بوجاری کردن دان طیور چیست ؟

بوجاری کردن دان یکی از مراحل مهم در فرآوری غلات است که به منظور جداسازی ناخالصی‌ها از دانه‌ها انجام می‌شود. این ناخالصی‌ها می‌توانند شامل سنگ، خاک، کاه، بذر علف‌های هرز، دانه‌های شکسته و سایر مواد نامطلوب باشند.

اما نحوه بوجاری کردن و طریقه جداسازی اصولی ناخالصی ها در این نوشته از چیکن دیوایس به طور مفصل به آن پرداخته شده است.

آسیاب مرغداری 1 تن
آسیاب مرغداری ۱ تن
» امکان آسیاب یک تن از غذای مصرفی دام و طیور در کمتر از یک ساعت
» برخورداری از ۲۰ چکش مقاوم و ضد سایش
» بهره گیری از موتور الکتریکی بسیار قدرتمند با قدرت ۵.۵ تا ۷.۵ اسب بخار
۳۵,۰۰۰,۰۰۰  تومان–۳۸,۰۰۰,۰۰۰  تومان

بوجاری کردن دان یعنی چه؟

پاک و غربال کردن دان از خاک و خاشاک و … را بوجاری کردن می گویند. در واقع بوجاری کردن عملی است که طی آن دانه های غلاتی همچون گندم، برنج، جو و … از پوست و ساقه خود جدا میشوند.

یکی از قدیمی ترین روش هایی که تحت عنوان بوجاری کردن مورد استفاده قرار میگرفت باد دادن به خرمن کوبیده شده بود که این امر توسط چنگک در مقابل باد انجام می گرفت که ناخالصی ها از غلات جدا گردد.

خرید دستگاه جوجه کشی

روش‌های بوجاری کردن دان:

بوجاری کردن به سه روش کلی صورت میگیرد که عبارتند از:

بوجاری کردن دستی:

در بوجاری دستی ابتدا یک غربال مناسب انتخاب میشود این غربال باید به گونه باشد که دان سالم از آن عبور نکند. پس از انجام یکبار غربال، دانه های شکسته و تخم علف های هرز و ریز دانه ها از غربال جدا میشوند.

بدین ترتیب دان سالم با تخم علف های هرز بزرگتر و هم اندازه با دان باقی میماند. سپس غربال دیگری انتخاب میشود تا قطر سوراخ ها مقداری از غربال قبلی بزرگتر باشد و دوباره غربال کردن صورت میگیرد و در نهایت با پارو زدن بذر را باد میدهند تا دانه های پوک و سبک و … جدا شوند. 

بوجاری با دستگاه:

این نوع بوجاری کردن با استفاده از بوجار سیار یا پشت تراکتوری و یا بوجار ثابت و کارخانه بوجار انجام میشود. تمامی مراحل توسط این دستگاه ها به راحتی صورت میگیرد و نیازی به دخالت دست توسط کاربر نیست.

بوجاری متداول:

مبتدی ترین ماشین بوجاری دان استفاده از ماشین پوست کن می باشد. این پوست کن ها دارای یک صفحه الک دوار و سرزان هستند که عمل جداسازی در این روش نیز با تلفیق جریان هوا انجام میشود. این ماشین پوست، ریشک ها، کرک های دان را میگیرد به طوریکه گویا دان از اول پوستی نداشته است. 

اگر قصد پرورش طیور و تولید دان به شیوه اختصاصی خود را دارید میتوانید از تجهیزات مرغداری برای صفر تا صد کار خود استفاده کنید. 

مراحل بوجاری کردن دان:

بوجاری کردن دان معمولاً شامل مراحل زیر است:

  1. پاکسازی اولیه: در این مرحله، ناخالصی‌های درشت مانند سنگ و شاخه‌ها از دانه‌ها جدا می‌شوند.
  2. غربال کردن: در این مرحله، دانه‌ها بر اساس اندازه شان غربال می‌شوند.
  3. دمیدن: در این مرحله، از جریان هوا برای جداسازی ناخالصی‌های سبک‌تر مانند کاه و بذر علف‌های هرز استفاده می‌شود.
  4. جداسازی مغناطیسی: در این مرحله، از آهنربا برای جداسازی ناخالصی‌های فلزی از دانه‌ها استفاده می‌شود.
  5. بسته‌بندی: در نهایت، دانه‌های تمیز و بوجاری شده بسته‌بندی و ذخیره می‌شوند.

جهت داشتن گله ای سالم برای پرورش بهتر است خود اقدام به جوجه کشی نمایید که پیشنهاد ما در این راستا استفاده از دستگاه جوجه کشی درنا ۲ می باشد.  

با دستگاه های بوجاری چه ضایعاتی را می توان از دان جدا کرد؟ 

با دستگاه های بوجاری چه ضایعاتی را می توان از دان جدا کرد؟ - چیکن دیوایس

برای بوجاری کردن دان اغلب از ماشین های پیش بوجاری و بوجاری استفاده میکنند که ماشین های پیش بوجاری قادر به جدا کردن سه نوع ناخالصی از دان هستند که در این راستا می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. ضایعات غربالی : اجزای ریز، سنگ، کلوخ، نخ کیسه ها، خوشه ها
  2. ضایعات فن: کاه و پوشال، دانه های پوک، بذر علف های هرز ساقه ها، پوست بذر، ریشه، ریشک، سرجو، گندم
  3. ضایعات سیکلون: گرد و خاک جدا شده از سیکلون

و اما مواردی که توسط ماشین بوجاری مورد جداسازی قرار میگیرند به ۵ دسته تقسیم میشوند که به شرح لیست زیر است. 

  • کاه، گرد و خاک: ناخالصی های خیلی سبک که با جداساز سیکلونی جدا میشوند.
  • خوشه های نکوبیده و خزل ها: ضایعات سنگین فن این موارد با استفاده از فن مورد جداسازی قرار میگیرند.
  • خوشه های پوک، دانه های چروکیده و سبک: ضایعات سبک فن که با استفاده از فن ماشین جدا میشوند. 
  • سنگ ریزه، بذر علف های هرز: ضایعات رو غربالی هستند که با استفاده از الک یا سرند جدا میشوند.
  • دانه های شکسته و چروکیده، بذر علف های هرز با اندازه کوچک: ضایعات زیر غربالی که با استفاده از الک و سرند پایین جدا میشوند. 

مزایای بوجاری کردن دان:

بوجاری کردن دان با اهداف مختلفی انجام می شود که در این راستا می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:

  • افزایش کیفیت محصول: بوجاری کردن، دانه‌های تمیز و عاری از ناخالصی را به ارمغان می‌آورد که کیفیت نهایی دان را افزایش می‌دهد.
  • کاهش ضایعات: جداسازی سنگ و سایر مواد سخت از دانه‌ها، از آسیب دیدن تجهیزات فرآوری و هدر رفتن محصول جلوگیری می‌کند.
  • کنترل آفات و بیماری ها : بذر علف‌های هرز و سایر مواد گیاهی می‌توانند میزبان آفات و شروع بیماری‌ها باشند. بوجاری کردن دانه‌ها به حذف این مواد و جلوگیری از انتشار آفات و … کمک می‌کند. در میان خیلی از بیماری میتوان به سیاهک آشکار و پنهان، لکه خرمایی، لکه های قهوه ای، سپتوریوز، بلایت و … اشاره کرد. 

سخن آخر 

در این نوشته در رابطه با چگونگی بوجاری کردن دان به ارائه اطلاعات گوناگونی پرداختیم که میتواند برای کسب اطلاعات بیشتر شما در این راستا کمک کننده باشد چنانچه در این حیطه سوالی دارید با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید. 

لیست قیمت دستگاه جوجه کشی
⚠ هشدار : تمامی مطالب نوشته شده در این مقاله به منظور افزایش اطلاعات عمومی می باشد و نباید جایگزین نظر پزشک یا متخصص تلقی شود ⚠

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا