بیماری سرطان در عروس هلندی (کیست‌ عروس هلندی)

عروس هلندی همانند سایر پرنده­ های زینتی، ممکن است با گذشت زمان درگیر اختلالات کیست و تومور شود. کسی که اقدام به نگهداری از پرنده ­های زینتی میکند، باید این نوع اختلالات و بیماری­های احتمالی را بشناسد. اما شایع­ترین کیست‌ها در عروس هلندی کدام هستند؟ کیست­ ها و تومورها در عروس هلندی چطور باید تشخیص داده شوند؟ همراه ما باشید در  این نوشته از چیکن دیوایس تا به بررسی ابعاد مختلف بیماری سرطان در عروس هلندی بپردازیم.

دستگاه جوجه کشی حرفه ای ایزی باتور 6 (12 تایی)
دستگاه جوجه کشی حرفه ای ایزی باتور ۶ (۱۲ تایی)
» مناسب برای جوجه کشی از عروس هلندی
» مجهز به سنسور SHT نسل چهار
» دارای پمپ آب اتوماتیک
۵,۳۰۰,۰۰۰  تومان

فرق بین کیست و تومور در عروس هلندی

کیست و تومور جزو اختلالاتی که ظاهر و شکلی برآمده در زیر پوست پرنده ایجاد می کنند. این دو اختلال گرچه از نظر ظاهری ممکن است مشابه باشند، اما دو بافت کاملا متفاوت دارند. کیست بر اثر تجمع مایعات عفونی یا خونی زیر پوست ایجاد می شود، درحالیکه تومور بافتی جامد و سخت دارد.

یک فرق دیگر بین کیست و تومور در عروس هلندی، میزان خطر آنهاست. توده ­های کیستی معمولا بی خطر هستند و تنها ممکن است بر اثر تجمع زیاد مایعات بزرگتر شوند. با این حال، توده های توموری خطرناک بوده و قابلیت رشد و پیشرفت و انتقال به سایر قسمت های بدن پرنده را دارند.

سرعت رشد و انتقال تومور بسیار زیاد است و شاید نشانه ­ای از وجود سرطان در عروس هلندی باشد. شما میتوانید برای جوجه کشی از تخم نطفه دار عروس هلندی از دستگاه جوجه کشی خانگی استفاده نمایید و به این طریق اقدام به پرورش کنید.

خرید دستگاه جوجه کشی

انواع تومور در عروس هلندی

انواع تومور در عروس هلندی - چیکن دیوایس

انواع تومور در عروس هلندی یا هر پرنده زینتی دیگر از نظر سختی به دو نوع تقسیم می شود:

تومور خوش خیم:

تومور خوش خیم توده ای است که غیر سرطانی بوده و رشد بسیار آهست ه­ای دارند. این نوع تومور در عروس هلندی معمولا در یک نقطه از بدن میماند و قدرت انتشار ندارد. تومور خوش خیم عروس هلندی را باید به موقع درمان کرد و تحت کنترل قرار داد.

تومور بدخیم:

تومور بدخیم توده ای سرطانی است که به سرعت رشد کرده و کل بدن پرنده را درگیر می کند. در این نوع تومور، سلولهای سرطانی از طریق جریان خون به نقاط مختلف بدن منتقل می شوند.

این نوع تومور باید تحت جراحی قرار گرفته و از بدن پرنده جدا شود. با این حال، ممکن است سلولهای سرطانی تومور بعد از جراحی نیز به طور کامل از بین نرود. بنابراین، در مورد درمان شدن یا نشدن تومور بدخیم در عروس هلندی نمی توان نظر قطعی داد.

علت تشکیل تومور در عروس هلندی

مهمترین علت تشکیل تومور در عروس هلندی اختلال در عملکرد DNA آنهاست. اختلال در DNA نیز بر اثر عوامل مختلفی چون تغذیه ناسالم، عفونت­ ها و سموم محیطی، افزایش سن و… ایجاد شود.

مهمترین بخش از بدن که وظیفه مبارزه با بیماری­ های بدنی پرندگان دارد، سیستم ایمنی است. اما سیستم ایمنی بدن پرنده در برابر قدرت توده های توموری ضعیف و تقریبا بی تاثیر است.

شایع­ ترین تومورها در عروس هلندی

توده­ های تومور در عروس هلندی ممکن است در نقاط مختلف از بدن همچون معده، شکم، کبد، کلیه، استخوان، تخمدان و… بروز کند. بر همین اساس، این نوع اختلال انواع مختلفی دارد که در ادامه شایع ترین تومورها در عروس هلندی معرفی شده ­اند.

سرطان بدخیم پوست

سرطان بدخیم پوست با نام سرطان سلول سنگفرشی نیز شناخته می شود. محل بروز این تومور اطراف چشم و پلک، روی منقار، روی انگشتان پا، روی پوست سر یا روی نوک بالهاست. تومور سرطان بدخیم پوست همراه با عفونت ­های قارچی و باکتریایی تشکیل می شوند.

از علائم شایع این نوع تومور نیز می توان به افسردگی، استفراغ، تنگی نفس، بی ­اشتهایی، ترشحات بینی و چشم اشاره کرد.

سرطان سیستم لنفاوی

سرطان سیستم لنفاوی در نوع خوش خیم با نام بیماری لنفوم و در نوع بدخیم با نام بیماری لنفوسارکوم شناخته می شود. این نوع توده در بخش های مختلف همچون مغز، پوست، کبد، طحال،  ریه، دستگاه تولید مثل و دستگاه گوارش ایجاد می شود. علائم رایج سرطان سیستم لنفاوی نیز عبارتند از: لاغری، افسردگی، بی اشتهایی، استفراغ، تنگی نفس، مشکلات حرکتی، کاهش قدرت بینایی و.. .

تومور فیبروما

نوع خوش خیم فیبروما در عروس هلندی تومور فیبروم و نوع بدخیم آن تومور فیبروسارکوم نامیده می شود. تومور فیبروما معمولا نقاط پوست سر و صورت، اطراف منقار و گردن و قفسه سینه پرنده را درگیر می کند. تومور فیبروما معمولا به صورت برجستگی بروز می کند و تشخیص راحتی دارد.

تومور لیپوما

تومور لیپوم یا لیپوما، از نوع تومورهای خوش خیم پرنده محسوب می شوند. جایگاه ایجاد و رشد تومور لیپوما معمولا در بخش قفسه سینه است. این نوع تومور بر اثر تجمع چربی ایجاد می شود و اگر اندازه بزرگی داشته باشد، باید برداشته شود. مصرف غذاهای پرچرب شاید یکی از علل بروز تومور لیپوما در عروس هلندی باشد.

تومور پاپیلوما

تومور پاپیلوما یک نوع تومور خوش خیم در عروس هلندی محسوب می شود. این نوع تومور ظاهری شبیه زگیل دارد و معمولا بر اثر ورود ویروس هرپس به بدن پرنده ایجاد می شود. درصورتیکه تومور پاپیلوما کوچک و ضعیف باشد، به خودی خود از بین خواهد رفت. اما اگر این تومور روز به روز در حال رشد باشد، باید تحت درمان قرار بگیرد.

تومور داخل شکمی

به نظر میرسد که تومور داخل شکمی، رایج ترین بیماری سرطان در عروس هلندی است. این نوع تومور در بخش کلیه و یا اندام­های تولید مثل ایجاد می شود. از علائم و مشکلات تومور داخل شکمی میتوان به بلع دشوار غذا، انسداد لوله گوارشی و تنفس سخت اشاره کرد.

تومور داخل شکمی ممکن است خوش خیم و یا بدخیم باشد. این نوع توده تا زمانیکه اندازه بزرگی نداشته و یا پرنده چاق باشد، به راحتی قابل تشخیص نخواهد بود.

تشخیص و درمان بیماری سرطان در عروس هلندی

تومورهای خوش خیم و بد خیم اگر خارجی باشند، به سادگی قابل تشخیص خواهند بود. این نوع تومورها از طریق برجستگی غیر طبیعی در زیر پوست، تشخیص داده می شوند. در مقابل، شناسایی تومورهای خوش خیم و بدخیم داخلی کمی سخت است. به طور کلی، تشخیص و درمان بیماری سرطان در عروس هلندی مراحل زیر را شامل می شود:

  1. با مشاهده تغییرات رفتاری و حرکتی پرنده است که باید به سلامتی آن شک کرد. بیخوابی، اختلال حرکتی، عدم توانایی در ایستادن و بی اشتهایی عروس هلندی را جدی بگیرید.
  2. عروس هلندی خود را یک بار در ماه تحت معاینه دامپزشک قرار دهید.
  3. دامپزشک در صورت لزوم، اقدامات تشخیصی را روی پرنده اجرا می کند. این اقدامات میتواند شامل نمونه برداری، آزمایش خون، رادیوگرافی، سی تی اسکن یا آسپیراسیون باشد.
  4. در انتها اگر پرنده به طور قطعی درگیر تومور یا کیست شده باشد، درمان آغاز می شود. روش درمان با توجه به مشکل و اختلال ایجاد شده متفاوت است. در این مرحله ممکن است از شیوه هایی همچون جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی استفاده شود. علاوه بر این، در این گام، یک رژیم غذایی سالم برای پرنده در نظر گرفته می  شود.

سخن آخر

بدیهی است که درمان تومورها یا کیست­ ها در عروس هلندی، زمانی که هنوز کوچک هستند، ساده تر است. بنابراین، بهتر این است که با معاینه دوره ­ای عروس هلندی، از سلامتی این پرنده مطمئن شویم.

فراموش نکنیم که اگر اقدام به نگهداری از پرنده ­های زینتی می کنیم، در قبال سلامتی آنها مسئولیم. پس باید تغییرات رفتاری و افسردگی پرنده ­ها را جدی بگیریم تا از شدت یافتن هر نوع بیماری پیشگیری کنیم.

لیست قیمت دستگاه جوجه کشی
⚠ هشدار : تمامی مطالب نوشته شده در این مقاله به منظور افزایش اطلاعات عمومی می باشد و نباید جایگزین نظر پزشک یا متخصص تلقی شود ⚠

نوشته های مشابه

‫۴ دیدگاه ها

  1. محمد
    says:

    عالی بود ممنون

    1. محمدی - دکترای تغذیه طیور
      says:

      ممنون از حسن توجهت

  2. محمد
    says:

    از روی بال عروس هلندی من یه برجستگی در اومده انگار توش عفونته این ممکنه که تومور باشه؟

    1. محمدی - دکترای تغذیه طیور
      says:

      باید از نزدیک بررسی بشه هم غده هم تومور هر دو ممکن هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا