پرورش مرغ بومی با سرمایه کم

0

پرورش مرغ بومی با سرمایه کم

مرغ بومی در مقایسه با بسیاری از نژادها در برابر بیماری و سرما مقاوم بوده و گزینه مناسبی برای پرورش طیور و کسب درامد از این طریق می باشد. مرغ بومی و یا محلی هم برای تخمگذاری و هم برای تولید گوشت مناسب است و برخلاف مرغ های صنعتی در بیشتر مناطق قابل پرورش میباشد.

البته برای هر دو هدف تجاری (تخمگذار و یا گوشتی) مرغ بومی نیز دستخوش اصلاح ژنتیکی شده تا بدین ترتیب بتوان حداکثر بازدهی تولید را از آنها به دست آورد. پرورش مرغ بومی را می توان با سرمایه پایین نیز شروع کرد و به مرور زمان مزرعه خود را گسترش داد.

در این نوشتار از وبلاگ چیکن دیوایس به شرح پرورش مرغ بومی با سرمایه پایین پرداخته ایم. در انتهای این مقاله نیز طرح توجیهی پرورش مرغ بومی تخمگذار در مرداد ۹۹ ارائه شده است.

هدف از پرورش مرغ بومی

مرغ بومی و محلی را به ۳ هدف مختلف می توان پرورش داد که شیوه پرورش و طول دوره و میزان سودهی هر سه روش با یک دیگر متفاوت می باشد.

الف) پرورش گله مولد و مرغ مادر : در این شیوه گله های مولد تشکیل داده میشوند و هدف از پرورش آنها تولید تخم نطفه دار و جوجه های یک روزه می باشد. در مقایسه با دیگر روش های پرورش، تشکیل گله مولد سود بیشتری دارد ولی میزان ریسک این روش زیاد میباشد. محصولات قابل عرضه در این روش، تخم مرغ نطفه دار می باشد که قیمت بیشتری نسبت به تخم مرغ معمولی دارد

در این روش همچنین با خرید دستگاه جوجه کشی صنعتی و جوجه کشی از تخم های نطفه دار می توان به تولید انبوه جوجه های یک روزه پرداخت و آنها را به بازار عرضه نمود. محصولات گله های مولد باید سریعا بازاریابی شوند در غیر اینصورت یا غیر قابل استفاده بوده و یا اینکه هزینه های اضافی به دنبال دارند.

در حقیقت جوجه های یک روزه و تخم های نطفه دار باید در مدت زمان بسیار کوتاهی به فروش برسند. چرا که تخم های نطفه دار بعد از گذشت یک هفته دیگر برای جوجه کشی مناسب نیستند و همچنین جوجه های یک روزه بعد از ۲۴ ساعت نیاز به تغذیه پیدا میکنند و باید برای آنها هزینه نمود.

ب) پرورش گله تخمگذار : در این روش معمولا نیمچه ها و یا جوجه های یک روزه خریداری می شوند و تا شروع دوره تخمگذاری برنامه غذایی و نوردهی خاصی برای آنها در نظر گرفته میشود. از آنجایی که تخم مرغ جزو مواد خوراکی پر مصرف می باشد، این روش بازاریابی راحت تری دارد و بیشتر مورد توجه افراد قرار میگیرد.

ج) پرورش گله گوشتی : در این شیوه نیز جوجه های یک روزه از هچری ها خریداری میشود و یا اینکه کارآفرین به کمک ماشین جوجه کشی اقدام به تولید انبوه جوجه های یک روزه و پرورش آنها می نماید. دوره پرورش گله های گوشتی کوتاه بوده و معمولا ۴۰ الی ۴۵ روزه میباشد. بازاریابی مرغ های گوشتی نیز تقریبا راحت می باشد و تقاضا برای آن همیشه در بازار وجود دارد.

از بین این ۳ روش برای افرادی که هیچ تجربه ای ندارند، پرورش مرغ بومی تخمگذار توصیه میشود. چرا که بازاریابی راحت تری دارد و میزان سرمایه اولیه مورد نیاز آن نیز کم بوده و در مقیاس های کوچک نیز می توان این کار را شروع نمود.

مهمترین تجهیزات و پیش نیازهای پرورش مرغ بومی تخمگذار

برای راه اندازی مزرعه پرورش مرغ بومی تخمگذار لازم است که برخی از تجهیزات را خرید نمایید. در این کسب و کار مهم ترین پیش نیازها تهیه یک سالن به همراه امکانات همچون برق و آب و گاز می باشد. سایر تجهیزات مورد نیاز نیز شامل سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم تهویه، منبع آب، دانخوری و آبخوری، سیستم روشنایی و لانه تخمگذاری می باشد.

مهمترین تجهیزات و پیش نیازهای پرورش مرغ بومی تخمگذار

بیشترین هزینه مورد نیاز برای پرورش مرغ بومی تخمگذار متعلق به زمین مرغداری خواهد بود. اگر برای این منظور زمین و سالن در اختیار دارید، به سرمایه اندکی نیاز خواهید داشت. همچنین در این کسب و کار باید اندکی سرمایه ثابت نیز برای تأمین دان مرغ ها و  هزینه سوخت و برق و هزینه ای دارو در نظر بگیرید.

زمین : برای تهیه سالن پرورش مرغ بومی بیشتر افراد مناطق روستایی و دور افتاده را ترجیح می دهند که قیمت ارزان تری دارد. محل راه اندازی سالن پرروش مرغ بومی باید به دور از مناطق مسکونی باشد و با دیگر واحدهای پرورشی نیز فاصله کافی داشته باشد.

مجوز : برای مجوز گرفتن احداث سالن پرورش مرغ بومی تخمگذار باید حداقل جمعیت گله ۱۰۰۰۰ قطعه باشد. البته شرایط مجوز گرفتن در تمامی مناطق یکسان نیست. بیشتر مزارع پرورش مرغ بومی معمولا در مقیاس های کم و متوسط و بدون مجوز راه اندازی میشوند.

سیستم های کنترل دما و رطوبت و گاز آمونیاک

مرغ های تخم گذار برای تولید تخم نیاز به دما و رطوبت کنترل شده دارد و روزانه می بایست ۱۴ الی ۱۶ ساعت نور دریافت کنند. همچنین خوراک آنها به دلیل تولید مداوم تخم باید سرشار از کلسیم باشد. دان مرغ تخمگذار با دان مرغ گوشتی و یا مرغ های مولد فرق میکند.

در داخل سالن مرغداری باید از کنترلرهای دقیق جهت سنجش دما و رطوبت سالن استفاده شود. همچنین سنسورهایی نیز باید جهت بررسی غلظت آمونیاک و دی اکسید کربن در داخل سالن نصب شوند. لازم به ذکر است که گاز آمونیاک آزاد شده از فضولات مرغ ها و دی اکسید کربن ناشی از تنفس آنها به سرعت می تواند باعث خفگی و تلف شدن مرغ ها شود.

لانه تخمگذاری : یکی دیگر از لوازم بسیار مهم در داخل سالن پرورش مرغ بومی، لانه های تخمگذاری می باشد. برای این منظور نیز کشاورز می تواند از سبدهای پلاستیکی و یا چوبی استفاده کند و در داخل آنها نیز پوشال چوب قرار دهد.

سیستم گرمایشی و سرمایشی : سیستم گرمایشی مورد استفاده در سالن های مرغداری شامل انواع هیترهای کابینتی و جت هیتر، بخاری تابشی و مادر مصنوعی می باشد. سیستم های خنک سازی مرغداری نیز شامل انواع هواکش و فن مرغداری و سیستم های مه پاش و پد کولینگ است.

طول دوره پرورش مرغ بومی تخم گذار و مدت زمان بازگشت سرمایه

سن شروع تخمگذاری مرغ بومی تقریبا ۵ ماه می باشد. ولی این زمان ممکن است تحت تأثیر تحریک نوری کمی زودتر و یا دیرتر به عمل بیانجامد. اگر مرغ بومی زودتر تخمگذاری را شروع کند، تخم مرغ های تولید شده اندازه کوچکی خواهند داشت که این نوع تخم مرغ ها مورد پسند بازار نیستند و قیمت آنها نیز پایین می باشد.

همچنین اگر مرغ بومی دیرتر از ۵ ماه تخمگذاری را شروع کند هزینه دان آن بیشتر خواهد بود که این نیز به نوبه خود میزان بهره وری و سود نهایی را کاهش می دهد.

طول دوره پرورش مرغ بومی تخم گذار و مدت زمان بازگشت سرمایه

برای پرورش مرغ بومی تخمگذار لازم است که یا جوجه های یک روزه و یا اینکه نیمچه خریداری شوند. نیمچه به مرغی گفته میشود که نه جوجه بوده و نه به سن بلوغ و تخمگذاری رسیده است. خرید نیمچه ها هر چند که نسبت به خرید جوجه ها ارجحیت دارد ولی زیاد قابل اعتماد نیست و دقیقا نمی توان به سن مرغ و یا وجود بیماری در بین گله پی برد.

مرغ بومی بعد از رسیدن به سن ۵ ماهگی تخمگذاری را شروع می کند و در عرض ۲ الی ۳ ماه به اوج تخمگذاری خود می رسد. سپس تولید تخم کاهش پیدا میکند. مرغ های بومی تخمگذار معمولا تا سن ۱۷ ماهگی مورد پرورش قرار میگیرند و بعد از آن درصد تخمگذاری آنها کاهش پیدا میکند.

بنابراین دوره پرورش مرغ بومی تخمگذار از ابتدای یک روزگی، حداکثر ۱۷ ماه خواهد بود. البته این مدت زمان را می توان با خرید نیمچه های ۴۵ روزه به ۱۵.۵ ماه رساند.

فضای مورد نیاز برای مرغ بومی تخمگذار

جوجه ها و نیمچه ها در ابتدا نیاز به فضای کمتری دارند ولی زمانیکه مرغ بومی به سن تخمگذاری می رسد باید فضای کافی در اختیار داشته باشد. همچنین در داخل سالن باید فضای کافی برای آبخوری و دانخوری و سیستم های گرمایشی و لانه تخمگذاری نیز در نظر گرفته شود. بعنوان مثال در یک سالن به متراژ ۴۰ متر مربع حداکثر ۲۰۰ قطعه مرغ بومی قابل پرورش است. البته باید یک انباری کوچک  نیز برای نگهداری دان مرغ ها در نظر گرفته شود.

طرح توجیهی پرورش مرغ بومی تخمگذار

طرح توجیهی ارائه شده برای پرورش ۱۰۰۰ قطعه مرغ بومی تخمگذار می باشد و حداقل بازدهی تولید در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه قیمت لوازم مرغداری مورد نیاز برای این کسب کار تحت تأثیر نوسانات ارزی می باشد میانگین قیمت ها در نظر گرفته شده است.

جدول سرمایه اولیه مورد نیاز:

ردیف

تجهیزات مورد نیاز

تعداد

قیمت واحد (تومان)

قیمت کلی (تومان)

۱

سیستم سرمایشی و گرمایشی، منبع آب، دانخوری و آبخوری، روشنایی، سیستم تهویه، لانه تخمگذاری، کنترلر دما و رطوبت

۲۰ الی ۳۰ میلیون

۲۰.۰۰۰.۰۰۰

۲

نیمچه ۴۵ روزه تخمگذار

۵۰۰

۲۵.۰۰۰

۲۵.۰۰۰.۰۰۰

جمع کل

۴۵.۰۰۰.۰۰۰

جدول هزینه های اولیه تا رسیدن نیمچه ها به سن تخمگذاری

ردیف

عنوان

مقدار (تومان)

۱

هزینه دان مورد نیاز تا رسیدن نیمچه ها به سن تخمگذاری

۳۱.۵۰۰.۰۰۰

۲

هزینه واکسیناسیون تا سن ۵ ماهگی

۲.۰۰۰.۰۰۰

۳

هزینه سوخت و آب و برق و گاز هر دوره تا سن ۵ ماهگی با احتساب ماهانه ۲۰۰.۰۰۰ تومان

۷۰۰.۰۰۰

جمع کل

۳۴.۲۰۰.۰۰۰

هر نیمچه مرغ بومی از سن ۴۵ روزگی تا سن شروع تخمگذاری (۵ ماهگی) به طور متوسط ۹ کیلو گرم دان مصرف میکند که با میانگین هزینه هر کیلو دان مرغ تخمگذار نیز ۳.۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

سرمایه لازم جهت شروع کار نیز از مجموع دو جدول بالا به دست می اید که برابر است با :

۴۵.۰۰۰.۰۰۰+ ۳۴.۲۰۰.۰۰۰ = ۷۹.۲۰۰.۰۰۰ تومان

بنابراین سرمایه اولیه مورد نیاز برای پرورش ۱۰۰۰ مرغ بومی تخمگذار به شرط در اختیار داشتن زمین برابر با ۷۹ میلیون تومان خواهد بود.

قیمت تمام شده هر مرغ نیز تا قبل از تخمگذاری تقریبا ۵۹.۲۰۰ تومان خواهد بود که از مجموع جدول شماره ۲ بعلاوه هزینه کلی پرداخت شده برای خرید ۱۰۰۰ نیمچه و تقسیم آن بر ۱۰۰۰ به دست می آید.

جدول هزینه های ماهانه دوره تولید

ردیف

توضیحات

هزینه (تومان)

۱

هزینه ماهانه دان مورد نیاز

۱۰.۱۵۲.۰۰۰

۲

هزینه سوخت (برق، آب و گاز)

۲۰۰.۰۰۰

۳

هزینه واکسن و دارو

۳۰۰.۰۰۰

۴

هزینه ۶ درصد تلفات حین پرورش

۲.۲۹۱.۰۰۰

۵

استهلاک مرغ

۲.۴۲۵.۰۰۰

جمع کل

۱۳.۳۰۸.۰۰۰

هر مرغ بومی از شروع تخمگذاری تا پایان دوره روزانه ۱۲۰ گرم و ماهانه ۳۶۰۰ گرم معادل ۳.۶ کیلوگرم دان مصرف می کند. با احتساب هزینه متوسط هر کیلو دان از قرار ۳۰۰۰ تومان، هزینه دان ماهیانه هر مرغ ۱۰.۸۰۰ تومان خواهد بود.

با در نظر گرفتن ۶ درصد تلفات نیز ۴۷۰ قطعه مرغ باقی خواهد ماند. بنابراین هزینه ماهیانه دان تمام مرغ ها باقی مانده جمعا ۱۰.۱۵۲.۰۰۰ تومان خواهد بود.

هزینه تلفات نیز بر اساس قیمت تمام شده هر مرغ و طول دوره که ۱۵.۵ ماه می باشد، حساب شده است.

لازم به ذکر است که مرغ های تخم گذار بعد از پایان دوره با قیمت ارزان تری به بازار عرضه میگردد که این قیمت بسیار پایین تر از قیمت تمام شده مرغ می باشد. بنابراین هر ماه مرغ تخمگذار استهلاک قیمت خواهد داشت که در جدول بالا مجموع استهلاک قیمت ماهیانه ۱۰۰۰ قطعه مرغ بومی تخمگذار لحاظ گردیده است. متوسط استهلاک هر قطعه نیز تا انتهای دوره ۴۰.۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

جدول پیش بینی سود

میانگین تولید مرغ های بومی معمولا بین ۶۵ الی۷۵ درصد می باشد و در خوشبینانه ترین حالت هر مرغ بومی تا پایان دوره ۲۷۰ عدد تخم میگذارد. در این جدول راندمان تولید ۷۴ درصد و قیمت هر عدد تخم مرغ نیز ۸۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

ردیف

توضیحات

مبلغ (تومان)

۱

فروش فله ای (۳۰×۸۰۰×۴۷۰×۱۲×۷۴%)

۲۰۰.۳۰۰.۰۰۰

۲

فروش به صورت بسته بندی

(۳۰×۹۶۰×۴۷۰×۱۲×۷۴%)

۲۴۰.۰۰۰.۰۰۰

۳

فروش با بسته بندی حرفه ای

(۳۰×۱۲۵۰×۴۷۰×۱۲×۷۴%)

۳۱۵.۰۰۰.۰۰۰

۴

مجموع هزینه سالانه تولید

۱۵۹.۰۰۰.۰۰۰

۵

سود سالیانه خالص از فروش فله ای

۴۱.۰۰۰.۰۰۰

۶

سود سالیانه خالص از فروش بسته بندی

۸۱.۰۰۰.۰۰۰

۷

سود سالیانه خالص از فروش بسته بندی حرفه ای

۱۵۶.۰۰۰.۰۰۰

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.