مراقبت و نگهداری از جوجه مرغ در منزل | نگهداری جوجه ها در هفته اول

آیا قصد نگهداری جوجه مرغ در خانه را دارید؟ از نحوه نگهداری اصولی جوجه مرغ مطلع نیستید؟ اینکه غذای جوجه مرغ یک ماهه در خانه چیست و به چه میزان باید در روز به  آنها غذا داده شود برای شما تبدیل به سوال شده است؟ پس با ما تا انتهای این نوشته از چیکن دیوایس همراه باشید تا در رابطه با صفر تا صد نگهداری از جوجه مرغ اطلاعاتی ارائه شود.

دستگاه جوجه کشی 96 عددی ایزی باتور 2
دستگاه جوجه کشی ۹۶ عددی ایزی باتور ۲
» جوجه کشی کاملا حرفه ای و اتوماتیک از تخم مرغ در منزل
» دارای موتور چرخشی گیربکس دار برای چرخش مداوم و یکنواخت شانه ها
» بهره گیری از جدیدترین نسخه ی سنسور SHT سوئیسی
قیمت : ۷,۱۰۰,۰۰۰ تومان

تغذیه و نگهداری جوجه یک روزه در هفته اول

تغذیه جوجه مرغ و کیفیت غذای آنها در ۱۰ روز اول بسیار مهم می باشد. مخصوصا برای کاهش تلفات، سیستم ایمنی جوجه یک روزه برای تکامل به مصرف مواد مغذی نیاز دارد. چرا که اندام های لنفاوی ثانویه در جوجه ها پس از تولد هنوز به خوبی رشد نکرده اند.

برای رشد و تکامل این اندام ها بایستی جوجه ها با خوراک مقوی و مغذی تغذیه شوند. 

نکته : ویدیوی فوق قسمت ۲۳ از ۱۰۰ ویدیوی آموزشی جوجه کشی و پرورش طیور می باشد که به صورت اختصاصی توسط گوره صعتی اسکندری تولید شده است. برای مشاهده ی ویدیوهای بیشتر پیشنهاد میکنیم به صفحه ی اینستاگرام رسمی گروه صنعتی اسکندری مراجعه نمایید : اینستاگرام گروه صنعتی اسکندری

جوجه ها پس از مرحله هچ حداقل به مدت ۲۴ ساعت در داخل ماشین جوجه کشی در همان شرایط هچر باقی می مانند. زیرا آنها به محیط گرم نیاز داشته و هنوز کیسه زرده به خوبی جذب بدن آنها نشده است. بنابراین برای تغذیه جوجه ها و یا خارج کردن آنها از داخل دستگاه جوجه کشی نباید عجله کرد.

 

با گذشت ۲۴ الی ۳۰ ساعت پس از هچ کامل میتوان سریعا جوجه ها را بیرون آورد تا سایر تخم های نطفه دار نیز هچ شوند. پس از خروج جوجه از تخم، تغذیه عملکرد مستقیمی بر وزن و سیستم ایمنی بدن او دارد. همانطور که گفته شد در ۲۴ ساعت اولیه جوجه ها نباید تغذیه شوند و یا آب بنوشند. پس از گذشت حداقل ۲۴ ساعت میتوان تغذیه جوجه ها را آغاز نمود.

تغذیه جوجه مرغ پس از ۲۴ ساعت

تغذیه جوجه ها ابتدا با محلول آب شیرین ۴ یا ۵ درصد شروع می شود. آب شیرین تأثیر زیادی بر خوراک و اشتهای جوجه ها دارد. سپس از دان مخصوص جوجه برای تغذیه آنها استفاده می شود که تمامی ویتامین ها و مواد غذایی لازم را شامل می باشد.

کمبود ویتامین ها و مغذی ها در ۱۰ روز اول باعث مشکلات زیادی در جوجه ها میشود. بعنوان مثال کمبود ویتامین e در جوجه ها باعث خونریزی سلول های مغز شده و مرگ و میر جوجه ها را در پی دارد.

از طرف دیگر اگر در یک هفته اول تغذیه جوجه به اندازه کافی مقوی نباشد، بدن آن به شدت تضعیف شده و جوجه در اثر بی حالی و بی اشتهایی در معرض بیماری های مختلفی قرار میگیرد و در نهایت تلف میشود.

تغذیه جوجه پس از 24 ساعت - چیکن دیوایسجوجه یک روزه حداکثر ۳۰ ساعت بعد از تولد باید با دان سرشار از پروتئین و با کیفیت تغذیه شود. اگر آنها بیش از حد گرسنه بمانند مقاومت بدنی آنها در برابر بیماری ها بسیار ضعیف شده و زرده نیز به خوبی جذب بدن آنها نمیشود.

همچنین برای تغذیه جوجه ها باید از دانخوری های مخصوص استفاده نمود. برای غذا دادن به جوجه ها و دسترسی سریع آنها به غذا در هفته اول از دانخوری های اولیه به نام دانخوری بشقابی استفاده میشود.

این نوع دانخوری ها دارای لبه های کوتاه بوده و کف آنها نیز دارای برجستگی هایی می باشد که جوجه ها را به نوک زدن تحریک میکند. یک دانخوری بشقابی به قطر ۳۳ سانتی متر برای تغذیه ۶۵ جوجه کفایت میکند. البته معیار اصلی تعداد دانخوری ها و آبخوری ها در سالن پرورش مرغداری این است که جوجه ها در هنگام خوردن و یا آشامیدن منتظر نمانند.

نکات مهم به هنگام تهیه غذای جوجه یک روزه

جیره اولیه برای جوجه های یک روزه باید شرایط ذیل را داشته باشد:

  • غذای جوجه یک روزه باید دارای انرژی، پروتئین های قابل هضم و اسید آمینه های ضروری باشد. به همین منظور جوجه ها در هفته اول با دان پیش استارتر تغذیه میشوند که حاوی ۲۲ درصد پروتئین است.
  • یک جیره غذایی با کیفیت باید به لحاظ ویتامین ها، مواد معدنی و ریز مغذی ها بالانس شده باشد تا جوجه یک روزه بتواند تمام احتیاجات غذایی خود را توسط آن دریافت کند.
  • غذای مصرفی جوجه ها بایستی فاقد عنصرهای سمی و بدون هرگونه کپک زدگی و یا آلودگی باشد.
  • اندازه و شکل فیزیکی دان مصرفی جوجه ها در یک هفته اول بسیار مهم می باشد. معمولا از خوراک آردی (فرم مش) برای تغذیه جوجه های یک روزه در هفته اول استفاده میشود. در صورت استفاده از پلت نیز قطر آن نباید بیش از ۲ میلی متر باشد.

اصولا استفاده از دان پلت و کرامبل با قطر ۱.۸ الی ۲ میلیمتر برای تغذیه جوجه ها تا سن ۷ روزگی توصیه میشود. چون در تهیه این نوع دان ها مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی به صورت یکسان ترکیب شده است.

نگهداری جوجه مرغ در منزل

همان طور که گفته شد ۲۴ ساعت پس از تولد به جوجه ها محلول آب شیرین ۴ الی ۵ درصد بدهید. یعنی به ازای هر لیتر آب ۴۰ یا ۵۰ گرم شکر در داخل آن حل کنید. برخی افراد توصیه میکنند که محلول آب قند بهتر است که به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت در دسترس جوجه ها باشد. همچنین محیط نگهداری آنها را گرم نگه داشته و نکات گفته شده در این مقاله را عملی کنید.

غذای جوجه مرغ در هفته اول

بهترین غذا برای تغذیه جوجه مرغ محلی در منزل همان استارتر است. ولی اگر به پلت آماده دسترسی ندارید باید بتوانید با ترکیب نمودن دان ها و مواد مختلف غذای مورد نیاز جوجه ها را تأمین کنید. علاوه بر غذا جوجه ها همیشه باید به اب تازه و گوارا دسترسی داشته باشند. لذا با توجه به جثه جوجه ها از آبخوری مخصوص استفاده نمایید و هر روز آب آشامیدنی انها را تعویض کنید.

غذای جوجه مرغ در هفته اول - چیکن دیوایسبرای تهیه غذای جوجه یک روزه در منزل می توانید از ترکیب پودر سویا، پودر ذرت و کمی پودر استخوان استفاده کنید. همچنین حتما از سفیده تخم مرغ به شکل آب پز شده و رنده شده برای تغذیه جوجه های یک روزه استفاده کنید. این خوراکی برای جوجه ها بسیار مقوی و مفید می باشد.

لازم به ذکر است که برخی افراد به اشتباه در روزهای اولیه به جوجه پودر گندم میدهند. بایستی ذکر شود که پودر گندم و یا گندم آسیاب شده دیر هضم بوده و باعث ضعیف شدن روده، بی حالی و حتی مرگ جوجه ها میشود. بنابراین تا سن ۱۰ روزگی از پودر گندم برای تغذیه جوجه ها استفاده نکنید.

همچنین در هفته اول مخصوصا در ۳ روز اول بایستی مولتی ویتامین به آب آشامیدنی جوجه ها اضافه شود. مولتی ویتامین در روزهای اولیه برای تأمین احتیاجات غذایی و رفع استرس جوجه ها بسیار عالی می باشد. البته علاوه بر مولتی ویتامین، استفاده از الکترولیت نیز در روزهای اول توصیه میشود.

میزان مصرف غذای جوجه ها بر اساس سن آنها

در تغذیه جوجه یک روزه یکی دیگر از نکات مهم مقدار دان مصرفی می باشد. دان مورد نیاز جوجه ها باید با توجه به سن آنها و به مقدار کافی در اختیار آنها قرار بگیرد. پر نمودن بیش از حد دانخوری ها باعث هدر رفت دان و افزایش هزینه های تولید خواهد شد. همچنین کمبود دان نیز باعث گرسنگی و سوء تغذیه در جوجه ها میشود.

هر یک قطعه جوجه یک روزه تا سن یک هفتگی به طور متوسط روزانه ۱۲ گرم دان مصرف میکند. این میزان از سن ۷ روزگی الی ۱۴ روزگی به ۱۷ گرم در روز افزایش پیدا میکند. در هفته سوم نیز جوجه ها به طور متوسط ۲۳ گرم دان و در هفته چهارم هر روز ۲۹ گرم دان مصرف میکنند.

چرا به آب جوجه یک روزه شکر اضافه می کنند؟

محلول آب شیرین باعث رفع بی حالی جوجه ها و کاهش استرس آنها میشود. همچنین گلوکز اشتهای جوجه ها را تحریک نموده و سبب میشود که جوجه  ها به دنبال غذا بگردند و برای تغذیه اقدام کند.

چرا به آب جوجه یک روزه شکر اضافه میکنند؟ - چیکن دیوایساما در استفاده از شکر و آب شیرین در تغذیه جوجه ها باید احتیاط نمود. چراکه گلوکز و قند زیاد باعث اسهال در جوجه ها میشود. همچنین نبایستی به جای شکر از ملاس استفاده شود.

۲۴ ساعت پس از جوجه ریزی نیز بایستی چینه دان جوجه ها بررسی شود. این کار به جهت اطمینان از شناسایی دانخوری ها و آبخوری ها توسط جوجه ها انجام میگیرد. چینه دان جوجه ها کمی پایین تر از گلوی آنها بوده که اگر آن را لمس کنید باید نرم و پر باشد.

دمای مناسب برای جوجه مرغ چند است؟

جوجه های یک روزه در دماهای گرم نگه داری میشوند. اگر دمای محیط نگهداری آنها سرد باشد، دچار سرماخوردگی و بیماری های مختلفی میشوند که متأسفانه جوجه تضعیف شده و در نهایت تلف میشود. جوجه ها تا سن ۵ الی ۷ روزگی قادر به تنظیم دمای بدن خود نیستند و این قابلیت بعد از سن دو هفتگی در جوجه ها کامل میشود. لذا زنده ماندن جوجه ها در طی هفته اول و دوم مستلزم دقت پرورش دهنده در تأمین شرایط دمایی سالن خواهد بود. برای این منظور سالن نگهداری جوجه ها باید با تجهیزات گرمایشی همچون هیتر و یا مادر مصنوعی گرم شود.

به طور کلی در روز اول دمای مناسب برای جوجه مرغ ۳۳ الی ۳۴ درجه است که افراد به کمک مادر مصنوعی گرمای لازم را تأمین میکنند. برای خرید مادر مصنوعی کلیک کنید. همچنین از روز دوم تا روز هفتم حرارت سالن به تدریج تا رسیدن به دمای ۳۰ درجه کاهش داده میشود. در هفته های دوم تا سوم نیز به تدریج دما را کمی کاهش میدهند به طوریکه تا سن یک ماهگی دمای سالن به ۲۲ درجه سانتیگراد میرسد.

در سالن، جوجه ها را باید به آرامی به زیر دستگاه مادر مصنوعی هدایت کرد. حرارت سالن باید بیست و پنج درجه سانتیگراد و حرارت زیر دستگاه مادر مصنوعی سی و دو تا سی و پنج درجه سانتیگراد باشد. چنانچه سیستم گرمایی سالن ، هیتر است ، دمای سالن باید روز اول ۳۴ درجه و در روزهای بعد تا یک هفته ۳۱ درجه سانتی گراد باشد. البته در نژادهای جدید ، حرارت باید به مراتب پایین تر از درجه های گفته شده باشد.

دانخوری | مراقبت جوجه یک روزه

دانخوری ها باید از غذای بسیار خوب پر شده باشند. به علاوه ، فاصله دانخوری ها از هم کم و حدود ۳ متر باشد.

نکته: فاصله دانخوری ها نباید بیش از سه متر باشد.

دانخوری ها باید از غذای بسیار خوب پر شده باشند. به علاوه ، فاصله دان خوری ها از هم کم و حدود ۳ متر باشد. دانخوری ها از همدیگر، نباید بیش از سه متر باشد.

مراقبت ها از جوجه در روز اول

در اولین شب ورود جوجه ها، باید به دقت مواظب آنها باشید. همچنین، لامپ های روشنایی را تا صبح روشن بگذارید. قرار دادن آب قند پنج درصد به مدت ۲۴ تا ۳۹ ساعت اول برای جوجه ها لازم است. پرورش درست باعث رشد سریع و کم شدن تلفات جوجه ها می شود.

بنابراین باید به این نکته ها خوب توجه کرد. بهتر است در سه ساعت اول ورود جوجه ها آب ، در اختیار آنها قرار دهید و سپس به آنها غذا بدهید. برای جلوگیری از چسبندگی مقعد، میتوان مقداری ذرت بلغور شده را به خوراک جوجه ها اضافه کرد. مقدار ذرت به اندازه چهار کیلوگرم برای هر هزار عدد جوجه کافی است.

باید به این مسأله توجه کرد که هیچگاه از ذرت خالی برای جوجه ها استفاده نشود. بلکه می توانید مقداری ذرت آسیاب شده را روی دان کامل جوجه ها بریزید.

عکس جوجه محلی و جوجه یک روزه

مراقبت ها از جوجه در روز دوم | نگهداری جوجه ها در هفته اول

نگهداری از جوجه ها در روز دوم مانند روز اول است. به علاوه جوجه های مرده را باید از زیر دستگاه مادر مصنوعی خارج کنید. جوجه های ضعیف و فلج را هر چه زودتر شناسایی کنید و آنها را از بین ببرید. ۴۸ ساعت پس از جوجه ریزی میتوان جوجه های وازده را شناسایی کرد. این نوع جوجه ها معمولا دارای مشکلات ژنتیکی بوده که توانایی رشد ندارند و متأسفانه از گله حذف میشوند. جوجه های فلج، کور، دارای ناهنجاری نوک، دارای عفونت بند ناف و … را جوجه های وازده گویند.

نگهداری از جوجه ها در روزهای سوم و چهارم نیز مانند روز اول و دوم است. به علاوه، لازم است کارهای روزهای اول و دوم تکرار بشود.

مراقبت ها از جوجه در روز پنجم

مراقبت ها از جوجه در روز پنجم - چیکن دیوایساز روز پنجم به بعد، باید آب خوری ها و دانخوری های موقت را کم کم جمع آوری کنید. به جای آنها از آب خوری های استوانه ای یا ناودانی استفاده کنید. همچنین فاصلهٔ دیوارهای دور دستگاه مادر مصنوعی را کمی بیشتر کنید و مدتی بعد دیواره ها را بردارید. لازم است متناسب با رشد و شرایط جوجه ها، سطح دان در دانخوری ها و ارتفاع آبخوری ها از سطح زمین را تنظیم کنید تا از ریخت و پاش دان جلوگیری شود.

مراقبت از جوجه ها در هفته دوم

پس از هفته اول، کارهایی که روزانه باید برای نگهداری از جوجه های گوشتی انجام دهید به شرح زیر هستند. هر صبح، اول وقت باید به سالن سرکشی کنید و وضع کلی جوجه ها نسبت به دستگاه مادر را بررسی کنید. در همین حال، جوجه های ضعیف و مریض را جمع آوری کنید و با مشورت دامپزشک تعدادی از لاشه ها را بلافاصله به آزمایشگاه ارسال کنید.

باید توجه داشته باشید غذای آردی یا بلغور به اندازه کافی وجود داشته باشد. همجنین در صورت کمبود آب در آبخوری ها، باید آنها را پر کنید. اگر دور اب خوری ها خیس باشد، لازم است بستر زیر آبخوری را جمع آوری کنید. سپس بستر جدید به جای آن پهن کنید.

وسط روز هنگام ظهر یا حدود ساعت یازده، دوباره به سالن بروید و آب خوری ها و دان خوری ها را کنترل کنید. اگر هوا آفتابی باشد، میتوانید پنجره یا دریچه ها را برای عوض شدن هوای سالن باز کنید. همچنین باید آب خوری ها را خالی کرده و در بیرون از سالن شستشو دهید. پس از ضد عفونی کردن آبخوری ها دوباره آنها را پر کنید و در جای خود قرار بدهید.

نکته : شستشوی آبخوری ها باید هر روز و ضدعفونی آنها هفته ای یکبار حداقل انجام شود.

غروب هنگام غروب باید تمام درها و پنجره ها را ببندید. به علاوه، میزان جریان هوا را کنترل کنید تا از سرد شدن سالن در هنگام شب جلوگیری شود. همچنین لازم است دان خوری ها را پر از غذا کنید. سپس دستگاه مادر مصنوعی را کنترل کنید تا در هنگام شب خاموش نشود و یا بو ندهد. همیشه مراقب باشید تا بر اثر بستن پنجره ها، در هوای داخل سالن گاز امونیاک جمع نشود.

نکته های مهم جیرهٔ غذایی دو هفته اول

جیرهٔ غذایی پیش دان برای جوجه گوشتی تا سن چهارده روزگی استفاده میشود.

  • در هفته اول، برای هر هزار جوجه، مقدار صد و چهار کیلوگرم جیره لازم است. – در هفته دوم برای هر هزار جوجه، مقدار صد و نه کیلوگرم جیره لازم است.
  • شستشوی منظم آبخوری ها و دانخوری ها و تهیه آب تمیز و سالم برای جوجه ها لازم و ضروری است. با بیشتر شدن سن جوجه ها، مقدار خوراک آنها هم بیشتر می شود.
  • استفاده از ویتامین ها بعد از واکسیناسیون یا به وجود آمدن استرسی باید با مشورت دامپزشک انجام شود.

سوالات متداول 

غذای جوجه مرغ یک ماهه در خانه چیست؟

برای جوجه مرغ هایی که تازه متولد شده اند استفاده از دان سوپر استارتر درجه یک توصیه می شود. توجه داشته باشید  که به هیچ عنوان دان کپک زده در اختیار آنها قرار ندهید. چنانچه دان سوپر استارتر برای مصارف جوجه ها بزرگ بود برای آنها کرامبل تهیه کنید که مقداری اندازه دانه ها کوچیکتر از سوپر استارتر میباشد.

نکته: به هیچ وجه دان آردی به جوجه مرغ ها ندهید زیرا با چسبیدن به دستگاه گوارشی مشکلاتی  را در سلامتی  جوجه ایجاد میکند و از آنجایی که پرنده قادر به دفع آن نخواهد بود تلف خواهد شد.

لازم به ذکر است سوپر استارتر را تا زمانی در اختیار جوجه ها قرار دهید که مقداری نوک آنها رشد میکند. اصولا رشد نوک آنها یکماهی طول میکشد. همچنین جوانه گندم تاثیر بسزایی در رشد آنها خواهد داشت.

بهترین مولتی ویتامین برای جوجه مرغ 

بهتر است ۵ روز اول زندگی جوجه مرغ ها به آنها مولتی ویتامین دهید. بهترین ویتامین در این راستا ARAS MINE RAVIT است که مقدار و روش مصرف آن ۱۰۰ الی ۲۰۰ گرم از پودر در ۲۰۰ لیتر آب آشامیدنی مخلوط  و به مدت ۳ الی ۵ روز به جوجه مرغ بدهید.

در سایر سنین طریقه مولتی ویتامین به طور کلی به این شکل است که ۵ روز مولتی ویتامین در اختیار آنها قرار گیرد و ۱۰ روز مابین آن وقفه ایجاد شود.

ذکر این نکته ضروری است که آب آشامیدنی حاوی دارو حداکثر ۱۲ ساعت پس از تهیه مصرف شود.

بهترین مکمل گیاهی برای جوجه مرغ

محلول OREGOVIT بهترین مکمل گیاهی برای جوجه مرغ است که موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش، جلوگیری از اسهال، افزایش اشتها، افزایش جذب مواد مغذی، کاهش بیماری های عفونی، تقویت سیستم ایمنی  و … می شود.

چه زمانی از مکمل ارگویت برای جوجه مرغ استفاده کنیم؟

اگر جوجه مرغ شما بی اشتها شده و میزان دان مصرفی آن کاهش پیدا کرده، وزن آن کم شده، التهاب روده ای پیدا کرده و دچار استرس گرمایی است میتوانید از این محلول استفاده کنید. 

در ۱۰ روز نخست زندگی جوجه مرغ ها استفاده از این محلول منجر به ترغیب کردن آنها به خوردن آب و دان میشود. 

برای رشد سریع جوجه مرغ چه باید کرد؟

برای رشد سریع جوجه مرغ باید از دان فرموله شده، پلت های آماده و مکمل های غذایی نظیر مولتی ویتامین استفاده کرد، همچنین دما و رطوبت محیط نگهداری نیز باید متناسب با سن جوجه ها باشد. بهداشت محیط نیز بایستی به صورت اصولی رعایت شود.

چنانچه وزن یکی از جوجه به نسبت سایر جوجه مرغ ها کم است ماست را با مقداری سیر مخلوط کنید و در اختیار جوجه قرار دهید این بهترین ترکیب برای وزن گیری جوجه مرغ خواهد بود.

سخن آخر 

در این نوشته در رابطه با تغذیه و نحوه نگهداری از جوجه مرغ مطالبی ارائه شد که میتواند برای کسب اطلاعات بیشتر شما در این حیطه مفید واقع شود.

⚠ هشدار : تمامی مطالب نوشته شده در این مقاله به منظور افزایش اطلاعات عمومی می باشد و نباید جایگزین نظر پزشک یا متخصص تلقی شود ⚠

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا
سوالی داری کلیک کن 👋
دستگاه جوجه کشی 72 تایی آژاکس