نگهداری و پرورش طیور

دیدگاهی وجود ندارد برچسب:

نگهداری و پرورش طیور | نگهداری از مرغ و خروس

نگهداری و پرورش طیور  : مرغ های اولیه پرنده قرمز جنگلی بودند. خاستگاه آنها و محل اهلی کردن آنها، جنوب آسیا (هندوستان، سوماترا و جاوه) بوده است.

در مناطقی که چراگاه ها و مراتع محدود است و امکان پرورش دام وجود ندارد، برای تأمین خوراک می توان طیور (از جمله مرغ) را پرورش داد. زیرا آنها به محیط زیادی نیاز ندارند.

معمولا هدف اصلی از پرورش مرغ، تولید گوشت و تخم است.

هر چند که پر و فضوالت آن نیز کاربرد دارد. گوشت مرغ برخالف گوشت دام (گاو، گوسفند، بز و..) کلسترول کمی دارد و گوشت سفید محسوب می شود.

مرغان اهلی، اردکها و بوقلمونها سه گونه اصلی طیور اهلی در جهان را تشکیل می دهند و در این میان سهم مرغان اهلی بیشتر از دو گونه ی دیگر و بیش از 90 درصد است.

(البته غاز، بلدرچین، شتر مرغ و کبوتر نیز از پرندگان اهلی اند، اما به نسبت این سه گونه چندان رایج نیستند.)

مرغان اهلی سهم نخست را در بین طیور در سراسر جهان دارند.

به دلیل اینکه نگهداری و پرورش مرغ ها نسبت به اردک و بوقلمون و یا سایر طیور آسان تر و رایج تر است و همچنین گوشت مرغ ارزان و در دسترس است و طرفداران بیشتری دارد و تخم ان نیز به دلیل ارزان و با کیفیت بودن به طور گسترده استفاده می شود.

 

مرغ گوشتی

مرغ گوشتی.jpg

تقسیم بندی مرغ

مرغ ها به طور کلی به دو دسته ی مرغ گوشتی و مرغ تخمگذار تقسیم می شوند.

مرغ گوشتی که به خاطر تولید گوشت پرورش می شوند، غالباً رشد زیادی دارند و این توانایی را دارند که افزایش وزن بیشتری داشته باشند.

مرغ تخمگذار که به خاطر تولید تخم پرورش می شود، توانایی بیشتری در تولید تخم دارد و تعداد تخم های تولیدی آن بیشتر است.

بدیهی است که از نژادهای مرغ گوشتی به منظور تولید تخم نمی توان استفاده کرد و همچنین نژادهای مرغ تخمگذار نیز برای تولید گوشت زیاد مناسب نیستند.

اما نژادهای دو منظوره برای هر دو هدف مناسب خواهند بود.

برای نگهداری مرغ و خروس باید قبل از هر چیز محل زندگی آنها را در نظر بگیرید.

اندازه ی محل زندگی و لانه ی مرغ ها بستگی به تعداد آنها دارد و مسلماً هر چه تعداد مرغ ها بیشتر باشد به لانه ی بزرگتری نیاز خواهید داشت.

نباید تعداد زیادی مرغ را در یک لانه ی کوچک نگهداری کرد، زیرا تراکم بالا باعث ایجاد تنش و اضطراب و همچنین موجب ناسالم شدن محیط و ایجاد بیماری می شود.

کف لانه باید به طور مستمر و در فواصل زمانی معین پاکسازی و تمیز شود تا از ابتلا به بیماری جلوگیری شود.

همچنین در فواصل زمانی معین با یک برنامه ی کامل باید مرغ ها را به صورت تک تک و مجزا چک کنید تا از سلامت آنها اطمینان پیدا کنید.

 

پرورش مرغ در حیاط خلوت

پرورش مرغ در حیاط خلوت

پرورش مرغ در حیاط خلوت

شیوه ی دیگر پرورش و نگهداری مرغ وجود دارد که هرچند مدت هاست منسوخ شده اما دوباره در میان مردم رایج شده است.

این روش با نام پرورش در حیاط خلوت شناخته می شود.

در این روش در حیاط پشتی و حیاط خانه و یا مزرعه، لانه هایی را برای نگهداری مرغ و خروس تعبیه می کنند.

عموماً این روش در مقیاس کوچک قابل انجام است و نمی توان زیاد روی تولیدات آن حساب باز کرد،

اما جوابگوی مصرف خانواده و حتی فروش در بازار محلی خواهد بود.

پیشنهاد میکنیم : نکاتی در مورد جوجه کشی از مرغ | Chicken Egg Incubation را نیز بخوانید.

برای ساخت لانه ی مرغ و خروس می توانید از توری فلزی و ستون چوبی استفاده کنید.

ظروف دانخوری و آبخوری نیز باید به گونه ای باشد که جوابگوی تعداد مرغ و خروس های موجود در لانه باشد.

در صورتی که مرغ های تخمگذار دارید، باید برای مرغ ها بستر مناسبی در نظر بگیرید تا روی آنها تخمگذاری کنند. تخم های بدون نطفه را می توان از زیر آنها برداشت و تخم های نطفه دار نیز در صورتی که در شرایط مناسبی باشند و مرغ روی آنها بخوابد، پس از ۲۱ روز جوجه ها از آن خارج خواهند شد.

 

تغذیه مرغ و خروس.jpg

تغذیه مرغ و خروس

تغذیه مرغ و خروس

تغذیه : مواد مختلفی هستند که می توان از آنها در تغذیه و جیره ی مرغ استفاده کرد،

از جمله : غلاتی همچون گندم، سبوس گندم، ضایعات نانوایی، یولاف، ذرت، جو و چاودار. همچنین از ارزن، آب پنیر، پودر استخوان، پودر پر، کنجاله سویا، کنجاله آفتابگردان، کنجاله تخم پنبه، سویا، پودر یونجه، پودر صدف، پودر صدف و سایر افزودنی ها استفاده نمود.

تولیدمثل : دستگاه تولید مثل طیور با دستگاه تولید مثل پستانداران اختلاف زیادی دارد.

زیرا در پستانداران جنین در داخل رحم مادر رشد و نمو می کند ولی در طیور خارج از بدن حیوان . در نژادهای سبک به ازای هر ۱۵ مرغ یک خروس و در نژادهای سنگین به ازای هر ۱۰ مرغ یک خروس و در نژادهای دو منظوره برای هر ۱۲ مرغ یک خروس را باید در نظر گرفت.

جهت ازدیاد نسل در مرغان غریزه ای خاصی به نام کرچی که می توان آن را غریزه یا حس مادری معنی کرد، وجود دارد.

بر اساس این غریزه مرغ پس از اینکه چندین تخم گذاشت، آماده خوابیدن بر روی تخم ها می شود. مرغ کرج با حرارت بدنش سبب گرم شدن تخمها شده و حرارت لازم جهت رشد جنین در داخل تخم را فراهم می سازد و با رطوبت موجود در بدنش مانع از تبخیر رطوبت داخلی تخم شده و در نتیجه مانع از تلف شدن جنین می شود.

امروزه بیشتر از دستگاه های جوجه کشی استفاده می شود که راندمان بیشتری دارند و اوضاع بهتر در کنترل قرار می گیرد.

 


 

مطالب مفید دیگر در صنعت جوجه کشی :

 


 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید …

aparat-icon
youtube-icon
twitter-icon
telegram-icon
instageram-icon
facebook-icon


دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که دیدگاه میگذارد

اطلاع از
avatar
wpDiscuz