تغییر رنگ زرده تخم مرغ بدون خرید رنگدانه و هزینه اضافه
شاید تابهحال برایتان پیشآمده که با خرید تخممرغ متوجه شوید زرده بعضی از آنها کمرنگ است و گمان کنید آنچنان از کیفیت خوبی برخوردار نیستند. اما دلیل این کم رنگی چیست؟ با چه تدابیری میشود زرده را رنگین تر کرد؟ در این مقاله به راهکارهای ساده و اصولی اشاره شده که با بهکارگیری آنها در جیره غذایی مرغ میتوانید تاثیر شگرف را در تغییر رنگ زرده تخم مرغها مشاهده کنید.
چرا زرده تخم مرغ کمرنگ میشود؟
به طور طبیعی مرغها در فصل بهار بیشتر تخم میگذارند اینکه گاه زرده تخممرغها کمرنگ هست به دلیل بهرهبرداری بیش از حد پرورش دهندگان از مرغها است؛ یعنی در کل فصول سال با استفاده از نور بیشتر و تنظیم دما توسط سیستم های گرمایشی ، به مرغ القا میکنند که فصل بهار است و باید به تخمگذاری مشغول شود.
دلیل دیگر به ثابت بودن جیره و عدم استفاده از پودر مواد غذایی رنگی مربوط می شود. با توجه به اینکه در اکثر مرغداری ها از جیره ثابت پلت شده استفاده می کنند، این موضوع کاملا طبیعی است. اما مرغ های بومی و محلی به دلیل تغذیه از انواع سبزیجات رنگی، تخم با زرده پر رنگ تری نیز می گذراند.
آیا کم رنگ شدن زرده تخم مرغ دلیل بر کاهش ارزش غذایی تخم مرغ است؟
با توجه به تحقیقات صورت گرفته هیچگونه تغییری در ارزش غذایی تخم مرغ ایجاد نمیشود و صرفا تغییر رنگ زرده تخم مرغ، آنها را بازارگیرتر خواهد کرد.
جالب است بدانید کم رنگ و یا پر رنگ بودن زرده تخم مرغ ، هیچ تاثیری در ارزش غذایی نداشته و به هیچ عنوان رابطهای با تازگی و کیفیت بالای تخم ندارد. اما اگر به دنبال افزایش ارزش غذایی تخم مرغ و بهبود طعم و مزه آن هستید، پیشنهاد می شود مقاله نحوه تولید تخم مرغ محلی با ارزش غذایی بالا را بخوانید.
روش طبیعی تغییر رنگ و پر رنگ کردن زرده تخم مرغ
برخی از مواد خام در جیره غذایی مرغ دارای رنگدانههای طبیعی هستند مثل ذرت و … اما برای تغییر رنگ و غلیط کردن زرده از عصارههای غلیظتری مانند گل همیشهبهار، بابونه و فلفل قرمز تركيه يا Pul Biber، پاپریکا و عصاره آناتو استفاده میکنند، اگر شما نیز در پی پررنگ تر کردن زرده تخم مرغهای خود هستید بهتر است موارد ذکر شده را در جیره غذایی مرغها اضافه کنید.
البته گل ریحان خشک، گل جعفری و برگ هویج نارنجی نیز بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغان تخمگذار اثر میگذارد که بر میزان رنگ زرده هم تأثیر بسیاری دارد و میتوانید به میزان ۲ گرم را به هر کیلوگرم از جیره مرغها بیفزایید.
در صورت استفاده از رنگدانه گل بابونه، به این نکته توجه داشته باشید که فقط خامه یا مادگی گل بابونه توانایی پر رنگ کردن زرده را دارد و مابقی قسمت های گل تاثیر چندانی ندارند.
اثرات رنگدانههای طبیعی در تخم مرغ
گیاهان و. سبزیجات اشاره شده، علاوه بر اینکه بر رنگ زرده تخم تاثیر می گذارند، در متابولیسم پرنده نیز تاثیرگذار است که به عنوان نمونه به چند مورد زیر اشاره شده است :
۱.گیاه گل جعفری و فلفل قرمز در ضریب تبدیل خوراک و وزن توده تخممرغ اثر زیادی میگذارد، درواقع وزن توده بالا میرود.
۲.تفاله برگ ریحان یک مکمل خوراکی خوب برای افزایش سطح آلفا-لینولنیک با کاهش میزان اسیدهای چرب اشباع زرده است.
۳.عصاره پاپریکا رنگ زرده را در درجه بالا و به طور موثری تشدید میکند.
دلایل عدم جذب رنگدانه توسط مرغ
گاه بیماریهایی مرغ را درگیر میکند که منجر به عدم جذب رنگدانه در زرده تخم مرغ میشود، بنابراین اگر پس از چند دوره مصرف رنگدانه، هیچ تاثیری در بهبود رنگ زرده تخم مرغ مشاهده نکردید، به دنبال نشانه های بیماری در پرنده خود باشید که در ادامه به شرح مختصری از آنها پرداخته شده است.
بیماری کوکسیدیوز
این انگل باعث آسیب در بافتهای روده شده و موجب تغییر در جذب مواد مغذی میشود و با ایجاد اسهال به نقطه اوج خود میرسد که کاهش تولید تخم را در پی دارد بهطوریکه باعث کوتاه شدن پرزهای مخاط روده شده و محل جذب رنگدانه را انگلی میکند.
راه حل ایمنی استفاده از واکسن کوکسیدیوز میباشد که مطالعات صورت گرفته گواه این است استفاده از آنتی اکسیدانها با منشا طبیعی همچون ویتامین E یا پونه کوهی میتواند در بهبودی مرغ بیمار کمک کننده باشد، همچنین رژیم غذایی متشکل از لاکتوباسیلها محیط میکروبی روده را بهبود بخشیده و به عنوان تعدیل کننده عمل میکند.
بیماری نیوکاسل
نیوکاسل که بسیاری از پرندگان را درگیر خود میکند یکی دیگر از بیماریهایی است که در جذب رنگدانه تاثیر میگذارد، این گونه از ویروس گاه به سیستم عصبی حمله میکند و گاه سیستم تنفسی و گوارشی را درگیر میکند.
این بیماری در علائم گوارشی نیز با درگیر کردن مخاط حفره باکال، معده و روده را تحت تاثیر قرار میدهد. متاسفانه هیچ درمان خاصی برای درمان بیماری نیوکاسل وجود ندارد و برای پیشگیری و کنترل اقدامات خود را در زمینه واکسیناسیون به موقع و بهداشت مطلوب انجام دهید.
در صورت مبتلا شدن مرغ شما به هریک از این بیماریها باید تخم او را دور بیاندازید و هم چنین اگر با کاهش تخم گذاری مواجه شده، می توانید با مطالعه مقاله راه های تحریک مرغ برای تخم گذاری، میزان تخمگذاری مرغ خود را افزایش دهید.
سخن پایانی
استفاده از رنگدانه در تخممرغهایی که با کمبود ویتامین A مواجه هستند باعث پررنگتر شدن زرده خواهد شد شما میتوانید با استفاده از گیاهان ذکر شده در جیره غذایی مرغها به نتیجه مطلوب به شیوه طبیعی دست یابید و نیازی به استفاده از رنگدانههای شیمیایی نیست.
اگر از شیوه های دیگری برای پررنگ تر کردن زرده تخم مرغ استفاده کردهاید برای ما در نظرات بنویسید.
سلام
به عنوان مثال از جوشانده پوست پیاز که رنگ قرمز به دست میاد میشه در آب شرب مرغ ها استفاده کرد؟ یا از دم کرده گلرنگ؟
سلام دوست عزیز
بهتره داده نشه دزش رو به درستی تعیین نکنید مشکلات گوارشی پیش میاره براشون
سلام قدیم ما مرغ هارو ول میکردیم بیرو میرفتن باغ اونجا پر گیاه بود و پر از پهن گاو پهن هارو زیرو رو میکردن و پر از لارو حشرات بود میخورد اصلا بهشون غذا نمیدادم فقط غرب که برمیگشتن یزه گندم میدادم بهشون یک روز در میونم تخم میکردن ولی زرده شون خیلی پر رنگ و لذیز بود از اون وقت تا حالا دیگه از اون تخم مرغ ها ندیدم به نظرتون چرا ایقدر خوشمزه بودن حیف اون روزا