است. بر خلاف پرنده ها زیاد به دما حساس نیستند، اما جهت رشد کامل و بدون نقص جنین باید دما را در حدود اشاره شده فوق حفظ کرد.
اما رطوبت باید در سطح بالایی حفظ شود. تخم هایی که پوسته نازک دارند، نیاز به رطوبت بالایی دارند تا آب میان بافتی داخل تخم حفظ شده و از مرگ جنین جلوگیری شود. مقدار مناسب رطوبت بین ۷۵ الی ۸۵ درصد است.
خزنده هایی که کمی پوسته ضخیم تری دارند، در جوجه کشی آنها باید رطوبت را بین ۶۵ الی ۷۰ درصد حفظ کرد. افزایش رطوبت بیشتر از مقدار فوق می تواند از تبخیر آب داخل تخم جلوگیری کرده و در نتیجه فضای کافی برای رشد جنین به وجود نیاید.
با کمترین هوادهی و جا به جایی هوا می توان جوجه کشی را انجام داد چون ماسه دارای هوا بوده و نیازی به تهویه بالا در دستگاه جوجه کشی نیست.
سخن آخر
در این مقاله به صورت خلاصه به تفاوت دستگاه جوجه کشی خزندگان و پرندگان پرداخته شد و شرایط جوجه کشی از تخم انواع خزندگان نیز به صورت کلی توضیح داده شد. در صورتی که علاقه مند به پرورش خزنده ها هستید، با یک دستگاه جوجه کشی معمولی نیز می توانید این کار را انجام دهید به شرطی که شرایط جوجه کشی آنها را به خوبی رعایت کنید.
سلام عالی بود
موفق باشید