دلیل فلج شدن یا پا باز بودن جوجه ، علت ها و درمان

8

بررسی علت فلج شدن یا پا باز بودن جوجه و روشهای درمان

یکی از بیماری های بسیار مهم جوجه ها که بیشتر پرورش دهندگان را درگیر نموده ، فلج به دنیا آمدن جوجه ها و یا فلج شدن آنها چندی پس از تولد است. در این نوشته از وبلاگ چیکن دیوایس می خواهیم شما را با عوامل مختلف فلج کننده جوجه ها آشنا کنیم و روش های پیشگیری و درمان آنها را بیان کنیم، هم چنین در انتهای مقاله یک ویدیوی آموزشی در این رابطه تهیه شده که توضیحات لازم ارائه گردیده است. با ما همراه باشید. 

عوامل فلجی جوجه ها 

به صورت کلی می توان عوامل زیر را در فلج و یا پا باز بودن جوجه ها برشمرد که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت:

الف – ارتباط فامیلی مرغ و خروس های مولد

ب – نگهداری در بستر نامناسب و شیب دار

ج – عدم تنظیم دقیق دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی

د – کمبود ویتامین ها و سوء تغذیه 

هـ – بروز بیماری هایی مانند برفک، مارک، نیوکاسل

الف – ارتباط فامیلی مرغ و خروس ها

یکی از علت هایی که باعث فلج شدن جوجه ها می شود، به ژنتیک آنها مربوط می شود. یعنی فلجی به صورت ژنتیکی و وراثتی از پدر و مادر به جوجه انتقال پیدا می کند و یا مرغ و خروس تولید کننده تخم با هم نسبت فامیلی دارند به عنوان مثال مرغ و خروس تولید کننده تخم خواهر و برادر هستند و هر دو از یک پدر و مادر متولد شده اند. 

بنابراین در صورتی که به این موضوع توجه نشود جوجه های متولد شده نوک متقاطع و کجی خواهند داشت و فلج و پا باز بودن جوجه نیز یکی دیگر از عوارض جفت گیری پرنده های هم خانواده می باشد. 

برای جلوگیری از این مشکل باید گله را اصلاح نمود. یعنی از خروس هایی غریبه و تهیه شده از یک گله دیگر جهت جفت انداختن با مرغ های خود استفاده کنیم.اگر علاقه مند به دریافت اطلاعات بیشتر هستید به مقاله پرورش مرغ تخمگذار مراجعه کنید.

ب – نگهداری در بستر نامناسب و شیب دار 

دومین علت فلجی و یا پا باز شدن جوجه ها ، نگهداری آنها در بستر نامناسب است. همانطور که می دانید جوجه ها پس از تولد باید به بستر منتقل شوند در این میان برخی از پرورش دهندگان کم تجربه از کارتون جهت نگهداری جوجه ها استفاده می کنند.

لازم است بدانید که کارتون سطح صاف و سفتی دارد و از همه مهتر حالت لغزندگی دارد و در صورتی که دارای شیب هم باشد، این مشکل بدتر نیز خواهد شد. از طرف دیگر جوجه ها استخوان های ضعیفی دارند که دارای حالت غضروفی است، پس برای ایستادن بر روی یک سطح صاف و لغزنده مجبور به باز کردن پنجه های پای خود هستند چون که به راحتی نمی توانند بر روی بستر بمانند و به اصطلاح پنجه های جوجه بر کف بستر قفل نمی شود. 

نگهداری در بستر نامناسب و شیب دار در صورت ادامه این روند و سفت شدن استخوان پا و پنجه های جوجه ، شاهد پا باز ماندن و حتی فلج ماندن آن جوجه خواهیم شد چون جوجه ها برای حفظ تعادل خود هر روز باید این حرکت را تکرار کنند و در نتیجه استخوان ها نیز به همین شکل تکامل خواهد یافت.

لذا برای جلوگیری از این مشکل باید بستر را با استفاده از مواد نرم مانند تراشه چوب و یا خاک اره پر کرد، بهتر است که از تراشه های درشت چوب استفاده کنید. بستر نرم سبب راحتی در حرکت و ایستادن جوجه ها خواهد شد و هیچ تلاشی برای صاف نگه داشتن بدن خود انجام نخواهند داد، هم چنین بهتر است از یک بستر صاف و بدون شیب استفاده کنید تا با فلجی و خمیدگی پاهای جوجه ها روبرو نشوید. برای اینکه بدانید بستر نگهداری جوجه ها صاف است یا دارای شیب، می توانید از یک تراز برای سنجش زاویه کف بستر استفاده کنید. 

ج – عدم تنظیم دقیق دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی

عدم تنظیم دقیق دما و رطوبت دستگاه نیز بر فلج شدن جوجه ها تاثیر گذار است، بنابراین بهتر است قبل از جوجه کشی نسبت به کالیبره سنسور دستگاه اقدام کنید و از صحت سنجش دما و رطوبت توسط سنسور مطمئن شوید، برای این منظور می توانید از دماسنج و رطوبت سنج های با کیفیت موجود در بازار مانند دماسنج تستو و کیمو کمک بگیرید. پس اگر دستگاه شما دما و رطوبت را به شکل دقیقی نمی سنجد و شما از این موضوع بی خبر باشید، دما و رطوبت داخل دستگاه را کمتر یا بیشتر از مقدار استاندارد تنظیم خواهید کرد و در نتیجه با مشکلات زیادی در جوجه کشی روبرو خواهید شد که یکی از آنها فلج شدن پای جوجه ها می باشد.

د – کمبود ویتامین ها و سوء تغذیه 

مهمترین عامل در رشد صحیح جوجه ها و افزایش مقاومت بدنی آنها در برابر انواع بیماری ها ، مسلما تغذیه صحیح است. در صورت وجود مقدار ناکافی از ویتامین A در جیره غذایی پرنده با فلجی و عدم تعادل بدن جوجه روبرو خواهیم شد، هم چنین کمبود ویتامین E علاوه بر فلجی ، سبب خونریزی و ورم مغز جوجه نیز خواهد شد، این دو مورد تنها مثال های مرتبط با این مقاله بودند، حال در نظر بگیرید که در جیره غذایی جوجه ها ویتامین ها، مواد معدنی ، کربوهیدرات و پروتئین ها به درستی قرار داده نشده است، خواهید دید که چه تلفاتی بر دوش پرورش دهنده تحمیل خواهد شد. 

برای جلوگیری از عواقب ناشی از تغذیه ناصحیح حتما در آب آشامیدنی جوجه ها از مولتی ویتامین استفاده کنید و جیره مخصوص جوجه ها را از مراکز معتبر دارای مجوز از اداره دامپزشکی تهیه کنید. مراکز دارای مجوز جیره های استانداری تولید می کنند و اکثر مواد غذایی قابل فروش در آن تازه و سالم هستند. 

هـ – بروز بیماری هایی مانند برفک، مارک، نیوکاسل

عامل دیگری که در فلج شدن جوجه ها تاثیر دارند، بیماری های فوق است، اما در این حالت جوجه ها از بدو تولد فلج نخواهند بود، بلکه به مرور زمان در اثر درگیر شدن با بیماری دچار فلجی در ناحیه پا ، سر و گردن می شوند. 

بروز بیماری هایی مانند برفک، مارک، نیوکاسلبرای مقابله با این بیماری ها حتما باید نظافت را در محیط پرورش و تغذیه جوجه ها رعایت کرد و واکسن های لازم را در زمان های مقرر با مشورت دامپزشک به جوجه ها تزریق کرد. بستر جوجه ها را هر چند روز یکبار تمیز کنید و از هم غذا شدن سایر حیوانات با جوجه ها جلوگیری کنید. از آب و غذای تازه و سالم استفاده کنید و ظروف آبخوری و دانخوری را روزانه با استفاده از مواد شوینده شستشو دهید تا جای هیچ میکروبی در بستر باقی نماند. 

قبل از اینکه جوجه ها درگیر بیماری شوند، باید واکسن های لازم را تزریق کنید و در صورت بیمار شدن هر یک از جوجه ها آن را از سایر جوجه های سالم جدا کنید و جوجه های سالم را واکسینه کنید تا از در برابر بیماری مصون باشند.

در مکانی جداگانه نیز می توانید جوجه بیمار را مداوا کنید، دقت کنید که واکسن در جوجه های بیمار تاثیر ندارد. 

درمان جوجه های فلج

ابتدا باید جوجه فلج را سایر جوجه ها جدا کنید چون که احتمال له شدن جوجه فلج در زیر پای سایر جوجه ها وجود دارد. جوجه فلج و یا پا باز توانایی حرکت سریع و دویدن را ندارد و معمولا ضعیف تر خواهد بود.

بعد از جدا کردن جوجه فلج باید پا یا پنجه های پرنده را آتل بندی کنید تا پس از گذشت حدود یک هفته به حالت اصلی خود برگردد، البته تشخیص زود هنگام و درمان به موقع در بهبودی سریع جوجه نیز تاثیر زیادی خواهد داشت. برای این کار حتما از یک پرورش دهنده با سابقه و یا یک دامپزشک کمک بگیرید. البته در مقالات آینده در مورد نحوه آتل بندی جوجه های فلج توضیحات مفصلی ارائه خواهد شد.

ویدیوی آموزش علت فلجی جوجه ها

در ادامه ویدیوی کارشناسان گروه صنعتی اسکندری را خواهید دید که در مورد عوامل تاثیر گذار در فلجی جوجه ها و روش های پیشگیری و درمان توضیحات مفیدی را ارائه می دهند. در صورت وجود هرگونه سوال از طریق نظرات پایین صفحه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
8 نظرات
  1. هادی می گوید

    از کجا بفهمم نیوکاسله میشه راهنماییم کنین اخه علائم دیگه نداره و تغذیه اش هم خوبه اگه دارویی سراغ دارین بگین

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      در مورد بیماری ها نمیتونیم دارو معرفی کنیم
      چون اول باید بیماری تشخیص داده بشه برای این کار حتما به دامپزشک مراجعه کنید

  2. هادی می گوید

    سلام من یه جوجه خروس سلطانی دارم ک یک هفته پیش مریض شده بود بردیم دامپزشک واکسن زد حالش خوب شده بود امروز دیدم فلج شده راهی برای درمانش هست؟

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      اگه نیوکاسل باشه فک نکنم درمانی داشته باشه
      بازم با مشورت دامپزشک داروهای لازم رو بهش بدید شاید خوب شد.

  3. عسگرلو می گوید

    سلام
    نوجه های ماخونگی ورسمی است الان ۳ماه هستند چرا تا حالا این مورد فلجی خودش نشان نداده بود ولی الان روکرده است ممنونم پاسخ بدید

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      احتمال بیماری نیوکاسل هست
      این جوجه ها رو از جوجه های سالم جدا کنید و برای درمانش به دامپزشک مراجعه کنید
      برای جوجه های سالم حتما از واکسن استفاده کنید تا دچار این بیماری نشوند.

  4. Pedram می گوید

    سلام مطالبتون بسیار مفید بود اما ای کاش راجب اتل گرفتن پای مرغ ها بیشتر توضیح میدادید

    1. کارشناس وب سایت می گوید

      در مقاله ای جداگانه در این مورد توضیح خواهیم داد
      خوشحالیم که مفید واقع شده براتون

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.