مرغ جنگلی سرخ Red Junglefowl | خروس جنگلی | مرغ جنگلی
خروس مرغ جنگلی سرخ Red Junglefowl
نام انگلیسی: Red Junglefowl
نام فارسی: مرغ جنگلی سرخ
خروس مرغ جنگلی سرخ Red Junglefowl : نام علمی آن «GalluS galluS» است و مانند تمامی مرغ ها اهلی به شمار می رود. این پرنده برای اولین بار در قاره آسیا اهلی شده است یعنی در جایی که تعداد دیگری از حیوانات دیگر مزرعه اهلی شده بودند. تعدادی از مرغ های مسابقه و همچنین نژاد لگهورن قهوه ای برخی از نقش و نگارهای نیاکان خود را حفظ کرده اند. پرورش و نگهداری این نژاد آسان است.
مرغ و خروس جنگلی در واقع مهمترین نژاد مرغ های وحشی می باشد که پیدایش اولیه مرغ های اهلی و ماکیان به آنها برمیگردد. در مناطق شمالی ایران هنوز هم برخی از مرغ های بومی وجود دارد که مولدین آنها مرغ و خروس های وحشی جنگلی هستند. مرغ و خروس جنگلی به طور کلی در چهار گونه به ثبت رسیده اند. برخی از این نوع مرغ های اصیل هم اینک کمیاب بوده و فقط در مناطقی از آسیا به ویژه آسیای شرقی یافت میشوند. در این مقاله از وبلاگ چیکن دیوایس بیشتر در مورد خروس و مرغ جنگلی بحث خواهیم نمود و شما را با ویژگی ها و خلق وخوی آنها آشنا میکنیم.
تاریخچه مرغ و خروس جنگلی و معرفی گونه های مختلف آن
منشأ اصلی این مرغ ها، جنگل های هند، سریلانکلا و جنوب شرقی آسیا میباشد. تخمین زده میشود که مرغ های جنگلی حدود ۴ میلیون سال پیش از اجداد خود جدا شده اند. تمامی نژادهای مرغ که تا امروزه شناسایی شده اند حاصل مرغ و خروس های جنگلی میباشند. مرغ و خروس های جنگلی شامل ۴ گونه اصلی بوده که عبارتند از مرغ و خروس جنگلی سرخ، خاکستری، سبز و سریلانکایی. گونه های مرغ و خروس جنگلی سرخ و خاکستری به عنوان اجداد اصلی مرغ های اهلی از اهمیت تاریخی برخوردار هستند.
مرغ و خروس جنگلی قرمز (Red Junglefowl)
مرغ جنگلی قرمز با نام علمی Red Junglefowl یک پرنده گرمسیر است که بیشتر در مناطق جنوب و جنوب شرقی آسیا یافت میشود. همانطور که گفته شد این گونه ها نیاکان اصلی مرغ خانگی می باشند. در مقایسه با مرغ های خانگی، این نوع مرغ ها هیکل کوچکتری دارند و رنگ آنها روشن تر است. مرغ و خروس جنگلی به لحاظ رفتاری نیز تفاوت زیادی با مرغ های اهلی شده دارند. آنها به طور طبیعی از انسان ها هراس داشته و بیشتر ترسو به نظر می رسند.
خروس جنگلی سرخ به طور قابل توجهی جثه درشتری نسبت به مرغ آن دارد و همچنین خروس ها دارای پرهای تزئینی با رنگ روشن می باشند. دم خروس ها دارای پرهای طوسی رنگ و بلند بوده که در نگاه اول سیاه رنگ به نظر میرسند. اما در زیر نور مستقیم آفتاب، دم خروس جنگلی سرخ به رنگ های مختلف آبی، سبز و بنفش می درخشد. همچنین خروس ها پرهایی طلایی بر روی گردن و پشت خود دارند. در واقع همانند سایر گونه های وحشی، ظاهر نر در این نوع پرندگان جذاب تر و خیره کننده تر از ماده می باشد. علت اصلی این زیبایی هم به خاطر این می باشد که ماده جذب آن شود و جفت گیری صورت گیرد.
مرغ جنگلی سرخ ظاهری خاکستری رنگ و دم بلندی دارند. رنگ پرهای آنها به طوری است که مرغ به راحتی میتواند خود را از دید شکارچیان پنهان کنید و به نوعی خود را استتار کند. در این گونه ها، مرغ ها بین ۵۰۰ الی ۸۰۰ گرم و خروس ها بین ۱۰۰۰ الی ۱۴۵۰ گرم وزن دارند. مرغ و خروس جنگلی سرخ در برابر بیماری نیز مقاومت بالایی دارند. برخی از آنها تا ۳۰ سال نیز میتوانند عمر کنند ولی به طور متوسط آنها ۱۰ الی ۲۰ سال زندگی میکنند.
در جنگل ها این نوع مرغ به صورت گله ای زندگی میکنند که در گله ها خروس ها قلمرو طلب بوده و برای خود قلمرو تعیین میکنند.
تغذیه آنها بیشتر به ساعت اولیه صبح و اواخر عصر به عمل می انجامد. مرغ بیشتر بر روی زمین به دنبال دان و غذا میگردند. آنها همه چیزخوار هستند؛ غذای آنها میتواند دانه،گل، گیاه، ریشه گیاهان، میوه، حشرات و موش و … باشد. لازم به ذکر است که این نوع مرغ و خروس ها استعداد خوبی در پرواز کردن دارند و در مواقع خطر و یا برای تغذیه میتوانند مسافتی مد نظرشان را با پرواز کردن طی کنند.
یکی دیگر از ویژگی های جالب این نوع مرغ ها این است که آنها خود را در خاک می غلتانند. این کار به تعادل چربی های پوست و پرهای آنها کمک میکند. زیرا گرد و غبار جذب چربی های اضافی شده و باعث خشک شدن و ریزش چربی ها میشود.
مرغ های جنگلی معمولا در فصل هایی همچون بهار و اواخر زمستان تولید مثل میکنند. همانند بسیاری از پرنده های وحشی، خروس جنگلی سرخ نیز برای جلب توجه ماده حرکات نمایشی اجرا میکند. مرغ های جنگلی وحشی معمولا تخمگذاری پایینی دارند. آنها بیشتر در فصل جفت گیری تخمگذاری میکنند.
دوره جوجه کشی آنها نیز همانند جوجه کشی مرغ های معمولی ۲۱ روز طول میکشد. سن بلوغ این نوع مرغ ها معمولا ۵ ماهگی میباشد. البته خروس ها کمی دیرتر از ماده ها بالغ میشوند. جمعیت اصلی این نوع مرغ ها هنوز در وضعیت خطر نیست ولی رو به کاهش است. مخصوصا که این گونه های وحشی امروزه در معرض خطر ترکیب نژاد قرار دارند و با گونه های اهلی جفت زده میشوند. ترکیب این نژاد با گونه های اهلی باعث میشود که صفات اصلی پرنده های وحشی به تدریج از بین برود.
مرغ جنگلی سرخ بیش از ۵۰۰۰ سال است که توسط انسان ها اهلی شده است. آنها تخمگذاری پایینی داشته و وزن آنها نیز سبک می باشد با این حال در محدوده بومی خود هنوز هم بعنوان منبع مهم گوشت و تخم مرغ پرورش داده میشوند. مخصوصا خروس جنگلی سرخ هنوز هم در برخی مناطق آسیا بعنوان خروس جنگی استفاده میشود. چون آنها خارهای بلند و بسیار تیزی دارند.
مرغ و خروس جنگلی خاکستری (Grey Junglefowl)
یکی دیگر از اجداد اصلی مرغ های اهلی، مرغ و خروس جنگلی خاکستری میباشد. مخصوصا در مرغ های امروزی رنگدانه های زرد در پوست و قسمت های مختلف بدن آنها از مرغ جنگلی خاکستری به ارث رسیده است. زیستگاه اصلی این مرغ ها جنگل های بامبو و مناطق جنگلی هند می باشد. در این نوع مرغ ها نیز، گونه های نر یعنی خروس ها وزن بیشتر و ظاهر با شکوه تری دارند.
مرغ جنگلی خاکستری تخمگذاری پایینی دارد و تخم مرغ هایی به رنگ کرمی میگذارد. گرچه جمعیت این مرغ های وحشی زیاد میباشد ولی شکار بی رویه آنها برای تأمین گوشت و استفاده از پرهای آنها برای ساختن طعمه های ماهیگیری، جمعیت آنها را با خطر مواجه ساخته است. همچنین از بین رفتن جنگل ها و زیستگاه طبیعی نیز خطر جدی برای این نوع مرغ های وحشی به حساب می اید. به طور کلی مرغ جنگلی خاکستری یک پرنده ترسو و فراری بوده و بیشتر ترجیح میدهند در مکان هایی باشند که بتوانند خود را پنهان کنند.
خروس جنگلی خاکستری به طور متوسط بین ۷۰۰ الی ۱۱۳۰ گرم و مرغ وحشی خاکستری نیز بین ۴۵۰ الی ۷۰۰ گرم وزن دارد.
مرغ و خروس جنگلی سبز (Green Junglefowl)
یکی دیگر از گونه های مختلف مرغ جنگلی است که بومی جزیره اندونزی میباشد. این مرغ و خروس ها به مرغ جاوه سبز و فورکتیل نیز معروفند. خروس جنگلی سبز یک پرنده زیبا و جذاب می باشد. آنها حتی میتوانند از طریق آبهای آزاد بین جزایر پرواز کنند که این استعداد یک موفقیت بزرگی برای یک مرغ می باشد.
پرهای خروس جنگلی سبز در قسمت سینه به رنگ تیره است ولی پرهای زینتی آن در بخش بال، گردن، پشت و دم رنگ آمیزی خارق العاده ای دارند. همچنین تاج و ریش خروس ها برخلاف سایر نژادهای مرغ ترکیبی از رنگ آبی روشن و بنفش بوده که حالتی شبیه به رنگین کمان دارد. ولی مرغ ها دارای پرهایی قهوه ای رنگ بوده که در زیر آفتاب می درخشند.
مرغ وحشی جنگلی سبز به صورت دسته ۲ الی ۵ تایی زندگی میکنند. هر گله توسط یک خروس هدایت میشود و آن خروس وظیفه دارد که گله را برای تغذیه و آشامیدن به بیرون برده و مجددا آنها را به داخل جنگل باز گرداند. مرغ های جنگلی سبز یک رژیم غذایی طبیعی خاصی دارند. آنها بیشتر از غذاهای ساحلی همانند حلزون، سخت پوستان کوچک دریایی و حتی عروس دریایی تغذیه میکنند. به همین دلیل تغذیه خانگی آنها برای بیشتر پرورش دهندگان مقرون به صرفه نیست و این نوع مرغ ها کمتر به شکل اهلی شده نگهداری میشوند.
مرغ های جنگلی سبز معمولا تخم مرغهایی سفید رنگ گذاشته و جالب آنکه دوره جوجه کشی آنها میتواند بین ۲۱ الی ۲۶ روز متغیر باشد.
این گونه از مرغ ها بومی مناطق گرمسیر بوده و لذا در برابر گرما و رطوبت مقاوم هستند. ولی مناطقی با آب و هوای سرد اصلا برای نگهداری آنها مناسب نیست و باعث بیماری و تلف شدن آنها میشود. مرغ سبز جنگلی در فرهنگ کشور اندونزی جایگاه ویژه ای دارد. مرغ دورگه ایام بیک سار اندونزی حاصل تلاقی مرغ سبز جنگلی با مرغ مسابقه ای بانکی ویود می باشد.
متوسط وزن مرغ جنگلی سبز ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ گرم بوده و خروس آن نیز بین ۷۰۰ الی ۱۵۰۰ گرم وزن دارد. این نوع مرغ ها معمولا ترسو بوده و سعی میکنند که با دیگر طیور و پرنده ها درگیر نشوند.
لیست مقالات جامع مرتبط با مرغ و خروس