بررسی ویژگی های مرغ جهادی و مزایا و معایب پرورش آن

یکی از گونه های پرطرفدار و تخمگذار مرغ که قابل پرورش در روستا و سالن می باشد، مرغ جهادی است که به عنوان مرغ بومی اصلاح نژاد شده نیز شناخته می شود. این مرغ توانایی تولید ۲۰۰ الی ۳۰۰ تخم در هر فصل را دارد و به دلیل اصلاح نژاد چهار مرحله ای که روی آن صورت گرفته، یک گزینه عالی برای راه اندازی سالن پرورش مرغ تخمگذار در نظر گرفته می شود.

در این نوشته از وبلاگ چیکن دیوایس به بررسی مزایا و معایب پرورش مرغ جهادی پرداخته خواهد شد. هم چنین در ادامه یک ویدیوی آموزشی آماده شده که به درک بهتر شما کمک می کند. در مقاله پرورش مرغ بومی با سرمایه کم به اطلاعات کلی در مورد نحوه پرورش مرغ در خانه یا سالن پرداخته شده است.
ویدیوی معرفی مرغ نژاد جهادی و مزایای پرورش آن
در این ویدیو، کارشناس گروه صنعتی اسکندری به معرفی مرغ جهادی و بررسی مزایا و معایب نگهداری آن پرداخته است.
آشنایی کلی با مرغ جهادی
مرغ جهادی در واقع یک نوع مرغ دورگه است که از جفت گیری نژادهای خارجی با مرغ بومی ایرانی (مخصوصا گلپایگانی) به وجود آمده و به دلیل اصلاح نژادهای چند مرحله ای صورت گرفته روی آن، توانایی تخم گذاری بالایی پیدا کرده است. این مرغ در رنگ های مختلف قهوه ای، سفید و ترکیبی از رنگ های مختلف وجود دارند.

امروزه توسط پرورش دهنده های مختلفی به بازار عرضه می شوند اما الزاما یک مرغ جهادی واقعی توسط جهاد کشاورزی عرضه می شود. سایر مرغ های عرضه شده با نام جهادی، از این دسته خارج بوده و صرفا یک مرغ دورگه یا بومی ایرانی است.
علت نامگذاری این مرغ های اصلاح نژاد شده به نام مرغ جهادی، به چندین سال پیش مربوط می شود، یعنی زمانی که جهاد کشاورزی اقدام به اصلاح نژاد، تکثیر و پخش این نژاد می کرد.
مرغ اصلاح نژاد شده و واقعی جهادی قیمت بالاتری نسبت به سایر مرغ ها دارد و علت این تفاوت قیمت، هزینه ها و زمانی است که صرف تقویت این نژاد شده است.
طول دوره تخم گذاری مرغ جهادی چقدر است؟
معمولا مرغ ها در سن ۵ الی ۷ ماهگی به سن بلوغ رسیده و آماده تخم گذاری می شوند، تخم گذاری از اواسط فروردین آغاز شده و تا اواسط شهریور ادامه می یابد، اما در مورد مرغ جهادی این دوره طولانی تر است و ممکن است تا اواخر مهر نیز ادامه داشته باشد. همین موضوع سبب تولید تعداد بالایی تخم در این نژاد شده است.
تخم مرغ جهادی فروش خوبی در بازار دارد و به خوبی شناخته شده است. بنابراین نگرانی از بابت فروش تخم وجود نخواهد داشت.
آیا امکان پرورش مرغ جهادی به عنوان مرغ گوشتی وجود دارد؟
از آنجایی که این نژاد برای تولید تخم اصلاح نژاد شده است بنابراین نباید انتظار وزن گیری بالایی از آن داشته باشیم. اما پس از پایان دوره تخم گذاری و افزایش سن، می توان از گوشت آن استفاده کرد، در صورت استفاده از جیره غذایی مرغ گوشتی و مکمل ها می توان تا حدی به افزایش وزن آنها کمک کرد.
تفاوت جیره غذایی مرغ اصلاح نژاد شده بومی با سایر مرغ ها
رژیم غذایی این مرغ با سایر مرغ ها دارای تفاوت بوده و جهت بهره مندی از حداکثر ظرفیت پرنده و تولید حداکثری تخم، بهتر است از جیره غذایی مخصوص مرغ های تخم گذاری و یا مواد غذایی دارای پروتئین بالا استفاده شود. در مقاله تغذیه مرغ تخم گذار می توانید اطلاعات بیشتری مطالعه کنید.
شرایط پرورش مرغ جهادی باید چگونه باشد؟
این پرنده هم در قفس و هم در بستر آزاد قابل پرورش است. در صورتی که قصد خرید مولد تخم گذار و تولید و فروش تخم خوراکی را دارید، استفاده از قفس مکانیزه توصیه می شود چرا که حداکثر میزان تخم گذاری را خواهند داشت و تخم هایی تمیز و بدون آلودگی تولید خواهند کرد. هم چنین دان دادن و آب دادن به تعداد زیادی از مرغ ها در کمترین زمان امکان پذیر است.
اما اگر قصد گسترش گله و تولید تخم نطفه دار را دارید، بهتر است مرغ و خروس جهادی را در بستر پرورش دهید تا امکان حرکت آزادانه و جفت گیری داشته باشند. استفاده از پوشال نرم در بستر و نظافت روزانه آبخوری و دانخوری ها اکیدا توصیه می شود تا از بروز بیماری و تلفات تا حد زیادی جلوگیری کرد.
سخن آخر
در این نوشته با ویژگی های مرغ جهادی و مزایای پرورش آن آشنا شدید، در حالت کلی قیمت بالاتری نسبت به سایر نژادها دارد، تخم گذاری بسیار بالایی دارد و تخم آنها از بازار خوبی برخوردار است. اما عدم امکان پرورش به عنوان مرغ گوشتی و تغذیه نسبتا حساس از معایب این گونه است.
