دلایل عدم جفت گیری مرغ و خروس
آیا مرغ و خروس شما هم جفت گیری نمی کنند؟ نگران تولید مثل و تکثیر مرغ و خروس خود هستید؟ از دلایل عدم جفت گیری مرغ و خروس خود بی خبرید؟ به دنبال راهکاری برای حل این مشکل می گردید؟ پس این مقاله از چیکن دیوایس را تا انتها مطالعه کنید.
در این مقاله ضمن بررسی عوامل موثر در عدم جفت گیری مرغ و خروس، راهکارهایی را برای حل این مشکل برای شما ارائه می دهیم. پس در ادامه ی مطلب همراه ما باشید.
چرا مرغ و خروس جفت گیری نمی کنند؟
عواملی از جمله وزن مرغ و خروس، کمبود مواد غذایی، سن ، بیماری، استرس، عقیم یا هم خون بودن و … می توانند در جفت گیری نکردن مرغ و خروس موثر باشند که در ادامه به بررسی هر یک از آنها می پردازیم
۱) چاقی یا لاغری بیش از حد
در صورتی که مرغ و یا خروس و یا هر دو بیش از حد چاق و یا لاغر باشند در این حالت در حفظ تعادل و جفت گیری درست به مشکل برخواهند خورد. و در شرایط حادتر هیچ تمایلی به جفت گیری نخواهند داشت.
بنابراین لازم است تا در طول زمان های معینی نسبت به اندازه گیری وزن مرغ و خروسی که می خواهید آنها را تکثیر کنید اقدام نمایید تا از سلامت آنها مطمئن شوید. در صورت مشاهده ی افزتیش و یا کاهش بیش از حد ون طیور خود حتما با یک دامپزشک و متخصص جیره نویس مشورت کنید.
۲) کمبود تغذیه
یکی از اصلی ترین موارد موثر در عدم جفت گیری مرغ و خروس عدم دریافت غذای کافی و کمبود مواد مغذی می باشد. مرغ و خروس برای افزایش قوای جنسی و جسمی خود نیاز به یک رژیم غذایی متعادل و مقوی دارند. بنابراین باید مواد مغذی مورد نیاز بدن خود بخصوص کلسیم و پروتئین را از این طریق دریافت نمایند. در صورتی که طیور شما کمبود های غذایی داشته باشد در این حالت جفت گیری نخواهند کرد.
تعیین یک برنامه ی غذایی استاندارد برای جفت های مولد اهمیت بالایی را دارد و در این باره حتما لازم است با یک متخصص جیره نویس در این زمینه مشورت نمایید.
بیشتر بخوانید : جهت دریافت اطلاعت در زمینه ی تغذیه ی مرغ ها به مقاله ی غذای مرغ چیست ؟ مراجعه کنید.
۳) بیماری
بیماری ها در تضعیف قوای جنسی مرغ و خروس تاثیر بسیاری را دارند. چراکه با تحت تاثیر قرار دادن سلامتی آنها، روال عادی زندگی شان را بر هم می زنند و باعث می شوند که این طیور تمایلی به جفت گیری از خود نشان ندهند. از این بیماری ها می توان به مارک، نیوکاسل، آنفولانزا، عفونت های انگلی، باکتریایی و قارچی اشاره کرد.
پیش از اینکه اقدام به جفت کردن مرغ و خروس ها کنید، حتما از شرایط سلامتی آنها مطمئن شوید. در ضمن برنامه مشخصی را برای واکسیناسیون آنها در نظر داشته باشید.
مطالعه ی بیشتر : آگر تمایل به آشنایی با بیماری های رایج مرغ و خروس دارید، کلیک کنید.
۴) سن نامناسب
مرغ و خروس های خیلی جوان و یا خیلی پیر قادر به جفت گیری نمی باشند. طیور جوان هنوز به اندازه ی کافی بالغ نشده اند و طیور پیر نیز به علت بروز تغییرات هورمونی قوای جنسی آنها تضعیف شده است.
بهترین سن مرغ برای جفت شدن بین ۹ تا ۱۱ ماهگی و بهترین سن خروس بین ۹ تا ۱۲ ماهگی ( قبل از اولین تولک رفتن) می باشد.
نکته : باید توجه داشته باشید که این سن در نژادهای مختلف متفاوت می باشد.
۵) فضای نامناسب
برای اینکه مرغ و خروس های شما بتوانند جفت گیری کنند و تخم بگذارند، باید فضای کافی در دسترس داشته باشند. فضاهای کوچک، با بستر نامناسب و تهویه ی ناکافی، عدم دریافت نور و نداشتن فضای کافی برای باز کردن پر ها می تواند در عدم تمایل مرغ و خروس در جفت گیری موثر باشد.
۶) استرس
یکی از اصلی ترین دلایل عدم جفت گیری مرغ و خروس استرس آنها می باشد. مرغ و خروس برای اینکه جفت گیری موفقی داشته باشند باید در محیطی آرام و بی سر و صدا باشند و هیچگونه استرسی را تجربه نکنند.
به علاوه افراد غریبه و یا حیوانات شکارچی باید از محل زندگی مرغ و خروس دور باشند. این پرندگان حتما باید به منابع غذا و آب کافی دسترسی داشته باشند تا بتوانند زندگی بدون استرسی را تجربه کنند.
۷) متناسب نبودن تعداد مرغ و خروس
بین تعداد مرغ و خروس های یک گله حتما باید تناسب رعایت شود. این تناسب می تواند به صورت یک خروس برای ۶ الی ۱۰ مرغ در نظر گرفته شود. یک خروس حداکثر می تواند ۲۰ بار در روز جفت گیری کند. اگر تعداد مرغ ها بیشتر از این تعداد باشد، در این حالت خروس به دلیل خستگی با بقیه ی مرغ ها جفت گیری نخواهد کرد.
۸) ناسازگاری مرغ و خروس
مرغ ها زمانی که آماده ی جفت گیری می شوند، در بیشتر موارد خروس را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند. مرغ ها در انتخاب خروس مناسب برای خود موارد زیر را در نظر می گیرند:
- به رنگ پرها دقت می کنند که دارای درخشان ترین پر ها باشد.
- خروسی مناسب مرغ ها است که برای وی غذا تهیه کرده، به گله اهمیت دهد و رفتار خوبی داشته باشد.
- همچنین مرغ ها به خروس دارای شانه قرمز روشن علاقه دارند.
در صورتی که خروسی چنین ویژگی هایی را نداشته باشد و از نظر مرغ ها مورد تایید قرار نگیرد، در این حالت جفت گیری انجام نخواهد شد.
نکته : دقت داشته باشید که در برخی از مواقع مرغ ها از خروس غذا برای خوردن می گیرند، اما اجازه جفت شدن به ان را نمی دهند.
۹) عقیم بودن یا ناباروری
برخی از مرغ و خروس ها به طور مادرزادی نابارور هستند و در این حالت ممکن است قوای جنسی ضعیفی داشته باشند و تمایلی به جفت گیری از خود نشان ندهند. متاسفانه راهکاری برای درمان این عارضه وجود ندارد.
۱۰) هم خون بودن
مرغ و خروس همخون که از یک پدر و مادر به دنیا آمده باشند، یا تمایلی به جفت گیری نخواهد داشت و یا در صورت جفت گیری جوجه های آنها با مشکلات ژنتیکی متولد خواهد شد که نابارور و عقیم بودن یکی از این مشکلات می باشد.
برای جلوگیری از این مشکل توصیه می شود از جفت کردن مرغ و خروس های هم خون و یا به اصطلاح خواهر و برادر با یکدیگر خودداری کنید.
سوالات متداول
در زیر برخی از سوالات متداول کاربران را پاسخ داده ایم :
چرا خروس مرغ را می زند؟
اصلی ترین دلیل حمله ی خروس به مرغ استرس و یا بیماری کانیبالیسم می باشد که به دلیل عدم کنترل رفتاری در آنها رخ می دهد.
یک خروس برای چند مرغ کافی است؟
یک خروس در یک روز توانایی ۲۰ بار جفت گیری را دارد و برای ۶ الی ۱۰ مرغ کافی است.
بهترین دارو برای تقویت نطفه خروس چیست؟
از جمله بهترین دارو ها برای تقویت نطفه خروس می توان به قطره ی ویتامین AD3E و یا عرق یونجه اشاره کرد.
سخن آخر
در این مقاله از وبسایت چیکن دیوایس درمورد شایع ترین دلایل عدم جفت گیری مرغ و خروس بحث کردیم. در صورتی که مرغ و خروس شما هم تمایلی به جفت گیری از خود نشان نمی دهند، این عارضه می تواند ناشی از یکی از موارد ذکر شده باشد که باید حتما آن را شناسایی و رفع نمایید تا طیور شما جفت گیری و جوجه کشی موفقی داشته باشند.
برای نطفه دهی هفت مرغ زینتی کوشین با یه خروس خوبه؟ اخه من پرورش دهنده هایی رو دیدم که هفت مرغ با یه خروس نگه میدارن راندمان خوبیم دارن
بله نسبت مناسب ۵ به یک هست
هشت عدد مرغ و خروس زینتی ساسکس ورجین دارم الان تو یازده ماه رفتن نه مرغش تخم میکنه نه خروس میخونه علت چیه
دلایل مختلفی داره
تخم نذاره تغذیه نادرسته کلسیم و پروتئین کافی دریافت نمیکنه
و یا بیماره
نخوندن خروس هم ممکنه بیمار باشه
چک کن ببین تغییر رنگ فضله داره یا نه