جوجه ریزی بوقلمون در حلقه پرورش – پرورش بوقلمون
جوجه ریزی بوقلمون در حلقه پرورش
جوجه ریزی بوقلمون در حلقه پرورش : با توجه به وجود مشکلات پرورشی و نگهداری جوجه یکروزه بوقلمون در سالن، حلقه پرورش موجب افزایش درصد ماندگاری جوجه ها می شود.
موضوعات:
- دستیابی به سلامت گله با حداقل تلفات ممکن، حصول اطمینان از بهترین وضعیت راحتی گله در تمام مدت؛
- ارتقاء سریع در روند طبیعی رشد نظیر دستیابی به استعداد ژنتیکی آن.
روش کار جوجه ریزی بوقلمون در حلقه پرورش :
رمز موفقیت در پرورش جوجه ها در نحوه آماده سازی سالن است.
پیش از جوجه ریزی از کارکرد صحیح تمام هیترها و سیستم های حرارتی اطمینان حاصل شود.
همچنین آبخوریها از آب تمیز (تا ۶ میلی متر از لبه آن) و دانخوریها از دان به مقدار کافی پر باشند.
دستگاه های گرم کننده، بایستی دو روز قبل از جوجه ریزی بوقلمون ها روشن شود تا فرصت کافی برای گرم کردن کف، بستر و همچنین گرمای سالن را داشته باشند.
به محض رسیدن جوجه ها، در تخلیه کار تن به داخل پرورش کوتاهی نشود، در غیر این صورت موجبات افزایش استرس و کاهش رطوبت بدن جوجه ها می گردد.
تخلیه از کامیون حمل جوجه به صورت یکنواخت و سریع و حتی المقدور بدون ایجاد تغییرات در گرمای سالن صورت پذیرد.
از آمار جعبه های حمل جوجه اطمینان حاصل کرده، نسبت به استقرار صحیح آن در سالن دقت شود.
محاسبه تعداد جعبه ها به ازاء هر حلقه پرورش با توجه به ظرفیت آن صورت پذیرد.
از روی هم گذاشتن جعبه های حاوی جوجه در داخل حلقه پرورش به دلیل افزایش حرارت داخل جعبه خودداری شود.
جوجه ها در داخل حلقه پرورش و نزدیک دانخوری و آبخوری تخلیه گردد.
نکته قابل توجه در حمل جوجه ها، حرارت داخل کامیون و تعداد جوجه های تلف شده است.
جوجه بایستی فعال، سرزنده و توانایی راه رفتن داشته باشند (بدون هر گونه دفرمه شدن پا).
پس از جا به جایی جوجه ها به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه رها تا مستقر شوند.
از سرو صدای غیر ضروری پرهیز شود تا از تجمع یکباره جوجه ها و روی هم رفتن و خفه شدن جلوگیری گردد.
به محض عادت کردن جوجه ها به محیط، لازم است تا آبخوری ها بازبینی، تنظیم و ارتفاع آب کنترل شده و از دسترس بودن آب به مقدار کافی اطمینان حاصل نمود.
مدیریت پرورش بوقلمون :
راهنمایی برای مدیریت پرورش به نوع منابع حرارتی و برنامه حرارتی در نظر گرفته شده متناسب با فصل پرورش بستگی دارد.
رژیم های حرارتی مختلف می تواند موفقیت آمیز باشد.
روش مشاوره، نقاط کور حرارتی را کنترل و در اکثر موقعیت ها کارساز است.
متخصصان می توانند شما را در سایر روش ها و رژیم های حرارتی به منظور استفاده بهترین روش در سیستم یاری دهند.
رفتار جوجه بیانگر وضعیت مناسب از کار کرد روش اعمال شده است.
به طور کلی دیاگرام زیر بیانگر الگوی رفتاری جوجه های بوقلمون نسبت به وضعیت محیط است.
کنترل مرکزی مدیریت پرورش بوقلمون :
کنترل مرکز حرارت :
ارتفاع مادر مصنوعی در بالای بستر بین ۰/۶ متر تا ۱/۲ متر در نظر گرفته شود.
این موضوع به ظرفیت حرارتی مادر مصنوعی و همچنین دمای مورد نظر بستگی دارد.
به طور معمول موقعیت ارتفاع مادر مصنوعی طوری در نظر گرفته شود که درجه حرارت کف در زیر مرکز مادر مصنوعی حدود ۴۰ درجه سانتی باشد.
اگر چه این موضوع بیانگر درجه حرارت در اطراف مادر مصنوعی بین ۲۶ تا ۲۸ درجه سانتی گراد است.
درجه حرارت صحیح در اطراف لبه مادر مصنوعی مبین کنترل حرارت در داخل سالن نیست.
این موضوع بستگی به وضعیت خارج از مادر مصنوعی دارد.
اگر چه این روش به منظور حفظ و نگهداری درجه حرارت محیط حدود ۲۰ درجه سانتی گراد.
رمز موفقیت در حفظ و نگهداری درجه حرارتهای مختلف بین مرکز و لبه اطراف مادر مصنوعی است،
به طوری که جوجه ها قادر باشند محیطی راحت برای خود انتخاب نمایند.
این روش قابل استفاده در تمام سالنهای پرورش بوقلمون و روشی مناسب به برای استفاده در سالن های یک طرف باز است.
بین بازده حرارتی از مادر مصنوعی و ارتفاع آن از کف و حرارت مورد نیاز ارتباط منطقی وجود دارد،
از این رو این نوع منابع حرارتی را می توان در تمام سالن ها و در همان ارتفاع استاندارد به کار برد.
لامپ مادر مصنوعی پرورش بوقملون :
حرارت مادر مصنوعی عموماً توسط ترموستات قابل کنترل بوده، به طوری که می توان از یک ترموستات در جلوی هواکش به منظور دستیابی به بهترین هوای گرم مخلوط یا از چهار ترموستات الکترونیکی تعبیه شده متوسط درجه حرارت را مشخص کرد.
بایستی دقت نمود تا ترومستات ها خیلی نزدیک مادرهای مصنوعی یا در مسیر جریان هوای ناشی از دریچه هواکش ها و یا در مسیر کوران باد قرار نگیرد.
به طور معمول مادرهای مصنوعی را در روز پنجم، ششم و سپس در روز نهم ، دهم برای پخش حرارت بیشتر کمی بالاتر می برند (مثلاً حرارت یکنواخت نسبت به حرارت در یک نقطه زیر مادر مصنوعی ترجیح دارد.)
نکات ضروری در پرورش بوقلمون :
کاهش خطر حرارت های نامتقارن بالا و پایین، به حداقل رساندن افت حرارتی با بستن درزهای اطراف درها و پوشش هواکش هایی که استفاده نمی شود.
هنگام استفاده از هیترهای گازسوز، ضروری است تا از ورود هوای تازه کافی به سالن اطمینان حاصل شود.
(به منظور اطلاع از حداقل هوای مورد نیاز به قسمت حداقل هواکش مورد نیاز بوقلمون ها مراجعه شود.)
رطوبت نسبی سالن بایستی بین ۶۵ درصد تا ۷۰ درصد حفظ تا هوای سالن از خشک و گرد و خاکی شدن جلوگیری گردد، به طوری که مانع از دست دادن آب بدن پرنده شود.
اما اگر درجه حرارت خیلی افزایش یابد، ممکن است هواکش های اضافی لازم باشد. ضمناً نبایستی اجازه داده شود تا رطوبت به زیر ۵۰ درصد افت کند.
در چنین موقعیتی سیستم رطوبت ساز سالن بایستی رطوبت مورد نیاز را تأمین نماید.
مدیریت داخل سالن پرورش بوقلمون :
نخستین فعالیت در روز اول، بررسی جوجه بوقلمون ها از نظر سلامت شادابی و پیرامون آن است.
جوجه های تلف شده از داخل سالن جمع آوری و علت بررسی و ثبت گردند.
اگر تلفات به طور غیر طبیعی بالاست، ضروری است تا لاشه جوجه های تلف شده برای آزمایش های لازم نگهداری گردد. مهم است لاشه هایی انتخاب شوند که دارای چندین علامت هستند.
تغذیه بوقلمون :
جوجه بوقلمون دو بار در روز با مقدار کافی خوراک تغذیه شوند، به طوری که تا دفعه بعد مقداری از دان باقی مانده باشد.
مراقبت شوند تا مقدار خوراک بیش از ظرفیت دانخوری نباشد و از ریزش آن جلوگیری شود. خوراک آلوده شده با مدفوع و یا بیستر بایستی دور ریخته شود.
چنانچه جوجه بوقلمون دیر به سالن حمل شود، در طول شب نسبت به تغذیه آن اقدام گردد.
ظروف اضافی مورد استفاده برای خوراک دادن در روزهای اولیه در صورت کثیف یا تخریب شدن بایستی دور ریخته شود.
به طور کلی، این نوع ظروف روز پنجم، ششم حذف و در طول رشد جوجه بوقلمون ها همواره از دانخوری سالم و محکم استفاده شود.
مدیریت آبخوری :
در طول رشد بوقلمون تأمین آب تازه و تمیز ضروری است. بویژه در مقطعی که جوجه بوقلمون ها در حلقه پرورش قرار می گیرند.
آبخوری ها بایستی به طور روزانه بازبینی شده تا از کارکرد صحیح و چکه نشدن آن اطمینان حاصل شود.
آبخوری ها بایستی روزانه تمیز شده و از آب تازه پر شده باشد آبخوری های زنگوله ای بایستی به خارج از سالن انتقال و آب باقیمانده دور ریخته شود.
در روز اول جوجه بوقلمون به بیشترین عمق (۶ میلی متری ارتفاع در آبخوری) برای دسترسی آسان به آب تازه نیاز دارند.
حسب عادت بایستی دقت نمود که باقیمانده ذرات یا بستر داخل آب نبوده، آبخوری عاری از هرگونه ذرات بستر باشد.
توجه کافی نسبت به وضعیت بستر صورت پذیرد. خیس شدن بستر موجب بروز مشکلات می شود. اگر آبخوری ها چکه می کند، بایستی فوری تعمیر و یا تعویض شده، بستر خیس با پوشال خشک جا به جا گردد.
مدیریت آبخوری خوب نه فقط موجب اطمینان از دسترسی پرنده ها به آب تمیز است، بلکه برای حفظ سلامت و رشد طبیعی آن و جلوگیری از ضایعات ناخن پا نیز کمک می نماید.
آبخوری های اضافی به منظور دسترسی آسان پرنده ها به آب سالم در اطراف آن ها وجود داشته باشد.
بعضی اوقات حسب ضرورت لازم است تا مولتی ویتامین به اندازه کافی داخل آبخوری ها ریخته و مصرف گردد.
آبخوری های اضافی (آبخوری های کوچک) در طول ۲۴ یا ۴۸ ساعت اول بایستی تمیز شده و از نشتی آن جلوگیری گردد و در صورت نیاز مجددا از آب سالم و تمیز پر شوند.
آبخوری های نیپل که عموماً برای پرورش بوقلمون استفاده می شود چندین نوع مختلف داشته و براساس دستورالعمل کارخانه سازنده عمل و حسب تعداد مورد نیاز متناسب با پرنده ها، ارتفاع استقرار آن مدیریت و نگهداری شود.
روشنایی سالن پرورش بوقلمون :
هر نقطه از محیط حلقه پرورش در روز اول بایستی ۱۰۰ لوکس شدت روشنایی داشته باشد.
شدت روشنایی از روز دوم و به منظور کنترل دگر خواری (مشاهده خون در سر ، نوک بال یا مخرج) یا خوردن بستر کاهش یابد.
اگر روند کاهش شدت نور خیلی سریع باشد یا لامپ ها خیلی کم نور و ضعیف باشد، موجب کاهش مصرف خوراک می گردد.
اگر دگرخواری و یا کاهش مصرف خوراک مجدداً اتفاق افتد، بایستی نسبت به تصحیح شرایط و موقعیت اقدام شود تا از راحتی پرنده اطمینان حاصل نماید. به منظور دستیابی به برنامه های نوری متناوب، موارد زیر برای فعالیت پرنده توصیه می گردد:
- آب و خوراک قابل دسترس از هر نقطه؛
- سه ساعت روشنایی؛
- یک ساعت خاموشی، سپسں دو ساعت روشنایی / دو ساعت خاموشی؛
این شرایط نوری می تواند تا روز چهارم ادامه یابد سپس شانزده ساعت روشنایی با هشت ساعت خاموشی ممتد (تاریکی).
توجه : برای جوجه بوقلمون هایی که در سالن های نیمه باز پرورش داده می شوند، دوره های روشنایی /تاریکی فقط در مواقعی که هوا تاریک است، قابل اجراست.
نکات اضافی در پرورش بوقلمون :
در تمام وقت نسبت به وضعیت بستر و پوشال اطراف مادر مصنوعی توجه خاصی مبذول گردد و اطمینان حاصل شود که بستر خمیری و یا خیس نشده تا بروز مسائل و مشکلات مربوط به پای پرندگان حادث نگردد.
هر نوع بستر خیس با بستر یا پوشال خشک جا به جا گردد.
بعد از دو تا سه روز حلقه های پرورش با یکدیگر ترکیب شده تا فضای بیشتری برای جوجه بوقلمون ها فراهم گردد.
پس از پنج تا هفت روز بایستی جوجه بوقلمون آماده برای فضای بیشتری گردد.
قبلاً اطمینان حاصل شود که دانخوری ها پر شده و آبخوری ها بازرسی و تمیز شده اند.
تلفات به خارج از سالن منتقل، دانخوری ها و آبخوری ها در ارتفاع مناسب قرار گرفته اند.
کلیه وسایلی که برای رشد پرنده ها نیاز نیست به خارج از سالن منتقل گردد.
حلقه های پرورش با صرف زمان کوتاه و به آرامی بدون آن که پرنده ها گرد و خاک ایجاد نمایند، از سالن خارج شود.
این گونه تغییرات در سالن فقط در طول روز و در زمان روشنایی صورت پذیرد. بعد از آن پرنده ها در سالن آرامش یافتند، رسیدگی روزمره به آبخوری ها ادامه یابد.