مرغ و خروس

پرورش مرغ گلپایگانی چه مزایا و معایبی دارد؟

مرغ گلپایگانی جزو پرنده های بومی و اصلاح نژاد شده ایرانی است که تخم گذاری و وزن گیری بسیار بالایی دارد، بنابراین به عنوان یک مرغ دو منظوره قابل پرورش بوده و درآمد بسیار خوبی را برای پرورش دهنده به همراه خواهد داشت. 

این مرغ در رنگ های مختلف قهوه ای، خاکستری، طوسی، ترکیب سفید و مشکی و … به چشم می خورد و از تلاقی نژادهای خارجی مانند لوهمن آلمانی با نژادهای بومی ایرانی به وجود آمده است، بنابراین به عنوان یک مرغ بومی ایرانی اما دورگه شناخته می شود. 

در ادامه این نوشته از چیکن دیوایس به بررسی مزایا و مشکلات پرورش مرغ گلپایگان و نحوه نگهداری و پرورش آن خواهیم پرداخت. در صورت علاقه مندی به دریافت اطلاعات بیشتر، حتما ادامه مقاله را مطالعه کنید. 

ویدیوی معرفی مرغ گلپایگانی و مزایای نگهداری آن 

جهت درک بهتر مطلب ویدیوی زیر را تماشا کنید، کارشناسان چیکن دیوایس در این ویدیو به معرفی مرغ گلپایگانی و مزایای پرورش آن پرداخته اند. 

ویژگی های مرغ گلپایگانی 

مرغ گلپایگانی ویژگی هایی خاص نسبت به سایر نژاد های مرسوم در ایران دارد که از آنجمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :

سن تخم گذاری :

مرغ گلپایگانی به طور معمول در سن ۵ ماهگی آغاز به تخم گذاری میکنند. این سن ممکن است با توجه به شرایط محیط نگهداری یک تا دو ماه نیز افزایش پیدا کند . در صورتی که تغذیه مناسب نباشد، استرس بالایی در محیط وجود داشته باشد و همینطور محلی مناسب برای تخم گذاری نیز فراهم نشده باشد، ممکن است سن تخم گذاری افزایش بیشتری پیدا کند.

میزان تخم گذاری :

مرغ گلپایگانی بین ۱۸۰ تا ۲۱۰ تخم در سال میگذارد. اگر مرغ نطفه ی قوی ای داشته باشد و شرایط نگهداری آن نیز کاملا بهینه باشد، میزان تخم گذاری آن به بیش از ۲۱۰ تخم در سال نیز افزایش پیدا خواهد کرد. البته ناگفته پیداست که در این بین توجه به نوردهی مناسب بخصوص در فصل پاییز و زمستان ، مستقیما در تخم گذاری پرنده تاثیر گذار خواهد بود. 

قابلیت کرچ شدن :

میتوان گفت مرغ گلپایگانی بهترین مرغ ایرانی در کرچ شدن می باشد. کرچ شدن این مرغ تا سه بار در سال نیز مشاهده شده است. در صورتی که پرورش دهنده ی شرایط مناسبی را برای مرغ کرچ فراهم کند، کیفیت پرورش مرغ افزایش پیدا خواهد کرد ، در غیر این صورت پرنده با مشکلات بسیاری مواجه شده و طول عمر آن کاسته خواهد شد.

گوشتی شدن مرغ گلپایگانی :

هم چنین نسبت به سایر مرغ ای تخم گذار، وزن گیری بالایی دارند و به عنوان مرغ گوشتی نیز قابل پرورش است. به عبارت دیگر به عنوان یک مرغ دو منظوره می توان پرورش داده و پس از پایان دوره تخم گذاری، به عنوان مرغ گوشتی به بازار عرضه کرد. 

اصولا مرغ گلپایگانی جزو رایج ترین مرغ هایی است که در ایران پرورش داده می شود و توانایی تحمل هوای گرم و سرد را دارد، از این رو در مناطق جغرافیایی مختلف پرورش داده اعم از کوهستانی و کویری و … پرورش داده می شود. 

شیوه های پرورش این نژاد مرغ 

همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، به عنوان یک مرغ دو منظوره هم برای تخم گذاری و هم برای گوشتی کردن قابل پرورش است. هم چنین امکان فروش به عنوان مرغ گوشتی پس از پایان دوره تخم گذاری و مسن شدن مرغ وجود دارد، البته به شرطی که با رژیم غذایی مقوی و پر پروتئین تغذیه شده باشد. 

همانطور که اشاره شد تخم گذاری پرنده از ۵ الی ۷ ماهگی آغاز می شود و در صورت پرورش به عنوان پرنده گوشتی، در سن ۲ الی ۳ ماهگی می توان به بازار عرضه کرد. در صورتی که هدف شما از پرورش مرغ گلپایگانی، تولید و فروش تخم خوراکی است، استفاده از قفس های طبقاتی و مکانیزه گزینه خوبی است. 

اما در صورتی که می خواهید آنها را به عنوان مرغ گوشتی به بازار عرضه کنید و یا قصد تولید تخم نطفه دار را از آنها دارید، پرورش در بستر انتخاب مناسب تری است. خرید مرغ و خروس مولد، جوجه های چند روزه و یا جوجه کشی از تخم های نطفه دار روش های شروع کار هستند، از آنجایی که جوجه کشی از تخم ها هزینه بسیار پایینی را بر می گیرد، این روش را برای شروع کار توصیه می کنیم، تنها کار لازم خرید دستگاه جوجه کشی مناسب است. 

مقاوم در برابر بیماری ها 

توانایی تحمل بالای بدن این پرنده سبب مقاومت زیاد در برابر بیماری ها شده و به دلیل تلفات پایین تر نسبت به سایر نژادها، محبوبیت خاصی در بین پرورش دهندگان روستایی و و حرفه ای پیدا کرده است.

مقاوم در برابر بیماری ها - چیکن دیوایسالبته پیشنهاد می کنیم واکسن های لازم را در زمان های مقرر تزریق کنید تا از بیماری های واگیردار و خطرناکی مانند نیوکاسل، مارک و … پیشگیری شود. نظافت محل پرورش و شستشوی مداوم آبخوری و دانخوری ها نیز سطح سلامت مرغ ها را تا حد زیادی بالا خواهد برد. 

بازار فروش گوشت و تخم مرغ گلپایگانی 

مرغ گلپایگانی به عنوان یک مرغ بومی شناخته شده، تخم هایی تیره رنگ و درشت تولید می کند که هر کسی به خوبی از خواص و طعم آن آگاهی دارد، بنابراین هیچ مشکلی در بازار فروش تخم این پرنده وجود نداشته و به عنوان تخم مرغ محلی و روستایی به راحتی فروش میرود. 

از آنجایی که به عنوان مرغ دو منظوره و یا گوشتی قابل پرورش است، وزن مناسبی گرفته و به عنوان مرغ محلی و گوشتی امکان عرضه در بازارهای محلی و یا ارسال به کشتارگاه وجود دارد. 

مرغ و خروس گلپایگانی از چه غذاهایی تغذیه می کنند؟ 

با توجه به اینکه این مرغ اکثرا در روستاها و مراتع آزاد پرورش داده می شوند، امکان تغذیه از علوفه و دانه های روی زمین، حشرات و موجودات ریز روی زمین را دارد. هم چنین در کنار آن باید از انواع دانه های مقوی مانند گندم، ذرت، سویا، جو و… استفاده شود. 

استفاده از میوه و سبزیجات و مانده های غذایی خانگی نیز می تواند منبع غذایی خوبی برای این مرغ و خروس ها باشند، به شرطی که نمک و چربی ناچیزی داشته باشند چرا که این دو مورد تاثیر بسیار مخربی بر سلامتی پرنده ها می گذارد. در مقاله پرورش مرغ محلی به اطلاعات بیشتری در این مورد اشاره شده است. 

سخن آخر 

در این نوشته از وبلاگ چیکن دیوایس به بررسی مزایا و معایب نگهداری مرغ گلپایگانی پرداخته شد، این پرنده دارای مزایای زیادی نسبت به معایب خود بوده و به دلیل تخم گذاری بالا و وزن گیری زیاد، هم به عنوان پرنده گوشتی و هم پرنده تخم گذار قابل پرورش است. مقاومت بالایی در برابر بیماری ها داشته و در مناطق جغرافیایی مختلف قابل نگهداری است. 

نوشته های مشابه

‫۱۲ دیدگاه ها

  1. مرغ گلپایگانی از ولسومر هلند آمده و ازآلمان نیست.تخمگذاری آن حدود ۱۵۰ تا است و اطلاعات شما غلط است.

  2. سلام میخواستم مرغ گلپایگانی پرورش بدم بهشیوه بستر وتخم نتفه دارتولید کنم مشاوره میخواستم کرمان هستم

    1. سلام
      توضیحات اولیه داخل پست موجوده
      برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید دستگاه جوجه کشی با مشاور ما میتونید در تماس باشید : ۰۹۱۴۴۴۸۵۵۹۰ مهندس علیزاده (فقط خرید دستگاه جوجه کشی – تجهیزات مثل آبخوری دانخوری ، لامپ مادر مصنوعی و … )

  3. سلام و وقت بخیر
    همونطور که میدونید توی روستاهای شمال انواع مرغ های محلی وجود داره چطور تشخیص بدیم که یه مرغ یا جوجه از نژاد گلپایگانی هست یا خیر. ممنون ازسایت خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا