حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

هوادهی یا گردش هوا در دستگاه جوجه کشی ( انکوباتور ) و هچر

گردش هوا در دستگاه جوجه کشی

هوادهی یا گردش هوا در دستگاه جوجه کشی (انکوباتور) و هچر

آموزش تنظیم گردش هوا در دستگاه جوجه کشی ، گردش هوا یا هوادهی در انکوباتور و هچر مهم است . زیرا برای تنفس جنین داخل تخم نطفه دار به اکسیژن تازه نیازمند است. در واقع جنین از زمان قرار گرفتن تخم در ماشین جوجه کشی تا خروج از پوسته برای رشد نیاز به جذب اکسیژن و دفع دی اکسید کربن دارد. جالب است بدانید که برای این منظور پوسته تخم مرغ هزاران روزنه دارد که هوا از طریق آن ها برای رشد جنین و اکسیژن گیری به داخل تخم مرغ وارد و دی اکسید کربن تولید شده توسط جنین خارج می شود.

 

 

توضیحات کلی در مورد نحوه کار تهویه دستگاه جوجه کشی

در داخل یک دستگاه جوجه کشی استاندارد و بهینه به طور معمول از ۲ فن استفاده می گردد. یک فن برای انجام عمل سیرکولاسیون ( گردش هوا در داخل دستگاه ) و یک فن برای انجام عمل تهویه و تخلیه دمای اضافی داخل دستگاه استفاده میشود.
فن مورد استفاده برای گردش هوا ( سیرکولاسیون ) وظیفه یک نواخت کردن دما و رطوبت در تمامی نقاط داخل کابین را بر عهده دارد. این فن معمولا دائم کار بوده و به صورت ۲۴ ساعته کار میکند تا دما و رطوبت در هر نقطه از کابین به صورت یکنواخت باشد. این فن معمولا در کنار سیستم رطوبت ساز دستگاه نصب میگردد.
فن دوم مربوط به عمل تهویه می باشد ، این فن معمولا در قسمت بالای دستگاه نصب شده و ۲ وظیفه بر عهده دارد.

  1. عمل تهویه و به بیرون راندن دی اکسید کربن تولید شده در داخل دستگاه.
  2. تخلیه دمای اضافه داخل دستگاه جوجه کشی

فن تهویه دائم کار نبوده و بسته به نوع تنظیمات و سیستم برنامه ریزی شده در برد دستگاه فعالیت می نماید.

نحوه گردش هوا در دستگاه جوجه کشی

از آنجایی که دریچه های تنظیم کننده هوای ورودی و خروجی در ماشین جوجه کشی به شکل ها و مدل های مختلف ساخته می شود بسیار مشکل است که پیشنهاد یک نوع خاصی  برای گردش هوا در دستگاه جوجه کشی داده شود اما می توان به نکات زیر برای هوادهی مناسب در ماشین های جوجه کشی توجه کرد.

هوای خارج شده از انکوباتور و هچر باید توسط تهویه یا هواکش به خارج از ساختمان جوجه کشی منتقل شود به خصوص وقتی جوجه کشی در یک ساختمان بسته  یا در یک اتاق کوچک انجام می گیرد اگر سیستم هواکش به طور مناسب ایجاد شود می توان اطمینان داشت هوای تازه در اختیار جنین در حال رشد قرار می گیرد.

معمولا انکوباتور های کوچک خانگی فاقد سیستم تهویه و هوادهی هستند و هوای خارج شده از انکوباتور درون اتاق  جاری می شود و آن جا می ماند به خصوص زمانی که برای جلوگیری از  افت رطوبت و دما درها و پنجره ها نیز بسته می شوند بهترین راه ورود و خروج هوای درون  اتاق نصب هواکش در اتاق و کنترل هم زمان دما و رطوبت است . قرار گرفتن این ماشین ها در ساختمان با فضای مناسب نیز ضروری است .

راهنمای تنظیم هواکش دستگاه جوجه کشی اسکندری

همان طور که بارها توضیح داده شده است ، شرایط محیط ، محل قرار گیری ماشین جوجه کشی نقش مستقیمی را در روند جوجه کشی ایفا می کند.بهترین حالت ممکن ، محیطی خنک و با رطوبت مناسب و تهویه کافی می باشد.

طبق بررسی کارشناسان دمای محیط ایده آل بین ۲۰ الی ۲۴ درجه سانتی گراد است. همچنین رطوبت بایست بین ۴۰ الی ۵۰ درصد باشد که ایده آل برای فرایند جوجه کشی می باشد. توجه داشته باشید که اگر دما و یا رطوبت محیط بالا باشد ، هیچ دستگاه جوجه کشی قادر نخواهد بود که رطوبت یا دمای محیط را کاهش دهد. از این رو توصیه میشود در مناطق جغرافیایی با رطوبت بالا و یا دمای بالا ، در محل قرار گیری دستگاه ، کولر گازی نصب کنید.

همان طور که اطلاع دارید ، اکسیژن گیری نقش مهمی را در جوجه کشی ایفا می کند، کارشناسان پیشنهاد میکنند حداقل هر ۲ ساعت یک مرتبه عمل تهویه هوا و اکسیژن گیری در محیط دستگاه انجام شود. حتما در محیط از دریچه مناسب برای ورود هوای تازه استفاده کنید.

اختلاف دمای زیاد بین شب و روز نیز از عوامل مهم دیگر در جوجه کشی ناموفق می باشد ، وقتی دما در رو گرم میشود و یک باره در شب سرد میشود ، این اختلاف دما باعث ایجاد شک در تخم های نطفه دار شده و باعث کاهش شدید راندمان خواهد شد. از این رو پیشنهاد ویژه میشود در محیط دستگاه جوجه کشی از تجهیزات گرمایی و سرمایی مناسب فصل استفاده نمایید و در همه حالت دما را بین ۲۰ الی ۲۴ درجه سانتی گراد حفظ کنید.

سیستم گرمایشی محیط جوجه کشی

جوجه کشی در فصل زمستان ، بایست توجه کنید که سیستم گرمایشی نبایست از نوع بدون دودکش باشد. زیرا سیستم این سیستم ها باعث کاهش شدید اکسیژن محیط شده و در فرایند جوجه کشی اختلال ایجاد مینمایند.

برای جوجه کشی از شترمرغ ، حتما می بایست از کولر گازی قوی در محل جوجه کشی استفاده نمایید ، وجود کولر گازی برای کاهش رطوبت محیط جوجه کشی به میزان ۱۵ درصد حیاتی می باشد.

اتاقی که دستگاه در آن قرار گرفته بایستی به دور از دسترس افراد متفرقه و اطفال بوده و کاملا تمیز و مرتب و به دور از گرد و غبار و آلودگی های محیطی باشد.

با توجه به میزان بالای دفع دی اکسید کربن در دستگاهای جوجه کشی شترمرغ ، بسیار ضروری است که حتما توجه ویژه ای به سیستم گردش هوا در دستگاه جوجه کشی شترمرغی نماییم. دریچه ۲ اینچی طراحی شده بر روی سقف محصولات ( اسکندری ) را با استفاده از لوله کشی مناسب و اصولی ، به خارج از اتاق مخصوص دستگاه ، هدایت کنید. توجه داشته باشید که جهت لوله بصورت عمودی و به سمت بالا باشد. همچنین اگر طول لوله کشی بیشتر از ۲ متر می باشد ، بهتر است که یک عدد فن ۱۲*۱۲ را برای تخلیه بهتر هوای داخل لوله در قسمت انتهای آن نصب نمایید. محل قرار گیری دستگاه جوجه کشی شترمرع ، حتما باید دارای رطوبت زیر ۱۵ درصد باشد. بهترین وسایل گرمایشی شوفاژ و رادیاتورهای برقی می باشند.

 

دستگاه جوجه کشی خانگی غیراستاندارد

 

دستگاه جوجه کشی غیر استاندارد خانگی فاقد سیستم تهویه

هر چه جنین بزرگ تر می شود میزان هوای بیشتری نیاز دارد زیرا مصرف اکسیژن و تولید دی اکسید کربن بعد از گذشت زمان جوجه کشی به سرعت افزایش می یابد  طوری که در هفته  پایانی حدود دو برابر می شود. در مرحله است که نقش فن تهویه دستگاه جوجه کشی به چشم می اید.

در ماشین جوجه کشی استاندارد هواکش ها آهسته و پیوسته باز و بسته می شوند زیرا دمای داخل ماشین جوجه کشی با باز و بسته شدن انها تنظیم می شود . اگر ترمومتر ( دماسنج یا ترمومتر ابزاریست که برای اندازه گیری حرارت و دما مورد استفاده قرار میگیرد ) دمای حدود ۱۰۰ درجه فارنهایت  ( ۷/۳۷ تا ۷/۳۸ درجه سانتی گراد ) را نشان دهد هواکش ها باز و بسته می شوند ولی اگر دما بالای ۱۰۰ درجه فارنهایت باشد هواکش ها باز و اگر دما زیر ۱۰۰ درجه فارنهایت باشد هواکش ها بسته می شوند. در فصول مختلف نیز برای  حفظ دما و رطوبت  مناسب داخل ماشین  هوتاکش ها تنظیم می شوند.

در ارتفاع بیش از ۳ هزار  فوت ( ۹۱ متر ) از سطح دریا ، توانایی جوجه در آوری کاهش می یابد  و از اکسیژن هوا نیز کاسته می شود و همین امر باعث باز شدن بیشتر روزنه های پوسته برای جذب بیشتر اکسیژن می شود. این مسئله به خروج بیشتر رطوبت و دی اکسید کربن داخل تخم مرغ منجر می شود بنابراین جوجه کشی بهتر است در ارتفاع کمتر از ۹۳ متر از سطح دریا و در هوایی با میزان اکسیژن ۲۱ درصد جوجه کشی انجام گیرد.

راهنمای تنظیم هواکش دستگاه جوجه کشی اسکندری
راهنمای تنظیم هواکش ماشین جوجه کشی اسکندری

 

دستگاه جوجه کشی استاندارد خانگی بهمراه سیستم تهویه و اکسیژن گیری خودکار

به همان اندازه که برای تنظیم دما و رطوبت دقت و توجه می شود باید برای تهیه و تنظیم مقدار هوای ورودی و خروجی  ماشین های جوجه کشی نیز توجه و دقت شود.

در سیستم چند مرحله ای در ماشین جوجه کشی چون جنین ها در مراحل مختلفی از رشد هستند تغییرات محیطی بیشترین تاثیر را هنگام تغییر هوادهی می  گذارند.

توجه داشته باشید که ، هواکش ها را نباید در هوای سرد بیش از نصف باز کرد.

سیستم طبیعی اکسیژن گیری تخم نطفه دار

جنین در مراحل اولیه رشد نمی تواند با شش هایش تنفس کند . در سه تا پنج روز اول رشد جنین ، کار تنفس توسط سیستم گردش خونی انجام می شود. در روز چهارم تا پنجم رشد جنین  یک ساختمان دیگر به نام  آلانتوئیس  جنین به وجود می آید که درون آلبومیین  توسعه می یابد و در زیر پوسته تخم مرغ قرار می گیرد.

آلانتوئیس اندام اولیه تنفس رشد جنین است و تا قبل از این که جوجه ها با ریه تنفس کند باقی می ماند. انتقال عملیات تنفسی از آلانتوئیس به شش های جوجه سه تا چهار روز قبل از مرحله ترک دادن پوسته انجام می شود. ایین تغییر تدریجی است و تا زمانی که  این مراحل تمام می شود ادامه دارد.

مهمترین مسئله ای که درباره سیستم جنینی باید یاد آوری شود هوادهی در طول پروسه  انکوباسیون به خصوص در اواخر این دوره است زیرا جنیین ها بزرگ تر شده  و به هوای بیشتری نیاز دارند.

مدیر سایت
دیدگاه کاربران ۱ دیدگاه
  • حسین ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ / ۷:۲۱:۵۲

    برای تهویه هوا در دستگاه جوجه کشی خانگی با یونولیت چند سوراخ در بدنه یونولیت نیاز هست ایجاد کرد ؟

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.