تاثیر اختلاف دمای شب و روز بر راندمان جوجه کشی و پرورش طیور
در برخی از مواقع سال مخصوصا بهار و پاییز اختلاف دمای روز و شب بالاتر از سایر فصول است و جوجه کشی و پرورش طیور را با مشکلات زیادی همراه می کند. در این نوشته به موضوع اختلاف دمای شب و روز و تاثیر مهلک آن بر جوجه کشی و پرورش طیور پرداخته می شود. راهکار جلوگیری از این معضل در ادامه این نوشته آموزش داده شده است.
ویدیوی توضیح تاثیر اختلاف دمای شب و روز بر جوجه کشی و نگهداری پرنده ها
در ویدیوی آموزشی زیر، کارشناس چیکن دیوایس به اهمیت اختلاف دمای شب و روز و تاثیر آن بر تلفات جوجه و جنین ها پرداخته است :
در چه مناطق و چه فصل هایی اختلاف دمای شب و روز بیشتر است؟
معمولا مناطق خشک و کویری روزهای گرم و شب هایی بسیار سرد دارند، این مناطق شامل استان های نواحی مرکزی می شوند. به عنوان مثال اصفهان، یزد، کرمان، خراسان جنوبی و… چنین آب و هوایی را دارند. هم چنین در فصل هایی از سال به خصوص اوایل بهار و اواخر پاییز شاهد اختلاف زیاد دمای شب و روز هستیم.
بررسی تاثیر اختلاف دمای شب و روز بر پرورش طیور
اگر پرورش دهنده طیور باشید، حتما دریچه های هوایی و فن های تهویه سالن را در طول روز برای خنک شدن آن باز کرده و روشن می کنید. در صورتی که دریچه ها و فن ها را همچنان باز و روشن بگذارید، در شب هنگام به دلیل سرد شدن ناگهانی هوا پرنده ها دچار شوک سرمایی می شوند و برای گرم کردن یکدیگر روی هم جمع می شوند.
سرد شدن ناگهانی هوا و روشن گذاشتن فن ها، مشکلات عدیده زیر را برای طیور به دنبال خواهد داشت :
۱- خفگی جوجه های ضعیف بر اثر تلنبار شدن آنها روی هم
۲- بروز بیماری کانیبالیسم و همخواری به دلیل وجود تراکم
۳- گسترش بیماری های ویروسی و تلفات سنگین پرنده ها
۴- تلفات بالا در اثر وارد شدن شوک سرمایی و استرس
۵- کاهش میزان وزن گیری و رشد پایین تر از حد معمول
۶- تضعیف سطح ایمنی بدن جوجه ها و احتمال ابتلا به بیماری های مختلف
بررسی تاثیر تفاوت دمای شب و روز بر راندمان جوجه کشی
محیط جوجه کشی تاثیر بسزایی بر موفقیت یا عدم موفقیت جوجه کشی دارد و در صورت بالا رفتن یا پایین آمدن بیش از حد دما شاهد کاهش راندمان جوجه کشی خواهید بود. علت این امر حساسیت بالای جنین به شوک دمایی بوده و در صورت بروز تغییرات ناگهانی و پی در پی دما، در داخل تخم تلف می شوند.
در صورتی که دمای هوا در طول روز مناسب باشد، نیازی به استفاده از تجهیزات گرمایشی در محیط نبوده و دستگاه به خوبی حرارت لازمه را تولید می کند، اما با کاهش دمای هوا در نیمه های شب، دستگاه توانایی تامین دما حرارت لازم برای جوجه کشی را نداشته و از این رو سبب تلفات جنین ها می شود. عدم توانایی دستگاه در تولید حرارت لازم در نصفه های شب به دلیل باز بودن دریچه های هوایی دستگاه، کار کردن فن های تهویه و یا پایین بودن ظرفیت گرمایشی المنت می باشد.
تغییرات دمایی و تلفات جنین ها در دستگاه های جوجه کشی مختلف می تواند اتفاق بیفتد و هیچ دستگاهی از این قضیه مستثنی نیست، به این دلیل که همه دستگاه ها دارای فن و دریچه هوایی هستند و با محیط بیرون تبادل هوا دارند، بنابراین بهتر است گول تبلیغات برخی از تولید کننده ها را مبنی بر اینکه دستگاه جوجه کشی آنها توانایی حفظ گرما تا چندین ساعت را دارند، نخورید.
روش های جلوگیری از تلفات پرنده ها و جنین ها در مواقع تغییرات دمایی
برای جلوگیری از تلفات پرنده ها و جنین ها در اثر اختلاف دمای شب و روز، راهکار مناسبی را در ادامه پیشنهاد کرده ایم.
۱- حتما در سالن پرورش یا محیط جوجه کشی از دماسنج استفاده کنید تا هر لحظه از دمای محیط آگاه باشید.
بهتر است از دماسنج های ماکزیمم و مینیمم دار استفاده کنید که حداکثر و حداقل دما در طول شبانه روز را نشان می دهند. دماسنج های دیجیتالی، دما را دقیق تر نشان می دهند و نوع بلوتوث دار آنها امکان وصل به تلفن همراه و مشاهده دما از دور را فراهم می کنند. یعنی در هر لحظه و بدون مراجعه به سالن یا اتاق جوجه کشی، از دمای محیط با خبر می شوید.
۲- سیستم های گرمایشی در حالت آماده به کار باشند.
حتما سیستم های گرمایشی (اعم از هیتر، بخاری برقی، بخاری گازی و …) را در حالت شمعک و یا آماده به کار قرار دهید و در صورت مشاهده کاهش دما، به سرعت جهت روشن کردن آنها اقدام کنید. در صورتی که سالن بزرگ پرورش طیور دارید، حتما از تابلو برق های اتوماتیک مجهز به ترموستات و یا هیترهای ترموستات دار استفاده کنید تا به محض کاهش دما به صورت خودکار روشن شوند. این امکان شوک سرمایی را به حداقل خواهد رساند.
در صورتی که سالن پرورش و یا محل جوجه کشی از مکان زندگی شما دور است، حتما فردی را برای سرکشی شبانه استخدام کنید و یا از یک سیستم یا تابلو برق اتوماتیک جهت کنترل دما و روشن کردن خودکار هیتر استفاده کنید.
نتیجه کلی مقاله
در این نوشته به تاثیر مخرب تغییرات ناگهانی دمای هوا بر طیور و تخم های در حال جوجه کشی اشاره شد و راه حل هایی ساده و کاربردی جهت جلوگیری از این اتفاق ارائه شدند. در صورتی که می خواهید به یک فرد موفق در زمینه جوجه کشی و پرورش طیور تبدیل شوید، حتما باید به تمامی جوانب توجه کرده و خطرات احتمالی را شناسایی و برطرف کنید.