بیماری مارک در طیور چیست و چه درمانی دارد ؟

آیا تا به حال نام بیماری مارک در طیور به گوشتان خورده است؟ این بیماری ویروسی نه تنها به شدت خطرناک است، بلکه درمان قطعی هم ندارد و میتواند ضررهای جدی به صنعت پرورش طیور وارد کند.
اگر اطلاعات کاملی در مورد این بیماری ندارید و به دنبال راهی مؤثر برای پیشگیری از آن هستید، نگران نباشید. در این مقاله، به بررسی کامل بیماری مارک میپردازیم و در انتها بهترین روش های پیشگیری و مقابله با این بیماری را معرفی خواهیم کرد.
بیماری مارک در طیور چیست؟
مارک، یک بیماری ویروسی جدی در طیور است که در سنین پایین جوجه ها را مبتلا کرده و اگر که ویروس به وجود آورنده اش “آلفا هرپس” باشد، سیستم ایمنی بدن پرنده را هدف قرار داده و از کار می اندازد.
این بیماری پرنده را فلج کرده و با ایجاد تومور در جاهای مختلف بدن موجب مرگ آن می شود. استرس ناشی از نوک چینی، واکسیناسیون، جابجایی گله و عدم رعایت رفت و آمدهای داخل سالن باعث تشدید آن می شود.

بهتر است برای داشتن جوجه های سالم اقدام به تشکیل گله خود کنید بدین منظور استفاده از دستگاه جوجه کشی بهترین گزینه بوده تا از گزند هر گونه مشکل احتمالی در طیور در امان بمانید.
علائم بیماری مارک در طیور
بیماری مارک طیور با دو دسته علائم متفاوت در پرندگان دیده شده است:
۱) علائم عصبی
بین سنین ۶ تا ۱۲ هفتگی رخ داده و با علائمی چون:
- کوری
- غیرعادی شدن مردمک چشم
- فلج شدن پا، بال، و گردن
- درد و التهاب اندام های زیرین
- ایجاد تومور در جاهای مختلف بدن
- بی اشتهایی
- کم کردن وزن
۲) علائم داخلی:
بین ۱۲ تا ۲۰ هفتگی اتفاق می افتد و نشانه های آن به قرار زیر است:
- متورم شدن اندام های داخلی مثل کبد، طحال، تخمدان، و کلیه
- کم خونی
- اسهال
- کم آبی بدن
- درگیری دستگاه گوارش
- پر بودن چینه دان
در برخی موارد نادر، پرنده مبتلا هیچ علائم خاصی را از خود بروز نمی دهد. مارک طیور عموما به شکل عصبی در پرنده خود را نشان می دهد و با فلج کردن تدریجی و درگیر کردن عصب اصلی ساق پا به طیور آسیب می زند؛ این امکان هم وجود دارد که به چشمهای پرنده صدمه زده و منجر به کوری اش شود.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با آب آوردگی شکم مرغ بر روی لینک مقابل کلیک کنید، آسیت یا آب آوردگی شکم در مرغ گوشتی را چگونه درمان کنیم؟.
نحوه تشخیص بیماری مارک
تشخیص مارک در طیور اغلب سخت است چون ممکن است با بیماری های دیگر اشتباه گرفته شود. زیرا در بیشتر مواقع مارک شبیه به بیماری لوکوز است. این بیماری بیشتر مشکلات حاد چشمی را در طیور ایجاد میکند و عصب انها را فلج می نماید.
لازم به ذکر است که اکثرا در سن ۸ تا ۲۰ هفتگی جوجه ها رخ می دهد اما در بین پرندگان ۳ الی ۴ هفته و حتی یک ساله نیز گاهی دیده شده است.
نحوه شیوع بیماری مارک در طیور
از جمله مواردی میتواند در سبب شیوع بیماری مارک در طیور داخل سالن شود شامل موارد زیر است :
- تنفس
- گرد و غبار و آلودگی پوست پرنده
- تماس با مدفوع پرندگان آلوده
پرندگان خود را از یک فارم معتبر که از واکسیناسیون مرغان آن مطمئن هستید، خریداری نمایید.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه تورم مقعد طیور بر روی لینک مقابل کلیک کنید، بیماری تورم کلواک طیور را چگونه درمان کنیم.
پیشگیری از بیماری مارک در طیور
از آنجا که پیشگیری بهتر از درمان است و بیماری مارک هیچ درمانی جز پیشگیری ندارد پس بهتر است برای جلوگیری از هرگونه ضرر و زیانی چند راهکار ساده را به کار بسته و طیور خود را از شر بیماری ریشه کنی چون مارک برای همیشه نجات دهید:
- چک کردن بقیه پرندگان در اسرع وقت
- ضدعفونی و تمیز کردن منظم محیط نگهداری و تجهیزات
- تهیه خوراک با کیفیت
- کنترل ورود و خروج
- مشاوره گرفتن مرتب از دامپزشک
- انتقال پرندگان به جای دیگر هنگام پاکسازی محیط و برگرداندن خاک آن در صورت خاکی بودن کف
- مدیریت اصولی و رعایت بهداشت
- تهیه گله های مقاوم ژنتیکی
- واکسیناسیون طیور در روزهای اول زندگی
- اطمینان از جداسازی جوجه های سالم از مریض
- جلوگیری از ورود کرک و گرد و غبار آلوده پرندگان مسن به محیط
جالب است بدانید: احتمال این که ویروس بیماری مارک به طیور منتقل شود ۱۰ تا ۵۰ درصد است اما درصد مرگ و میر آن در صورت گرفتن بیماری تا ۱۰۰ درصد هم بالا می رود. مرگ و میر جوجه همیشه آنی نیست و شاید در ۴۰ هفتگی پرنده اتفاق افتد.
درمان دارویی بیماری مارک در پرندگان
تنها ترین روش برای مقابله با این بیماری همه گیر واکسینه کردن پرندگان در زمان تولد است.
واکسن پولواک مارک ” Poulvac marek” واکسنی دوگانه است که مانع از ابتلای طیور به بیماری مارک می شود.
واکسن Rismavac + CA126 یک واکسن زنده ترکیبی با واسطه سلولی است که جهت پیشگیری از بیماری مارک در پرندگان استفاده می شود.
سخن آخر
در این نوشته از مجموعه چیکن دیوایس، یکی از خطرناک ترین بیماری طیور به نام مارک را بررسی کردیم و سعی داشتیم تا با ارائه اطلاعاتی دقیق برای این مشکل بسیار جدی، راهکاری مقرون به صرفه و بهینه پیدا کنیم.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید، لطفا در بخش دیدگاه های سایت سوالتان را مطرح کنید.

سلام من یک جوجه ۴ ساله دارم جوجه که نه مرغ این مرغ یک دفعه در یک روز نابینا شد بدون هیچ علامت قبلی و بعد از اون پاهاش فلج شد و بعد از اون اشتهاش کور شد بارها دکتر بردم ولی بهتر نشد کم کم گردنش کج شده و غذا اصلاً نمیخوره و آب هم نمینوشه مجبورم به زور توی حلقش بریزم و مچشهاش داره حالت آب مروارید میگیره الان ۲۲ روزه ه پرنده من مبتلا شده و من نمیدونم آیا مارک یا نه
با توجه به علائمی که توضیح دادی، به نظر می رسه که مرغت به بیماری عصبی یا عفونی مبتلا شده. علائمی مثل نابینا شدن ناگهانی، فلج شدن پاها، کج شدن گردن و تغییرات در چشم ها میتونه نشانه بیماری هایی مثل نیوکاسل یا آنسفالیت ویروسی باشه. این بیماری ها به سرعت می تونن پیشرفت کنن و اگر درمان فوری نشه، وضعیت بدتر میشه.
درمان نگهدارنده نیوکاسل
تقویت حیوان نیوکاسل زده
نواله عسل و آرد ، نخود خیس شده
گوجه فرنگی و سیب زمینی اب پز
گندم و سویای خیس شده ، نون ماست و سیر
قرص سرماخوردگی و قرص ب یک ۳۰۰ نصف صبح و شب تا ۵ روز
نیم سی سی امپول نروبین تا ۳ روز
آمپول لینکوپک خارجی با جنتامایسین یک سی سی سه روز و کپسول آموکسی سیلین ۳ روز بدید البته این موارد اگر دامپزشک تایید کردن انجام بدین و خودسرانه کاری نکنید
سلام خسته نباشید من شیش تا جوجه بیست روزه برهما دارم یکی از اون ها بعد دو سه روز پاهاش باز شد کلن نمیتونست رو پاهاش بیسته اونو از بقیه جدا کردم اب ودونش رو جدا دادم بعد ده روز الان کاملا رو پاهاش راه میره سرحال میخواستم ببینم میتونم اونو باز قاطی بقیه کنم یا بیماری چی بوده
سلام خسته نباشید فرقش با بیماری نیوکاسل چیه؟
بیماری مارک و نیوکاسل هر دو از بیماریهای جدی در طیور هستن ولی تفاوتهای زیادی دارن. مارک یه بیماری ویروسیه که توسط ویروس هرپس ایجاد میشه و بیشتر اعصاب، چشمها، پوست و اندامهای داخلی رو درگیر میکنه. این بیماری باعث فلج شدن پرنده، مشکلات چشمی، کاهش رشد و حتی تومور در اندامهای داخلی میشه. انتقالش بیشتر از طریق گرد و غبار و پرهای آلوده انجام میشه و چون ویروسش مدت زیادی توی محیط باقی میمونه، کنترلش سخته.
اما نیوکاسل یه بیماری ویروسی دیگه است که توسط ویروس پارامیکسو ایجاد میشه و بیشتر روی دستگاه تنفسی، گوارشی و عصبی تأثیر میذاره. علائمش شامل تنگی نفس، عطسه، ترشحات بینی، اسهال سبز و مشکلات عصبی مثل لرزش و چرخش سر هست. این بیماری خیلی مسریه و از طریق ترشحات، مدفوع و تماس مستقیم بین پرندهها منتقل میشه.
فرق اصلی این دوتا بیماری اینه که مارک بیشتر روی سیستم عصبی و رشد پرنده اثر داره و ممکنه باعث تومور بشه، در حالی که نیوکاسل علاوه بر سیستم عصبی، روی تنفس و گوارش هم تأثیر میذاره و به شدت مسریه. هر دوتا بیماری واکسن دارن و بهترین راه پیشگیری ازشون همون واکسیناسیون و رعایت بهداشت توی سالنهای پرورش پرنده است.