مدیریت مرغداری در فصل گرما و تابستان
اقدامات لازم در مرغداری برای فصل تابستان
فصل گرما از راه رسیده و به دنبال راهکاری برای مدیریت مرغداری میگردید؟ نگرانید که تنش و استرس گرمایی باعث تلف شدن مرغ های شما شود؟ از اقدامات ضروری برای کاهش گرمای سالن مرغداری بی خبرید؟ با ما تا انتهای این مقاله از سایت چیکن دیوایس همراه باشید تا در رابطه با مدیریت مرغداری در فصل گرما اطلاعات لازم ارائه شود.
اقدامات لازم در مرغداری برای فصل تابستان
روش های مختلفی برای مقابله با گرمای محیط مرغداری وجود دارد که میتوانید با بکارگیری هر یک از آنها از اثرات تنش گرمایی در سالن بکاهید که در ادامه به توضیح هر یک از این موارد پرداخته ایم.
طراحی سالن
در هنگام طراحی سالن مرغداری ساختمان نگهداری، سیستم تهویه، رنگ و شیب سقف، جهت و مکان سالن، مصالح و… تاثیر زیادی در جذب یا دفع گرمای سالن دارد بدین ترتیب باید طراحی سالن مرغداری به گونه ای باشد که گرمای خارج از سالن به داخل نفوذ نکند.
همچنین باید عایق کاری های مورد لازم صورت گیرد تا دمای داخلی سالن به خوبی حفظ شود.
در مناطق گرم برای جلوگیری از گرمازدگی پرندگان جهت طولی سالن از شرق به غرب و عرض آن از شمال به جنوب است.
بدین منظور باید طراحی سالن به گونه ای باشد که موجب تقویت جریان هوای شمالی و جنوبی شود و پرندگان از نور خورشید به خوبی محافظت شوند.
در هنگام ساخت باید عایق بندی سقف صورت گیرد زیرا بیشترین نفوذ گرما از سقف است. همچنین سقف باید دارای شیب زیاد باشد.
استفاده از سیستم های خنک کننده تبخیری
تجهیز سالن با سیستم های خنک کننده تبخیری یا پدهای خنک کننده و آب پاشی در مواقع مورد نیاز می تواند تاثیر بسزایی در پایین آمدن دمای داخل سالن داشته باشد. سیستم های تبخیری با تبخیر آب به دفع گرمای اضافی کمک میکنند و بدین طریق هوای خنک در داخل سالن ایجاد میشود. هنگام استفاده از این روش باید رطوبت به صورت دقیق کنترل شود.
مدیریت آب
زمانی که افزایش دما صورت میگیرد میزان مصرف آب پرندگان نیز بالا میرود بنابراین باید آب کافی به مقدار لازم در اختیار پرنده قرار گیرد و همچنین از تکه های یخ در داخل آن استفاده شود.
برای تامین آب مورد نیاز باید تعداد آبخوری ها و فاصله میان آنها را بیشتر کرد، در این فصول باید مخازن آب عایق بندی شده و در سایه قرار گیرند.
برای جلوگیری از فاسد شدن آب در لوله ها بهتر است از آب اکسیژنه برای شست و شوی خطوط انتقال آب استفاده شود.
مدیریت بستر
به هر میزانی که دمای داخل سالن افزایش مییابد، دمای بستر نیز بالا میرود. برای پایین آوردن دمای بستر باید آن را مرطوب کرد. هنگامی که بستر مرطوب میشود به کف سالن می چسبد و بوی آمونیاک بدی از خود نمایان میکند که همین امر باعث بروز مشکلات مختلف من جمله کاهش رشد پرنده، افزایش تنش و… خواهد شد.
برای جلوگیری از این منظور میتوانید در تغذیه پرندگان از پروبیوتیک، زئولیت، کربن فعال و… استفاده کنید.
مدیریت تغذیه پرنده
در گله های گوشتی بهتر است تغذیه پرندگان در ساعات خنک روز یعنی ساعات اولیه صبح و ساعات پایانی عصر مورد استفاده آنها قرار گیرد. استفاده از این روش به جهت کاهش گرمای بدنی یا همان متابولیکی بدن پرندگان است.
در تابستان به دلیل بالا بودن دما و افزایش مصرف خوراک در ساعات اوج دما مرگ و میر پرندگان نیز بیشتر خواهد شد.
مدیریت پروتئین و اسید آمینه های ضروری پرنده
هر چقدر پروتئین موجود در جیره زیاد باشد و پرنده از آن استفاده کند دمای بدنی اش افزایش می یابد. دمای متابولیکی بیش از حد باعث ایجاد استرس یا تنش گرمایی در طیور میشود. بنابراین به عنوان پرورش دهنده برای جلوگیری از این اتفاق باید از جیره های کم پروتئین استفاده کنید. همچنین در فصل گرما باید اسید آمینه های جیره هم در حد تعادل باشد.
استفاده از چربی در جیره
چربی موجود در جیره باعث افزایش سوخت و ساز بدن پرنده میشود که در فصل گرما برای افزایش میزان سوخت و ساز مقدار چربی جیره را باید افزایش داد همچنین چربی در جیره این امکان را برای پرنده فراهم میکند تا در مقابل گرما از مقاومت بالایی برخوردار شود. استفاده از چربی باعث افزایش وزن تخم مرغ ها شده و مقدار جذب مواد مغذی جیره افزایش مییابد.
راهکارهای مقابله با تنش گرمایی در فصل تابستان
۱). مرغها نباید ساعات زیادی از روز را به طور مستمر جلوی آفتاب مستقیم باشند زیرا باعث تشنگی و کاهش آب بدن مرغ می شود، بنابراین باید محل مرغداری مسقف و دارای سایه بان باشد.
۲). محل نگهداری مرغها در فصل تابستان باید خنک باشد.
۳). داشتن تهویه مناسب باعث می شود دمای بدن مرغها در حد تعادل بماند و گرمازده نشوند بنابراین میتوان از سیستم خنک کننده مه پاش یا اسپرینکلر برای کاهش دمای مرغداری استفاده کرد.
۴). آب خنک، تازه و تمیز در اختیار مرغ ها قرار دهید زیرا آب تازه و خنک بدن مرغها را هیدراته نگه می دارد.
۵). در فصل تابستان باید تراکم مرغهای موجود در مرغداری را کم کرد تا فضای بیشتری در اختیار مرغها باشد و دمای بدن آنها بالا نرود.
۶). تغذیه مناسب برای طیور باعث تامین پروتئین، ویتامین و مواد معدنی در بدن آنها می شود که در نهایت ایمنی بدن آنها را بالا می برد.
۷). ساعت غذا دادن به مرغها در اولویت کاری قرار داده شود زیرا ساعات خنک روز را در فصل گرم برای غذا دادن به آنها باید اختصاص داد.
۸). بررسی فیزیکی بدن مرغها از جمله نفس نفس زدن مرغها ، افتادگی بال ها و کم فعالیت بودن از علائم داشتن استرس گرمایی است که باید به مقابله با آن بپردازید.
سخن آخر
در این مقاله در رابطه با اقدامات لازم در مرغداری ها در فصول گرم مطالب مختلفی ارائه شد که با استفاده از هریک از آنها میتوانید به دفع گرمای سالن و حفظ سرمای آن کمک کنید و با کاهش دمای متابولیکی پرنده با استفاده از جیره غذایی اصولی از گرمازدگی و تلف شدن آنها جلوگیری کرد.